Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.10.2022 12:21:46

Fed neobrátí, může si ale dát pauzu. Ke konci roku pěkná rally na akciích


Ze strany Fedu začínají zaznívat určité hrdliččí signály. Bude ale třeba více dat, která ukážou na ochlazování trhu práce předtím, než Fed změní svou politiku. A nedá se čekat ani tak její obrat, jako spíše pauza. Pro Bloomberg to uvedla investiční ředitelka společnosti FlowBank Esty Dwek.


Fed nyní nechce riskovat, že se inflační očekávání začnou opět zvedat. Na to, aby si dal zmíněnou přestávku, tak podle investorky musí být patrné „trhliny na trhu práce“, ale také na trhu realitním. Již nyní jsou ale podle ní zjevné známky rozšířené dezinflace a akciové trhy v září začaly reflektovat řadu negativních informací a signálů. Ve výsledku by se tak mohla ke konci roku dostavit „pěkná rally“.

Ohledně očekávaných zisků obchodovaných firem Dwek uvedla, že rozhodně přijde jejich pokles. V určitém smyslu jde ale o vítaný vývoj, protože americká centrální banka chce vidět známky ochlazování ekonomické aktivity. Silná ziskovost se ovšem dá i nadále čekat u velkých technologických firem.



O dalším vývoji sazeb hovořil na Bloombergu rovněž Ed Yardeni. Podle něj se americká centrální banka nyní nachází někde mezi „Volckerem 2.0 a Bernankem 2.0“. Yardeni pak míní, že finanční stabilita je součástí mandátu Fedu a v současné době by měla mít primární důležitost. Zástupci Fedu se přitom podle ekonoma příliš soustředí pouze na sazby. V úvahu by však měli brát i to, že probíhá kvantitativní utahování a zmenšuje se rozvaha centrální banky. A na celkové finanční podmínky pak významně doléhá rovněž silný kurz dolaru.



Yardeni má za to, že Fed má před sebou již jen jedno zvyšování sazeb. Tedy to listopadové. Pak se zvyšováním přestane právě kvůli tlakům v oblasti finanční stability. Americká centrální banka se tedy se sazbami nedostane na úroveň nad 4,5 %. Spojené státy si přitom již nyní procházejí „růstovou recesí“.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688