Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  12.10.2022 08:31:15

Lidé šetří a nakupují zboží z druhé ruky. Lze reklamovat použité zboží?

Rostoucí inflace se stále více odráží také na životním stylu a nákupním chování většiny Čechů. Zraky nakupujících se upírají na levnější zboží nebo také zboží z druhé ruky. Málo kdo už ale ví, že i použité zboží lze v případě potřeby reklamovat.

Životní úroveň rekordně klesá

Zhoršení celkového stavu české ekonomiky vnímá prakticky každý Čech (98 %). Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro banku Creditas. Pokles své životní úrovně během letošního roku potrvzuje 70 % lidí, z toho polovina vnímá pokles jako velmi silný, dalších 23 % pokles zatím nezaznamenalo, ale brzy jej očekává.

Rostoucí ceny výrazně zasahují také do výdajů spojených s bydlením. Více platíme za nájem, splátky hypotéky i platby za energie. Pětina dotazovaných uvedla, že platí měsíčně částku o maximálně 1 000 Kč vyšší, třetina o 1 000 – 3 000 Kč více, další pětina o 3 000 – 5 000 Kč více a u 9 % lidí jsou měsíční náklady vyšší o více než 5 000 Kč.

Rostoucí ceny řešíme nákupem levnějšího zboží

Nárůst výdajů o několik tisíc korun měsíčně už představuje významný zásah do rodinných rozpočtů. I když přechodně lze řešit zvýšené výdaje krátkodobou půjčkou, z dlouhodobého hlediska je nutné hledat konstruktivní řešení. To nacházejí čeští spotřebitelé aktuálně v nákupu levnějšího zboží. Téměř polovina oslovených lidí (48 %) uvedla, že začala nakupovat levnější zboží. Zhruba čtvrtina (27 %) kupuje stejné zboží, ale v menším množství a 17 % nakupuje zatím stejně, nicméně už zjišťuje možné alternativy.

Zájem o levnější zboží, například z druhé ruky, potvrzují také společnosti, které nabízejí e-shopová řešení. Podle jednoho z nich vzrostl počet objednávek v second handech či obchodech s repasovanými počítači a staršími telefony v průměru o 20 %. E-shopů s použitým zbožím je na internetu celá řada – sehnat lze knihu, kterou už na pultech knihkupectví neseženete, i značkové zboží za zlomek ceny. A pokud se na zakoupené věci objeví vada, je možné použité zboží reklamovat.

Co potřebujete vědět o reklamaci použitého zboží?

  1. Ověřte si, zdali kupujete od podnikatele či soukromé osoby – je velmi důležité, zdali nakupujete od podnikatele, který se prodejem zboží živí, nebo od soukromého osoby, která jen prodává věc, kterou už nepotřebuje. Proč? Když nakupujete od podnikatele, můžete zboží reklamovat téměř ve stejném režimu, jako kdybyste kupovali zboží nové. Na plnění povinností prodávajícího dohlíží Česká obchodní inspekce. Pokud ale zboží koupíte od soukromé osoby, platí sice 24měsíční odpovědnost za vady, není ale stanovena lhůta pro vyřízení reklamace. A když prodávající svoji odpovědnost neuzná, budete se muset obrátit na soud.
  2. Prověřujte recenze ostatních kupujících – pokud se chystáte objednat si použité zboží přes internet, podívejte se nejdříve na recenze předchozích kupujících. Zaberete to málo času, ale přínosy jsou leckdy k nezaplacení.
  3. Informace o použitém zboží – prodejce musí spotřebitele upozornit, že jde o již použité zboží, také na míru jeho opotřebení a případné vady.
  4. Ne všechny nedostatky lze považovat za vadu – v případě použitého zboží se za vadu nepovažují nedostatky, o kterých kupující předem věděl nebo které plynou z míry opotřebení, tedy doby a způsobu užívání, s čímž musí být kupující seznámen.
  5. Kratší lhůta pro odpovědnost za vady – za vadu odpovídá prodávající, který si k posouzení vady nebo opravě zboží může smluvit jiný subjekt, nejčastěji autorizovaný servis. Má ale právo zkrátit dobu svojí odpovědnosti za vady, a tím také dobu pro uplatnění reklamace, nanejvýš na 12 měsíců.
  6. Oprava či snížení hodnoty ceny – prodávající má ze zákona povinnost odstranit vadu zboží buď opravou nebo výměnou za stejný bezvadný nový kus. U použitého zboží taková výměna není možná, kupujícímu má proto nárok na přiměřenou slevu z ceny. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St 12:37  Tipy, jak vybrat spořicí účet: Nenechte se nachytat na podmínky bank Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)
St 12:25  Jak se v poslední době daří investicím do luxusu? Marek Pokorný (Portu)
Út 15:19  Trpělivost jako nejlepší investiční strategie Lukáš Raška (Portu)
Út   8:00  Nula na účtu je minulostí, aplikace pohlídá výdaje Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688