Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  31.10.2022 17:51:21

Zahraniční investoři drží 28,1 procenta českých státních dluhopisů

Zahraniční investoři drží 28,1 procenta českých státních dluhopisů. Od konce loňského roku se tento podíl zvýšil o 1,6procentního bodu. V absolutním vyjádření drží zahraniční investoři české dluhopisy za 741,2 miliardy korun, což je nejvyšší objem za pět let. Celkové zadlužení Česka prostřednictvím dluhopisů je 2,63 bilionu . Vyplývá to z údajů ke konci září, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

V meziročním srovnání je podíl dluhopisů v držení zahraničních investorů o 2,2 procenta nižší, v absolutním vyjádření se ale jejich objem zvýšil o 81,4 miliardy korun. Je to dáno rostoucím zadlužením Česka prostřednictvím dluhopisů.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace (ČBA) Jakuba Seidlera je objem dluhopisů v držení zahraničních investorů dosud nejvyšší, když překonal rekordní hodnotu z června 2017. "Stále vyšší objem státních korunových dluhopisů v rukou nerezidentů zvyšuje riziko výraznějších výkyvů na finančních trzích v okamžiku, kdy zahraniční investoři rozhodnou své pozice uzavřít a dluhopisy nárazově prodat," upozornil Seidler.

Nerezidenti v září drželi přes 741 mld. státních korunových dluhopisů, což je nový historický rekord.
Jejich podíl na držbě dluhopisů se tak zvýšil na 28 %

Domácí banky držely zhruba 40 % všech korunových dluhopisů (1050 mld. ). pic.twitter.com/dtNtj48zK7


Podíl zahraničních investorů začal výrazně růst v souvislosti s očekávaným koncem devizových intervencí České národní banky (ČNB) v roce 2017. Zatím nejvyšší podíl zahraničních investorů 51,35 procenta byl v září 2017. Za růstem podílu zahraničních investorů byla především sázka na posílení koruny po ukončení devizových intervencí ČNB. Největší objem českých dluhopisů drželi zahraniční investoři v polovině roku 2017, bylo to 726,7 miliardy korun.

Před začátkem kurzového režimu ČNB v roce 2013 byl průměrný objem dluhopisů držený zahraničními investory kolem 170 miliard korun, tedy kolem 13 procent.

Do konce letošního roku jsou splatné státní pokladniční poukázky za 104 miliard korun. V příštím roce jsou splatné dluhopisy za 208,3 miliardy korun, vyplývá z aktuálních informací ministerstva financí. Stát splatné dluhopisy nahrazuje emisí nových. V listopadu plánuje ministerstvo financí jednu emisi dluhopisů o objemu deset miliard korun a emise státních pokladničních poukázek v celkové hodnotě do deseti miliard korun.

Potřeba dluhopisového financování státu vzniká kvůli zadlužení, které tvoří kumulované státní deficity. S růstem dluhu se pojí i větší náklady na obsluhu státního dluhu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

06.10.2020České státní dluhopisy zatím investory pořád zajímají Research (Česká spořitelna)
30.06.2020Podíl zahraničních držitelů českých státních dluhopisů klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.04.2020Zájem zahraničních investorů o tuzemské státní dluhopisy trvá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688