Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  16.11.2022 09:19:34

US inflační data podpořila akciové trhy v USA a Evropě


Akciové trhy v USA a Evropě během včerejšího dne rostly podpořeny zejména inflačními daty z USA. Ty ukázaly zpomalení meziročního růstu cen výrobců na 8 % z 8,4 % v září. Trhy očekávaly pokles na 8,3 %. Rovněž jádrový index cen výrobců klesl na 6,7 % meziročně z 7,2 %. Trh očekával stagnaci na zářijových hodnotách. Níže, než očekávaná data v kombinaci s minulo týdenním indexem cen spotřebitelů naznačují, že inflace v USA pravděpodobně již dosáhla svého vrcholu a postupně klesá, což zvyšuje očekávání zpomalení tempa růstu úrokových měr na prosincovém zasedání. Trh nyní očekává v příštím roce v květnu a červnu maximální úroveň sazeb na 4,9 % a poté ke konci roku odhaduje, že klesne k 4,39 %. Pravděpodobnost, že FED v prosinci zvýší sazby o 50 bb, vzrostla na 93 % ze 71,5 % v minulém týdnu. Obavy na trhu později vyvolaly zprávy, podle kterých ruské rakety zabily dva lidi v Polsku, což vyvolalo obavy z eskalace ukrajinské války. O situaci jednají i lídři zemí G7. Vyšetřuje se, kdo raketu odpálil.

Výsledky za 3. kvartál 2023 (končící 31.10) reportoval obchodní řetězec Walmart, jehož celkové tržby meziročně vzrostly o 8,7 % na 152,81 mld. USD, čímž překonaly odhady analytiků o 3,4 %. Upravený zisk na akcii společnosti vzrostl meziročně o 3,4 % na 1,5 USD a překonal tržní konsensus o téměř 14 %. Výsledky naznačují, že prodej potravin a jiných základních věcí zůstává odolný, i přes vyšší ceny. Společnost zvýšila svůj celoroční výhled tržeb, kde nově očekává růst na úrovni 5,5 % v porovnání s předchozí prognózou růstu o 4,5 %. V případě upraveného zisku na akcii za rok 2023 očekává, že klesne o 6 % až 7 %, v porovnání s jeho předchozí prognózou poklesu o 9 % až 11 %. To v kombinaci se sdělením nového plánu zpětného odkupu akcií v hodnotě 20 mld. USD, poslalo její akcie o 6,5% výše.

Z ekonomických událostí se dnes v USA budou zveřejňovat data ohledně maloobchodních tržeb za říjen, kdy se očekává s jejich meziměsíčním růstem o 1 % po zářijové stagnaci. Kromě toho čtvrtletní výsledky budou zveřejňovat společnosti jako Nvidia, Target a Cisco Systems.

David Vantruba, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688