Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.10.2022 09:35:34

Říjen se již teď stal nejhorším měsícem v historii z hlediska krádeží

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Hackeři se zaměřují DeFi

Ještě nejsme ani v polovině měsíce října a již o něm můžeme mluvit jako o nejhorším měsíci v krátké historii kryptografického trhu, ve kterém byl ukraden či ztracen největší objem kryptoměn v důsledku zneužití Decentralizovaných financí (DeFi). Tuto zprávu zveřejnila analytická společnost Chainalysis prostřednictvím svého twitterového účtu, kde 13. října uvedla, že v průběhu měsíce října hackeři prostřednictvím 11 různých hackerských útoků odcizili z protokolů DeFi 718 milionů dolarů. Tím se říjen stal měsícem, ve kterém byly pomocí hackerských útoků ukradeny kryptomince s největší celkovou hodnotou.

Graf měsíčních hackerských útoků a počtu hacků (upraveno autorem) | zdroj Chainalysis.com

Doposud byl nejhorším měsícem z hlediska hacků a celkovou hodnotou ukradených kryptomincí letošní březen. V něm se hackerům podařilo prolomit most Ronin a odcizit skrze něj více než 600 milionů dolarů. Pokud bude hackerská aktivita nadále takhle úspěšná, tak se letošní rok může snadno stát rokem, ve kterém budou ukradnuty kryptomince v největší dosavadní hodnotě. Nutno podoktnout, že loňský celkový objem odcizených finančních prostředků byl do značné míry ovlivněn rekordními hodnotami kurzů jednotlivých kryptomincí. Za všechny lze zmínit bitcoin (BTC), jehož hodnota na vrcholu atakovala úroveň 70.000 USD/BTC.

Pro porovnání, v prosinci minulého roku (2021) byl objem finančních prostředků uzamčený v celém ekosystému DeFi na historickém maximu 214 miliard dolarů. Za prvních deset měsíců se celková hodnota snížila o 71,5 % na aktuálních 61 miliard dolarů. Přesto, že svou část viny nesou i hackeři, tak hlavním důvodem poklesu objemu kapitálu v DeFi jsou poklesy dílčích hodnot jednotlivých kryptoměn. Tržní kapitalizace kryptoměn za stejné období totiž klesla o srovnatelnou úroveň 70 %. Z listopadových rekordních hodnot něco málo přes 3 biliony dolarů se tržní kapitalizace celého sektoru propadla až na dnešních 925 miliard dolarů.

Graf ročních hackerských útoků a počtu hacků (upraveno autorem) | zdroj Chainalysis.com

Mění se cíle hackerů

Zpráva společnosti Chainalysis uvádí, že jen za letošní rok se hackerům povedlo v rámci 125 hackerských útoků ukrást více než 3 miliardy dolarů. Zároveň upozorňuje na měnící se trend v povaze vedení hackerských útoků. Zatím co do roku 2019 hrály prim útoky na kryptoburzy či kryptosměnárny, tak od tohoto roku se čím dál více zvedá podíl útoků na DeFi, ze kterých jsou nejnáchylnější k útokům tzv. cross-chain mosty.

Graf hackerských útoků podle typu platforem (upraveno autorem) | zdroj Chainalysis.com

Tento měsíc byly prolomeny již tři mosty a bylo ukradeno téměř 600 milionů dolarů. Ty představují 82 % ztrát v tomto měsíci a 64 % dosavadních ztrát v roce 2022. Jen tento týden došlo k útokům na Mango Markets, TempleDAO a QANplatform. Z platformy pro deriváty DeFi Mango, která je založená na blockchainu Solany hackeři ukradli více než 100 mil. dolarů. Ze zemědělského výnosového protokolu TempleDAO bylo odcizeno více jak 2,3 mil. dolarů a 1 1 milion dolarů se hackerům podařilo ukrást z kvantově odolného blockchainu Layer-1 QANplatform. Začátkem října pak byl zneužit řetězec Binance BNB Chain v hodnotě přes 100 milionů dolarů, což jen přispívá k již tak vysoké rekordní bilanci.

Jak mosty fungují

Most je software, který někomu umožňuje posílat tokeny z jedné blockchainové sítě a přijímat je v jiném řetězci. Při výměně tokenu z jednoho řetězce do jiného vkládá investor tokeny do chytré smlouvy. Tyto tokeny se pak "vytěží" na novém blockchainu v podobě tzv. zabaleného tokenu, který představuje nárok na původní mince. S takovým tokenem je pak možné obchodovat v nové síti. Blockchainové mosty získávají na popularitě jako způsob, jakým mohou uživatelé kryptoměn provádět transakce. Jejich používáním však uživatelé obcházejí centralizovanou burzu a používají systém, který je do značné míry nechráněný a lehce napadnutelný hackery.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688