Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  09.11.2022 20:27:00

Bitcoin jako zajištění proti inflaci? Korelace tradičních financí a bitcoinu

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Před ekonomickou krizí, která naplno vypukla v tomto roce, existovalo silné přesvědčení, že investice do bitcoinu (BTC) patří mezi nejlepší možnosti, jak zajistit svá aktiva proti vlivu inflace. Poté, čeho však jsme svědky v tomto roce, tak si plno investorů klade otázku, jestli je možné takový postoj stále obhájit. Rychlý vzestup a obliba kryptoměn v kombinaci s pravidelně klesající kupní silou klasických fiat měn tezi o BTC jako formě pojistky proti inflaci jen přiživovala. Trhlinu tomuto přesvědčení však dává již takřka rok trvající medvědí trend na trhu s kryptoměnami.

Bitcoin jako oběť úspěchu

Jak tedy vnímat tuto tezi v souvislosti s letošním vývojem kryptoměnového trhu? Kryptografický trh, potažmo kryptoměny se momentálně stávají obětí svého úspěchu. Stále se jedná o mladé aktivum, o kterém panují v odborných kruzích značné pochybnosti. Přesto se čím dál více stává součástí běžného makroekonomického světa. S tím se ale zároveň pojí i nutná závislost na makroekonomickém prostředí. Bohužel současná míra inflace ve Spojených státech, Evropě a mnoha dalších zemích světa činí toto prostředí pro investice jen stěží povzbudivé a předvídatelné. 

Přesto, že vývoj kurzu BTC čím dál více koreluje s tradičními a technologickými trhy, lze předpokládat, že stejně bude spousta investorů, kteří do bitcoinu svou důvěru vloží, protože očekávaný příchod recese, rostoucích spotřebitelských cen a ztráty kupní síly fiat měn je bude nutit nadále hledat únik z inflace. Ať se to někomu líbí či nelíbí, tak BTC za sebou nemá žádné problémy v podobě hacku zdrojového kódu, nebo krádeže mincí ze svého systému, a i proto je stále považován za bezpečný přístav blockchainové technologie. S ohledem na krátkou dobu existence se však ještě nezbavil nálepky "rizikového aktiva", což stále nutí investory, aby k němu tak také přistupovali.

Proč by měl být bitcoin zajištěním proti inflaci?

Pokud chceme znát odpověď na tuto otázku, je zapotřebí zmínit dva stěžejní argumenty, které tuto myšlenku vysvětlují. Předně BTC má, na rozdíl od fiat měn, velmi transparentní měnovou politiku. Jednak není závislý na žádné centrální autoritě a pak BTC si nelze jen tak kdykoliv "vytisknout" jako klasickou fiat měnu. Již ve zdrojovém kódu je jasně stanovena celková nabídka všech BTC, které se kdy dostanou do oběhu. Tato hodnota je stanovena na maximálně 21 milionech BTC. Bezpečnost blockchainu pak zajišťují náročné kryptografické operace a energetická náročnost takových operací (těžební metoda Proof of Work). Žádná instituce, jednotlivý těžař, nebo BTC velryba nejenže nemá moc blockchain Bitcoinu změnit, ale ani nemá zájem na takové případné změně.

Vzhledem k jasně definovaným procesům blockchainu Bitcoinu, má BTC aktuálně stabilní a velmi nízkou míru inflace, a to i navzdory tomu, co se aktuálně odehrává na tradičních trzích. V současné době se míra BTC pohybuje kolem 1,8 % ročně. Míra inflace bitcoinu se navíc každé zhruba 4 roky s postupným půlením snižuje. Pokud se někde domníval, že BTC je již nyní deflačním aktivem s ohledem na předem známý maximální objem nabízených BTC, tak se mýlil. Je to jednoduše proto, že stále dochází zhruba každých 10 minut k nárůstu celkového objemu všech BTC v oběhu, a to o 6,5 BTC. 

Graf inflace bitcoinu v čase (upraveno autorem) | zdroj bitcoinblockhalf.com

Druhým argumentem, který mluví ve prospěch myšlenky, že bitcoin je pojistkou proti inflaci, jsou jeho dlouhodobé výsledky jako investičního aktiva. Ty říkají, že každý uživatel, který si kdy koupil BTC, nebo alespoň jeho část a držel ho přesně 3 roky, 4 měsíce a 4 dny, neprodělal. Pokud se podíváme na celou historii obchodování s BTC, snadno zjistíme, že z dlouhodobého hlediska si BTC udržuje rostoucí trend. 

Nic na tom nemění ani dva předchozí významné propady, které byly ještě větší než ten, kterého jsme svědky v tomto roce. V roce 2014 během medvědího trhu spadla hodnota BTC o 86 %. Podobný propad si kurz BTC připsal také v roce 2018, kdy ztratil 84 %. Z tohoto pohledu je letošní propad o 75 % relativně nízký. Díky tomu, že po propadech v letech 2014 a 2014 zaznamenal BTC pokaždé výrazné oživení, je připodobován k bájnému Fénixovi, který se také v pravidelných intervalech po spálení opět zrodí ze svého popela. Není proto důvod nemyslet si, že dříve či později dojde také k oživení BTC po letošním výrazném propadu a medvědí náladě.

HODL linie | zdroj hodl.camp

Navzdory výše uvedeným argumentům a dobře známé historii obchodování s BTC je dnes hypotéza o zajištění proti inflaci opět zpochybňována. Stačila k tomu déle trvající medvědí nálada na kryptografickém trhu, během níž BTC klesnul z historického maxima kolem úrovně 69000 USD dosažené v listopadu 2021 na nedávné minimum 17600 USD, kterého BTC dosáhnul v průběhu letošního června.

Korelace s tradičními trhy

Přesto, že argumenty mluví jasně, tak bitcoin navzdory svým základním a technickým výhodám v posledních měsících stále nenašel ztracenou důvěru investorů. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je nově nabytá silná korelace (závislost) kryptoměn s tradičními trhy, zejména pak s technologickými indexy NASDAQ či SPX. A i když nadšenci do bitcoinu dlouhá léta možné provázání odmítali, tak letošní vývoj už nemohl nikoho nechat na pochybách, že zde vzájemná souvztažnost opravdu existuje. 

Jak naznačuje graf níže, tak během roku 2022 (žlutá oblast grafu níže) se mezi BTC a indexem technologických společností NASDAQ a SPX vytvořila velmi silná závislost. V momentě, kdy se začala propadat hodnota akcií těchto akcií, začal ztrácet také bitcoin. Tak silná a dlouhodobá korelace kryptoměn a tradičních akciových trhů nebyla dosud zaznamenána. Korelace BTC s indexem NASDAQ (modře) se po většinu roku pohybovala na úrovni 80-90 % a s indexem SPX (zelenkavá) kolem 70-80 %. Korelace s tradičním trhem je navíc patrná zejména v obdobích zveřejňování makroekonomických údajů, mezi něž patří např. údaje o vývoji inflace, nezaměstnanosti, popřípadě konference FEDu o aktuálním a plánovaném zvyšování úrokových sazeb. 

Graf závislosti mezi BTC a akciovými indexy NASDAQ a SPX (upraveno autorem) | zdroj TradingView

Negativní korelace s dolarem

To, že letošní vývoj naplno odhalil vzájemnou souvztažnost mezi BTC a akciemi technologických firem, nám dává možnost pohlédnout na BTC v podobných intencích jako při pohledu na technologické akcie. Optikou takového nazírání zjistíme, že mezi BTC a indexem amerického dolaru (DXY) existuje negativní korelace. Všechny býčí trhy na bitcoinu korelují s poklesem dolarového indexu. A naopak všechny medvědí trhy BTC se shodují s růstem indexu DXY. 

Porovnáním dlouhodobých grafů BTC (zelená barva nahoře) a DXY (červená barva dole), dostaneme naprosto zřejmý inverzní vztah mezi těmito aktivy (viz níže). Silný inverzní vztah navíc potvrzuje korelační koeficient ve spodní části grafu. Během všech období se silnými trendy byla korelace téměř výhradně záporná (šedé oblasti).

Graf negativní závislosti mezi BTC a indexem amerického dolaru (upraveno autorem) | zdroj TradingView

Závěr

Celosvětové přejímání kryptografických systémů do světa tradičních financí bohužel není zadarmo. Jednou z cen, kterou nyní bitcoin musí platit, je silné propojení s akciemi technologických společností. Faktory, které nyní a zřejmě také nadále v budoucnosti budou ovlivňovat cenu bitcoinu, tak mohou být jiné, než si původní uživatelé a snad i Satoshi Nakamoto představovali. Dominantními aktéry se stávají institucionální investoři, kteří vystřídali nadšence. Jsou to právě tito velcí hráči, kteří dnes pohánějí cenu BTC. Proto silná korelace s tradičními trhy nebo vnímání BTC jako vysoce rizikového aktiva nemusí být něco nežádoucího. Mnoho ukazatelů na řetězci totiž ukazuje, že základy sítě Bitcoinu jsou stejně silné jako kdykoli předtím.

Podobným procesem dozrávání si snad muselo projít každé nové aktivum. Lze tak předpokládat, že míra volatility, kterou se nyní kryptoměny prezentují, a která láká plno investorů, bude postupem času slábnout. Díky tomu už nebudou nastávat takové výrazné propady cen jednotlivých kryptoměn, ale zároveň nebude docházet ani k jejich euforickým vrcholům.

Další působivou vlastností bitcoinu je jeho přizpůsobivost a schopnost zapadnout do různých, často vzájemně se vylučujících narativů. Bitcoin není "jen" zajištěním proti inflaci, "jen" digitálním zlato nebo "jen" dalším rizikovým aktivem. Bitcoin v podstatě spustil novou digitální revoluci. Mnohé firmy přijaly výhody kryptografie a blockchainů za své. Úvahy o budoucím směřování podnikání a finančnictví přejímají myšlenky tvůrců blockchainů a kryptoměn. S nadsázkou se tak dá říct, že Bitcoin vylepšuje chybné mechanismy založené na měnách fiat.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

04.12.2023Role bitcoinu v tradičním investičním portfoliu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
12.06.2023Korelace akcií bitcoinu vypadá slabší Research (eToro)
25.10.2022Korelace Bitcoinu se zlatem roste X-Trade Brokers (XTB)
21.10.2022Bitcoin zvyšuje korelaci se zlatem InstaForex (InstaForex)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688