Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.11.2022 06:01:11

Pražská burza prožila nejlepší měsíc za více než rok. Výsledková sezóna odstartovala aneb přehled termínů reportů


Již šest měsíců v řadě se letos pražské burze nedařilo. Hrozilo tak, že v říjnu vyrovná historickou negativní šňůru z roku 2011, kdy klesala ještě o měsíc déle. V uplynulém měsíci se však vydala solidně na sever, resp. index PX nakonec posílil o 5,41 %. Pozitivnější měsíc zaznamenal naposledy loni v srpnu. Domácí trh se vezl na zahraniční vlně optimismu, když například akcie na Wall Street posílily ještě výrazněji. Zejména index DJIA takřka o 14 %, který tak zažil vůbec nejlepší měsíc od roku 1976!

Pražskou burzu od ještě lepšího výsledku připravily primárně akcie ČEZ, přestože v posledních dnech měsíce dokázaly více než polovinu říjnových ztrát eliminovat. Každopádně v kontextu vývoje jiných hlavních titulů kurzový propad přinesl zároveň snížení jejich váhy v indexu PX na dlouho nevídaných sotva 16 %.

 

Naopak na rekordních 24,4 % se s vahou vyšvihly akcie KB, které byly v říjnu zároveň svým dvouciferným růstem nejziskovější, tedy i nejvýrazněji pozitivně ovlivnily index PX. Na sever je skokově primárně poslalo rozhodnutí o navrhované dividendě 55,50 . Posvěcovat rozdělení v souhrnu více než 10,5 mld. bude od 6. listopadu distanční valná hromada.

Druhým hlavním podporovatelem indexu se v říjnu staly akcie ERSTE, u nichž váha v indexu PX vzrostla na 22 %. S vahou akcií MONETA (13,5 %) a VIG (12,9 %), které si v říjnu rovněž kurzově polepšily, tak čtyři finanční tituly ovládají pražskou burzu aktuálně již z více než tří čtvrtin. I přes říjnový kurzový nárůst každopádně zmiňované finanční tituly zůstávají letošním hlavním negativním článkem pražské burzy, když index PX ztrácí 16 %.

V druhé polovině října se na pražské burze začaly duálně obchodovat akcie NortonLifeLock. Do přehledu jsme je již zařadily a měsíční výkonnost vztáhly k ceně na Nasdaq z konce září, resp. i tehdejšího kurzu koruny k dolaru. Titul zkrátka po fúzi s Avast začal na Nasdaq potažmo pak na pražské burze mířit zpět na sever. A vlastně vymazal letošní ztráty.

Letošním lídrem každopádně zůstávají akcie PHOTON ENERGY, které po zářijovém výrazném oddychu v uplynulém měsíci nakonec zamířily zpět výše. U investorů tak znovu začaly převažovat fundamenty, resp. pokračující rozšiřování solárního byznysu a vlastně přetrvávající výrazné ceny elektřiny.

Na opačném výkonnostním konci si neblahou pozici upevnily akcie PILULKA, které se ocitly vůbec nejníže od ledna 2021. Letos ztrácejí přes 56 %. Ještě dávněji, resp. zpět v prosinci 2020 se kurzově ocitly akcie KOFOLA, když firma v posledních týdnech opakovaně prezentovala negativní vliv nárůstu vstupů na její byznys.

 

Výsledkovou sezónu za 3. čtvrtletí na pražské burze odstartovala v minulém týdnu MONETA. V listopadu budou reportovat zbylé společnosti z indexu PX, s výjimkou PHILIP MORRIS, který tradičně zveřejňuje výsledky pouze na pololetní bázi. Prvně v pátek ráno výsledky představí ERSTE a KB. Následovat bude v příštím týdnu v úterý mimo index PX stojící americká NortonLifeLock. Následně ve čtvrtek 10. listopadu ČEZ, ale také PHOTON ENERGY. Ve středu 16. listopadu pojišťovna VIG, o týden později COLT a jako poslední výsledkovou sezónu 24.11. zakončí nápojová KOFOLA.

Podzimní výsledková sezóna obvykle na pražské burze působí pozitivně. Tedy alespoň při pohledu do statistik měsíc listopad patří k těm pozitivnějším v roce. V předchozích 10 letech si index PX totiž v listopadu pohoršil pouze ve třech případech. Navíc především poslední roky byl výrazněji pozitivní, když možno připomenout rok 2020. Tehdy index PX poskočil o téměř 15 %, což byl nejlepší měsíční výsledek od července 2009, potažmo vlastně nejpozitivnější listopad od roku 1993. Tedy roku, kdy pražská burza začala psát svou novodobou historii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688