Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  09.11.2022 15:33:51

Fincentrum Hypoindex listopad 2022: Slevové akce končí, sazby opět rostou

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu po dvou měsících poklesu v listopadu opět vzrostla. Období stabilních úrokových sazeb přesto zatím nekončí. Jak dlouho se hypoteční sazby udrží na současných úrovních?

Průměrná nabídková sazba vzrostla na 6,31 %
Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu po poklesech v září a říjnu opět za poslední měsíc vzrostla, a to o 11 bazických bodů. K 7. listopadu tak průměrná sazba činila 6,31 % p. a.
„Zvýšení této sazby stejně jako snižování v minulých dvou měsících mají na svědomí akční slevy. Ty totiž před slabší zimní sezonou skončily. Nicméně tyto drobné výkyvy jsou součástí běžného fungování hypotečního trhu a spíše jen potvrzují naše předpovědi o období stabilních úrokových sazeb, které by mělo trvat i do počátku příštího roku,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.
Pro porovnání - v listopadu loňského roku činila průměrná nabídková sazba hypoték ještě 3,39 % p. a. Za poslední rok tak vzrostla průměrná sazba již téměř o tři procentní body.

 

 

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

Měsíční splátka vzrostla za rok téměř o 6 000 korun
Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,31 % p. a. činí v listopadu 23 228 korun. Oproti minulému měsíci vzrostla měsíční splátka hypotéky o 237 korun.
„Ve srovnání s nárůsty v posledním roce nejde ovšem o nijak dramatický růst splátky. K největšímu meziměsíčnímu nárůstu v posledním roce došlo v červenci letošního roku, kdy měsíční splátka vzrostla o téměř 1 150 korun. Za poslední rok se měsíční splátka zvýšila již o téměř šest tisíc korun,“ řekl uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Nejvýrazněji rostly sazby jednoletých fixací
Nejvýrazněji vzrostly úrokové sazby hypoték do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) s fixací na jeden rok, a to 0,19 procentního bodu na 6,68 % p. a. Jednoleté fixace hypoték nad 80 % LTV zdražily o 0,16 procentního bodu na 6,4 % p. a.
Nad hranici šesti procent se opět posunula průměrná nabídková sazba hypoték do 80 % LTV s fixací na pět a deset let. Sazba pětileté fixace vzrostla o 0,12 procentního bodu na 6,07 % p. a. a desetileté o šest bazických bodů na 6,05 % p. a. O 0,06 procentního bodu se zvýšila i průměrná sazba hypoték s fixací na tři roky, a to na 6,46 % p. a.
Hypoteční úvěry poskytované nad 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na tři a deset let zdražily shodně o čtyři bazické body na 6,74 % p. a., resp. 6,33 % p. a. Průměrná nabídková sazba hypoték nad 80 % s fixací na pět let vzrostla o 0,1 procentního bodu na 6,34 % p. a.

Sazby ČNB stagnují
Česká národní banka (ČNB) ponechala na začátku listopadu základní úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak od června zůstává 7 %, tedy na nejvyšší úrovni od roku 1999. Pro rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, zbývající dva hlasovali pro zvýšení sazeb o 0,75 procentního bodu.
Centrální banka zřejmě ke snižování sazeb nepřistoupí dříve než ve druhé polovině příštího roku. Jak komentovala své rozhodnutí: česká ekonomika potřebujeme nyní snižovat deficity veřejných financí a zároveň platí odhodlání bankovní rady pokračovat v boji proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována na cíli 2 %. To znamená, že úrokové sazby ČNB zůstanou po určitou dobu na relativně vysoké úrovni.

Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

06.04.2023Fincentrum Hypoindex duben 2023: Kdy sazby změní směr? Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
07.12.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2022: Hypoteční sazby stagnují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688