Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2022 15:14:00

Přelakovat konvenční fond na zeleno přestává být populární. Greenwashing dělá regulátorům stále větší starosti (4.11.2022)

Počty nových ESG fondů, které správci aktiv vypouštějí do světa, dramaticky klesly. Regulatorní podmínky se podle agentury Bloomberg zpřísnily, a tvrdit o investicích, že jsou přátelské k životnímu prostředí, společnosti a způsobu řízení firem, může být o něco těžší.

Správci peněz pod zostřeným dohledem regulátorů už na svoje staré fondové produkty nelepí tak rychle nálepku ESG, která má značit větší citlivost vůči otázkám životního prostředí, společenským problémům a kvalitě řízení firmy. Podle dat společnosti Jefferies kleslo takzvané překlasifikování konvenčních fondů na ESG fondy meziročně o 84 procent. Nových ESG, vybudovaných od píky, ubylo o 60 procent. Nejvíce je zpomalování patrné v Evropě. Poprvé se také stalo, že změna účelu přestala být pro toto velice dynamické odvětví tahounem růstu.

„Zvýšený regulatorní dohled a vymáhání na tomto trhu je změna chování,“ uvedli analytici společnosti Jefferies.

ESG fondy se staly terčem regulátorů v EU, Spojeném království a USA kvůli obavám, že správci aktiv rádi prodávají produkty, které slibují víc, než mohou splnit. Aby uspokojili poptávku, přikláněli se manažeři fondů k tomu stávající produkty raději přejmenovat, než postavit nové. Odsud pak obavy z dalekosáhlého greenwashingu a pochybnosti o důvěryhodnosti etikety ESG.

Analýza společnosti PwC nedávno ukázala, že z 8017 fondů naplňujících článek 8 unijních regulí – který vyžaduje, aby produkt „podporoval“ udržitelnost – bylo ke konci druhého čtvrtletí pouze 989 nových. Zbytek tvořily reklasifikace stávajících fondů. Podobná analýza 1061 fondů podle článku 9 – kde již produkt musí mít udržitelnost jako svůj „cíl“– ukázala, že nových bylo pouze 286.

Průzkum produktů podle článku 9, který uskutečnily švédské úřady, minulý měsíc odhadlil „mnoho případů“, kdy manažeři nedokázali poskytnout nezbytné informace.

ESG investice tvoří nyní zhruba třetinu globálních aktiv. Drobní i institucionální investoři ale po letech neomezeného růstu v odvětví ESG požadují lepší ochranu před greenwashingem. Analýza od PwC ukázala, že 71 % institucionálních investorů žádá pro ESG přísnější regulatorní požadavky vztahující se na činnost v odvětví správy fondů.

Správci aktiv svalují vinu na nedostatek jasných pravidel a nekonzistentnost. EU sice zavedením regulace o udržitelném financování v březnu 2021 předhonila svět, průlomové normě ale podle kritiků leccos chybí. Unijní regulátoři tak třeba stále čekají, až jim Evropská komise poskytne detailnější indikaci pro to, co míní „udržitelným investováním“.

O krok dále se v utahování šroubů zdají být britští regulátoři. Tamní regulátor finančních trhů FCA dal v úterý jasně najevo, že už nehodlá dále tolerovat vágní určení ESG fondů a došlápne si na manažery investic, kteří tvrzení o sledování ESG ukazatelů nebudou schopni ničím podepřít. Správce fondů působící v Británii tak čeká balík opatření včetně regulí, jak pojmy jako „ESG“, „zelený“ nebo „udržitelný“ používat.

FCA přitom navrhl tři etikety: „Sustainable Focus“ pro investice především do aktiv s vysokým standardem udržitelnosti; „Sustainable Improvers“ pro investice do aktiv, která nemusí být udržitelná aktuálně, ale mohou se zlepšit, a „Sustainable Impact“, který cílí na řešení otázek v oblasti životního prostředí a společnosti.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688