plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  27.10.2022 00:00:00

Festival Bonjour Plzeň pozve v listopadu na francouzskou kulturu i gastronomii - od 5. do 24. listopadu

Festival Bonjour Plzeň pozve v listopadu na francouzskou kulturu i gastronomii

Festival francouzské kultury Bonjour Plzeň 2022 se koná od 5. do 24. listopadu, pořádá ho Alliance Française de Plzeň. Jeho 29. ročník letos mimo jiné nabídne výstavu světoznámé fotografky Markéty Navrátilové, která jako jediná žena měla možnost fotografovat závod Tour de France z motocyklu, který doprovázel peleton. Na programu je dále křest knihy o Paříži, cestovatelská přednáška, nabídka chutí a vůní Francie na farmářských trzích v Plzni, francouzské a belgické filmy, degustace vín, akce pro rodiny s dětmi či konverzační setkání. Festival vyvrcholí koncertem Plzeňské filharmonie a francouzsko-belgické violoncellistky Camille Thomas.

Tour de France (foto: M. Navrátilová)

Tour de France (foto: M. Navrátilová)

„Přehlídka francouzské kultury a zároveň česko-francouzského dialogu provází Alliance Française téměř od samých počátků její existence. Jsem rád, že každý ročník přinese něco objevného jak pro široké publikum, tak francouzštinářské fajnšmekry,“ uvedl Petr Šimon, prezident Alliance Française de Plzeň.

V úvodu festivalu v sobotu 5. listopadu čekají na návštěvníky farmářských trhů na náměstí Republiky francouzské chutě a vůně. Pod názvem Ochutnej Francii! budou připraveny stánky s vínem, delikatesami či levandulovou kosmetikou, zážitek z trhu umocní živá hudba kapely Maswakka.

Festival letos chystá i celou řadu filmových projekcí. Nejprve to budou snímky uvedené na Mezinárodním filmovém festivalu Juniorfest, například francouzský film Malá velká banda nebo filmy Dej mi křídla, Yuku a himalájská květina či Ušák Chicky a Zlokřeček. Filmy se budou promítat od 5. do 13. listopadu v kině CineStar a v prostorách Gymnázia Františka Křižíka. V úterý 22. listopadu pak festival nabídne ve spolupráci s Filmovým klubem Plzeň v Kině Beseda dva tituly, Mikulášovy patálie a snímek Událost, na motivy knihy držitelky Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernaux.

Ve středu 9. listopadu od 18 hodin se pod názvem Le Rendez-vous uskuteční konverzační setkání v restauraci Na břehu Rhôny. Vstup je volný.

Tour de France (foto: M. Navrátilová)

Čtvrtek 10. listopadu bude patřit Markétě Navrátilové, která se prosadila na světové úrovni fotografiemi ze sportovního prostředí, zejména cyklistiky. Beseda s Markétou Navrátilovou a cyklistou Romanem Kreuzigerem se uskuteční na radnici města Plzně 10. listopadu ve Velkém klubu od 17 hodin a moderovat ji bude Alexandr Kliment. Vstupné je 50 korun. „Všechny bych chtěla na besedu se mnou a s Romanem Kreuzigerem srdečně pozvat. Já budu promítat fotografie, které mám ráda, a také fotky toho, jak šel čas s Romanem na Tour de France. Fotky budeme komentovat a bude i možnost se zeptat,“ uvedla Markéta Navrátilová. Ve stejný den od 19 hodin se pak v prostorách Alliance Française (náměstí Republiky 12) koná za účasti autorky vernisáž výstavy Tour de France očima Markéty Navrátilové. Její součástí bude ochutnávka vín. Výstava potrvá do 30. listopadu, vstup na ni je zdarma a vystavené fotografie ve formátu A2 bude možné i zakoupit. Fotografie Markéty Navrátilové budou k vidění také pod otevřeným nebem, na panelech před radnicí města Plzně.

Další příležitost poznat krásy Francie nabídne v pátek 11. listopadu křest knihy Paříž město lásky a nenávisti plzeňského spisovatele a průvodce Zbyňka Kašpara. Autor čtenářům radí, kde se v Paříži dobře najíst, a zároveň vypravuje příběhy, které se odehrály v těch nejslavnějších restauracích. Křest začíná v prostorách Alliance Française v 17:30 hodin a vstup je volný.

Festival Bonjour Plzeň myslí i na nejmladší návštěvníky. Kromě filmových projekcí jim patří i Francouzská sobota pro děti (jednodenní příměstský tábor konaný 12. listopadu pro děti od 6 do 12 let), Chvilka s pohádkou v úterý 15. listopadu od 16:30 hodin nebo konverzační setkání pro rodiny s dětmi Le Petit Rendez-vous ve čtvrtek 17. listopadu od 9:30 hodin. Všechny tyto akce se uskuteční v Alliance Française.

Souboj chutí českých a francouzských vín se v Alliance Française odehraje ve středu 16. listopadu od 19 hodin. Akce má název Degustace vín: Provence proti Moravě. Večerem provedou vinař a spolumajitel internetového obchodu s víny Vinil Vladislav Štrbáň a spisovatel, průvodce a milovník Francie Zbyněk Kašpar. Vstupné je 450 korun a na akci je třeba se předem přihlásit na e-mail: direction.plzen@alliancefrancaise.cz.

Ve středu 23. listopadu bude v Alliance Française na programu Cestovatelský večer s Katkou Kaderovou. Návštěvníky provede pohořím Vosges a pěšími výlety, které zde podnikla. Představí nejznámější trasy i krásy tohoto regionu, mezi které patří malebné vesnice, vinice či sýry. Začátek je v 19 hodin, vstupné je 50 korun.

Festival vyvrcholí 24. listopadu koncertem francouzsko-belgické violoncellistky Camille Thomas, oceněné mimo jiné časopisem Forbes v žebříčku 30 pod 30. V průběhu večera pod taktovkou Tomáše Braunera a v podání Plzeňské filharmonie zazní skladby Erwina Schulhoffa, Camille Saint-Saens nebo F. Mendelssohna-Bartholdyho. Koncert se koná v Měšťanské besedě, začíná v 19 hodin a vstupné je 690 korun.

Festival Bonjour Plzeň 2022 se uskuteční zejména díky podpoře města Plzně, Městského obvodu Plzeň 3 a společností Safran a Midaro.

Editace textu: Hana Josefová

Přílohy

Zveřejněno: 27. 10. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688