Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.11.2022 16:21:52

Odráží ceny akcií možnou recesi?

Silný trh práce v USA znamená, že Fed musí dál utahovat, v ekonomice je totiž stále nedostatek zaměstnanců. Pro Bloomberg to uvedla Sarah Ketterer ze společnosti Causeway Capital, podle které musí stejným směrem jako americká centrální banka jít i další centrální banky, protože „inflace je globální“. Sharmin Mossavar-Rahmani z Goldman Sachs Wealth Management ale míní, že poslední data z trhu práce zase nejsou pro akcie tak negativní, protože například ve srovnání s počátkem letošního roku ukazují na znatelně nižší tvorbu pracovních míst. Tedy na to, že trh práce přece jen ochlazuje.

Mossavar-Rahmani dodala, že otázkou stále je, nakolik ještě musí Fed zvednout sazby, aby se dostavilo dostatečné ochlazení trhu práce a ekonomiky a snížení inflace. Podle svých slov si není jistá, že by sazby musely vystoupat k 5 % či dokonce 5,5 %. „To nám nepřipadá ani zdaleka jisté,“ uvedla. Mossavar-Rahmani pokračovala s tím, že svým klientům doporučuje, aby uvažovali „s otevřenou myslí o možnosti recese“. Připomněla, že ve vedení Fedu seděl Bill Dudley, který předtím pracoval v její společnosti a který nyní vidí recesi s asi 70% pravděpodobností.



Jan Hatzius, který je hlavním ekonomem Goldman Sachs, ale vidí recesi s 35% pravděpodobností a expertka z toho všeho usuzuje, že o recesi je dobré uvažovat s 50% pravděpodobností. Trhy jsou na to podle ní nyní již naceněny. Ketterer ale uvedla, že společnosti, s jejichž vedením ona komunikuje, hovoří o nákladových tlacích a počátku obratu v poptávce směrem dolů. Podle ní se tak může ekonomika nacházet na samém počátku obratu k horší ziskovosti.

Ketterer míní, že akcie se nevydají k udržitelnému růstu do chvíle, dokud nebude dosaženo dna v ziskovosti obchodovaných společností. K tomu připomněla, že pokud rostou sazby, dochází k poklesu valuačních násobků a na trhu by tak mohlo docházet k souběžnému poklesu zisků a valuací. Mossavar-Rahmani ovšem míní, že teorie o tom, že trh ještě neodráží pravděpodobnost recese, jsou poněkud přehnané. Usuzuje tak z toho, že podle mediánu, který nezahrnuje extrémní hodnoty, tak jako průměr, akcie v podobných fázích cyklu oslabují přibližně o 25 – 30 %. Letos ztrácejí asi 25 %, tudíž se zdá, že ceny již do značné míry ekonomický útlum odrážejí.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688