muni.cz (Masarykova univerzita)
Věda a výzkum  |  18.10.2022 13:56:30

Cenu Neuron pro nadějné vědce získal biolog Gabriel Demo

Cenu Neuron pro nadějné vědce získal biolog Gabriel Demo

Biolog Gabriel Demo, který působí jako vedoucí výzkumné skupiny v institutu CEITEC, patří mezi vědce oceněné Nadačním fondem Neuron. Cenu Neuron pro nadějné vědce získal za výzkum komunikace transkripce a translace.

Gabriel Demo

Nadační fond Neuron i letos udělil ceny nejlepším českým vědkyním a vědcům. Během slavnostního večera převzalo prestižní ocenění šest nadějných vědců, jeden projekt vědeckého transferu zabývající se ukládáním energie a dva vědci, kteří celoživotní prací obohatili světový výzkum. 

Mezi šesticí nových laureátů Ceny Neuron pro nadějné vědce je také biolog a absolvent Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Gabriel Demo. Ve své vědecké práci zkoumá bakterie a virem infikované buňky, sleduje jejich molekulární detaily.

Na MU a do Brna se vrátil v roce 2020 po pěti letech působení na lékařské fakultě University of Massachusetts v americkém Worcestru. Ve stejném roce získal prestižní grant ERC-CZ, díky kterému se mu podařilo úspěšně vybudovat svou vlastní výzkumnou skupinu. V rámci tohoto grantového projektu Gabriel Demo zkoumá, jak se genetická informace viru chová v infikované buňce. Zabývá se strukturami proteinu, především pomocí moderní metody cryo-EM a zajímá ho syntéza RNA a proteinu. Jak se procesy transkripce a translace ovlivňují, jak si předávají genetickou informaci.

Při udílení ceny Gabriel Demo, který chce svým výzkumem přispět k hledání nových možností, jak bránit virovým infekcím, přiznal, že k vědě ho dovedla zvědavost. Díky ní jsem začal zkoumat některé biochemické procesy, jako je například translace. Snažím se objevovat další nové, dosud neprozkoumané mechanismy a procesy. Za sebe vidím smysl své práce z pohledu předávání nových poznatků mladé generaci, která je může použít na probádání dalších nových věcí, které budou posouvat lidstvo dál. Doufám v pozitivním slova smyslu.

NF Neuron je mezinárodní komunita vědců a podporovatelů vědy, kteří se rozhodli převzít svoji odpovědnost za budoucnost české společnosti a podporují excelentní vědeckou práci. NF Neuron oceňuje vědce, podporuje studenty, financuje terénní výzkum a vytváří platformu pro sdílení myšlenek. Od roku 2009 ocenil 111 vědců a na podporu vědy vyplatil 134 milionů korun. Nadační fond Neuron je financovaný ze soukromých peněz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688