kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  14.10.2022 18:04:57

Zlínská krajská nemocnice má jeden z nejmodernějších SPECT/CT v ČR

Zlínská krajská nemocnice má jeden z nejmodernějších SPECT/CT v ČR

ZLÍNSKÝ KRAJKrajská nemocnice T. Bati ve Zlíně uvedla v pátek 14. října slavnostně do provozu nejnovější a nejmodernější verzi SPECT/CT. Přístroj, který je jedním z nejlepších v České republice a díky němuž bude možné rozpoznat řadu začínajících, především onkologických onemocnění, si prohlédli také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a náměstkyně Olga Sehnalová, zodpovědná za zdravotnictví.

„Dali jsme si závazek, že budeme investovat do všech krajských nemocnic a to plníme. V rozpočtovém výhledu na následující čtyři roky by investice v našich čtyřech nemocnicích měly dosáhnout částky 3,1 miliardy korun. Zlínské nemocnici jsme kromě toho poskytli úvěr, aby mohla realizovat potřebné projekty a tento přístroj je první z nich. Potřebujeme dohnat investiční dluh nemocnice, který tady máme," zdůraznil hejtman Radim Holiš.

Moderní SPECT/CT kamera firmy Siemens Healthineers je kombinována s plnohodnotným 16 vrstvým CT přístrojem, který může zároveň sloužit i jako záložní výpočetní tomograf pro celou nemocnici.
„Špičkové diagnostické přístroje a softwarové aplikace vyžadují odborníky nejen v medicíně, ale i v technických oborech nebo IT. Proto chceme, aby do budoucna bylo možné právě tyto obory studovat i ve Zlínském kraji. Věřím, že moderně vybavená pracoviště budou atraktivní i pro odborný personál z řad zdravotníků i nezdravotnických profesí, které jsou v oblasti zobrazovacích metod velmi žádané," dodala Olga Sehnalová.

Pomocí hybridní kamery budou lékaři schopni provádět řadu vyšetření, především u onkologických a kardiologických pacientů, jejichž počet každoročně vzrůstá.

„Aby bylo možné scintigrafická vyšetření provádět, je nutné do těla pacienta vpravit malé množství radiofarmaka. To se následně krátkodobě vychytává v orgánech, které chceme vyšetřit. Díky vysoké citlivosti této nejnovější dvoudetektorové kamery, můžeme dávku radiofarmaka snížit a rovněž zkrátit čas vyšetření. Hybridní SPECT/CT dokáže zobrazit funkci či metabolickou aktivitu orgánů a zároveň pomocí CT poskytne přesné anatomické informace, například o patologickém ložisku, uzlině a podobně," uvedla primářka Oddělení nukleární medicíny Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Andrea Bronczková.

V takové hardwarové a softwarové konfiguraci je přístroj jednou z nejlépe vybavených SPECT/CT kamer v České republice. „Přístroj jsme pořídili za téměř 40 milionů korun včetně plného servisu na dalších šest let. Bude to obrovský přínos pro pacienty nejen ze Zlína, ale z celého Zlínského kraje. Díky vyšetření na něm bude možné rozpoznat řadu začínajících, především onkologických onemocnění, včas," doplnil ředitel a předseda představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jan Hrdý.

Jednou z nejvýznamnějších inovací nejmodernějšího SPECT/CT je software xSPECT Bone pro vyhledávání kostních lézí založený na algoritmu, který nepoužívá žádný z jiných výrobců onkologických softwarů na trhu.

„Tato aplikace je pro nás velkým benefitem, protože umožňuje zobrazit kostní struktury a jejich patologické změny v maximálním možném rozlišení, a tím dřívější a přesnější rozpoznání například kostních metastáz, které se objevují u řady nádorů. To pak dává možnost onkologům rychle zahájit nebo přizpůsobit onkologickou či jinou léčbu," doplnila primářka Andrea Bronczková. „A nemohu opominout také speciální kardiologický software, pomocí něhož dokážeme podat kardiologům cenné informace o ischemické chorobě srdeční u rizikových pacientů."

14. 10. 2022

? Kontakt pro média:
Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@kr-zlinsky.cz

prohlidka-spect-ct.jpg
spect-ct.jpg
spect-ct3.jpg
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688