plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  17.10.2022 14:53:51

Plzeňské hlavní nádraží prochází rekonstrukcí

Plzeňské hlavní nádraží prochází rekonstrukcí

Vizualizace rekonstrukce (zdroj: ateliér A8000)

Vizualizace rekonstrukce (zdroj: ateliér A8000)

Památkově chráněná budova plzeňského hlavního nádraží je přibližně ve třetině své kompletní rekonstrukce. Ta chce vrátit nádraží architektonickou kvalitu a život do nevyužívaných prostor. Nejvíce se změní běžný pohyb cestujících. Nově budou využít jasný centrální prostor pokladen, nakoupí si v rozšířené obchodní pasáži nebo posedí v restauraci na samotném nástupišti. Celková rekonstrukce budovy hlavního nádraží v Plzni začala v květnu 2021, stavební práce jsou naplánovány minimálně na dva a půl roku.

„Rekonstrukce navazuje na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, která proběhla v minulých letech. Nyní je hlavní celková revitalizace památkově chráněné výpravní budovy a jejího okolí. Funkční moderní nádraží je totiž obrovská příležitost pro rozvoj celého města,“ uvedl Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic, která je majitelem budovy plzeňského hlavního nádraží.

Vizualizace rekonstrukce (zdroj: ateliér A8000)

Nejvýraznější změna se uskuteční v horní hale, která se kromě místa pro čekání na spoj stane také plnohodnotnou obchodní pasáží s nárůstem obchodní plochy až o 150 m2. Nepřehlédnutelné bude také výrazné prosvětlení této haly do odstínů šedé, bílé a krémové barvy. Interiér doplní odolný sedací nábytek z litého materiálu. Dlažba bude provedena jako replika původní historické dlažby.

Zásadní úpravou projdou centrální pokladny pro prodej jízdenek a informační centrum. Cestující nově zakoupí jízdenky od všech přepravních společností na jednom místě, což dosud nebylo možné. Celkově dojde ke zpřehlednění prostoru a jeho vizuálnímu sjednocení. Ústřední pokladny proto spojí černý pult s minimalistickým designem. Všechny toalety budou bezbariérové, nevidomým a sluchově postiženým pomohou nové orientační systémy. Celý prostor ohlídají bezpečnostní kamery.

Vizualizace rekonstrukce (zdroj: ateliér A8000)

Novou podobu interiéru navrhl architektonický ateliér A8000, který má bohaté zkušenosti s dopravními stavbami. „Historické části nádraží renovujeme s respektem a nové budujeme s použitím moderních materiálů, aby spolu nové a staré bylo ve vzájemné harmonii. Právě takový přístup je nám nejbližší. Největší důraz klademe na zjednodušení pro cestující. Vnitřní prostor nádraží by pro ně měl být jednoznačně přehledný a funkční. Provoz nádražní budovy byl totiž poněkud nečitelný a pokladny jsou rozptýlené na několika místech,“ řekl architekt Pavel Kvintus z ateliéru A8000.

Klíčovou myšlenkou návrhu je propojení nádraží s městem. Novinkou bude restaurace se zahrádkou na peroně, která oživí dnes nevyužívaný prostor za nádražím. Cestující si tak vychutnají oběd či večeři s výhledem na vlaky. Exteriér s interiérem propojí nové celoprosklené dveře.

Hlavní nádraží patří k architektonickým dominantám Plzně. Budova je postavena v renesančním a secesním slohu. Na rozdíl od většiny výpravních budov v České republice stojí uprostřed kolejiště. Výpravní budova je od roku 2000 památkově chráněna. Cena zhotovitele za rozsáhlou modernizaci nádraží je přibližně 667 milionů korun.

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 17. 10. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688