Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  28.10.2022 11:37:56

Mladá Boleslav si připomněla 104. výročí vzniku republiky

Vzpomínkové setkání ke 104. výročí vzniku republiky uspořádalo město Mladá Boleslav v pátek 28. října u památníku padlých legionářů na Komenského náměstí. Desítky přítomných občanů mohly vidět vystoupení mažoretek Pomněnky a poslechnout si hudbu Podnikového dechového orchestru Škoda Auto. Hlavní proslovy přednesli náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková a vedoucí představitel ČSOL Jednota Mladá Boleslav Tomáš Pilvousek. Zazněla i česká hymna v podání člena Opery Praha Libora Nováka.
Zástupci města pokládají věnec k památníku padlých legionářů.
Zástupci města pokládají věnec k památníku padlých legionářů.

Náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková spolu s radními města Petrem Maškem a Stanislavem Starým a později i zástupci ČSOL a Parlamentu mládeže města Mladá Boleslav položili květiny k pomníku legionářů. Na vzpomínkové akci nechyběli ani současní i bývalí členové zastupitelstva, pracovníci magistrátu i další občané. Veřejný pořádek a regulaci dopravy v době akce zajišťovala městská policie.
„Také dnes patří 28. říjen k našim nejdůležitějším státním svátkům. Připomínáme si jím nejen obnovenou národní svobodu, ale i zodpovědnost, kterou za náš stát máme dnes. Setrvávání na tradici 28. října jako svátku, kterým Česká republika navázala na zrod Československa, chápejme tedy jako jeden ze základních bodů našich životních hodnot. V kontextu současné situace doufejme, že nepřijde doba, kdy bychom si výročí, které pro naši novodobou historii tolik znamená, nemohli svobodně připomínat,“ uvedla náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková.
"Právě v těchto chvílích vystupuje 28. říjen jako memento historické paměti našeho národa. Proto je našim přáním a apelem vůči politické reprezentaci, ale i nám všem, abychom dokázali vybudovat sepjetí se státem a stát se svým obyvatelstvem. Abychom se nestyděli ukázat světu náš státní prapor, dokázali hrdě ale s pokorou prezentovat historický odkaz v tento den a současným i budoucím problémům čelili soudržně a statečně.," řekl předseda mladoboleslavské jednoty ČSOL Tomáš Pilvousek.
ČSOL se pravidelně účastní nejen akce na Komenského náměstí, ale také pořádá setkání u bývalých kasáren na Jičínské ulici.

Atraktivní program se odpoledne koná u Leteckého muzea Metoděje Vlacha. Zájemci mohou vidět vojenská historická a obrněná vozidla z období první světové války, hasičskou dobovou techniku, dobové zbraně a vojáky v dobových uniformách, kozáky a jejich zbraně. Součástí programu budou i ukázky bojů ČS LEGIE proti CK Rakousku, historická letadla a ukázky pyrotechniků. Akce proběhne ve spolupráci s kluby vojenské techniky.

Projev Tomáše Pilvouska najdete v příloze zprávy.

pieta

Vzpomínkové setkání 28. října

Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 28.10.2022 / 28.10.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688