Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.11.2022 15:27:00

Býčí trh je zpět, nebo ne?

Jeden měsíc dokáže udělat velký rozdíl. Ještě minulý měsíc se akciové indexy po celém světě pod tlakem vysoké inflace a obrovského zvýšení úrokových sazeb nacházely na několikaletých minimech. Nyní je index Hang Seng technicky v býčím trhu a německý DAX na jeho hraně. Ostatní, včetně Dow Jones Industrial Average, se tam blíží.

Náhlý obrat přichází po několika velkých a nečekaných zlepšení nálady na trhu, včetně měkčích údajů o inflaci v USA a zpráv o uvolnění omezení proti šíření Covid-19 a politické podpoře sektoru nemovitostí v Číně. A pomáhají také zprávy o rozmrazování americko-čínských vztahů.

"Pohyby od začátku října mnoho investorů zaskočily," řekl Mathieu Racheter, šéf pro akciové strategie u Julius Baer. "Pravděpodobně jsme na tomto medvědího trhu dosáhli minima a myslíme si, že rally na konci roku bude trvat dlouho."

Pozitivní zprávy spolu s technickými faktory naznačují, že zisky na některých trzích by mohly trvat déle. Kromě boomu na čínských akcií s velkou kapitalizací byl obrat nejmarkantnější na exportně silném německém akciovém trhu, který těží ze znovuotevření Číny, a na tradičnějších akciích „staré ekonomiky“ v USA, jako je Caterpillar a Boeing. Ale Big Tech akcie v USA v novém režimu vyšších úrokových sazeb stále zaostávají.

Přesto jsou někteří stratégové skeptičtí ohledně toho, jak dlouho mohou akciové zisky trvat vzhledem k tomu, že milníky býčího trhu mohou být méně relevantní než obvykle vzhledem k tomu, jak volatilní byly akcie v tomto roce. "Nedávné zisky jsou spíše příznačné pro rally medvědího trhu než pro začátek toho býčího," řekla Susannah Streeter, analytička ve společnosti Hargreaves Lansdown. Investoři jsou opatrní jak kvůli přetrvávajícím rizikům v Číně, slabším vyhlídkám v Evropě, tak i „čerstvým varováním Fedu, že boj proti inflaci je stále tvrdá dřina“, dodala.

Stratégové Goldman Sachs souhlasí a varují, že nárůst u rizikových aktiv je „pravděpodobně přehnaný“, protože přetrvává riziko delšího cyklu zvyšování sazeb.

Většina pohybů může způsobena také pozicemi. Poslední průzkum mezi správci fondů Bank of America ukázal, že investoři byli na aktivech nejvíce podvážení na akciích a nejvíce nadvážení u hotovosti.

02

Historická analýza také naznačuje, že oživení na klesajícím trhu může být krátkodobé a může vytvářet falešné dojmy změny. Během posledních dvou velkých medvědích trhů (při prasknutí dot-com bubliny a při celosvětové finanční krizi) došlo k přechodnému nárůstu o 20 % a více, a přesto trh poté znovu klesl.

01

„Zahájení býčího trhu uprostřed cyklu utahování měnové politiky, před hrozící recesí a se všemi druhy negativních strukturálních a geopolitických problémů by bylo velmi neobvyklé,“ řekl James Athey, investiční ředitel společnosti Abrdn.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

30.10.2023Je čas na přezutí pneumatik, nebo ještě ne? Martin Ždímal (RIXO.cz)
30.05.2022Kam se akciový trh (ne)posunul po mohutném býčím protiútoku? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.10.2019Světové akcie: Býčí trend pokračuje, data z ekonomiky mu (ne)pomáhají Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688