Research (Česká spořitelna)
Investice  |  05.10.2022 10:20:47

Roboti nám vezmou práci!?


Analýza patentů (USA) ukazuje, že významně vzrostl podíl těch, které souvisejí s automatizací. V roce 1976 se automatizace týkalo 25% patentů, ale v roce 2014 už to bylo 67%. Hodně se proto diskutuje o možných dopadech robotů, softwaru a umělé inteligence - zkráceně automatizace - na náš život. Panují logické obavy, zda nám roboti nevezmou práci.



Jak to tedy je? Země s vysokou mírou robotizace průmyslu nemají výrazně nižší zaměstnanost v průmyslu: Korea má 3,5krát více robotů na zaměstnance v průmyslu než USA, ale procento pracovní síly zaměstnané v průmyslu je podobné (24%, respektive 20%). A také tyto země netrápí vyšší míra nezaměstnanosti: Jižní Korea 2,5%, Singapur 2,1%, Japonsko 2,5%, Německo 5,5%. Dalo by se říci, že naopak: míra nezaměstnanosti je podezřele nízká.



Detailní analýza patentů a dopadů na trh práce totiž ukazuje, že v oblastech (USA), kde se zvyšuje automatizace, tak se zaměstnanost nejenže nesnižuje, ale dokonce zvyšuje. Dochází totiž k přesunu od rutinních pracovních míst ve výrobě k nerutinním pracovním místům v sektoru služeb.


Když se podíváme na demografické trendy, tak automatizace dává smysl. Dokonce i kdyby skutečně práci brala. Pokles pracovní síly, který už probíhá a bude pokračovat totiž znamená méně pracovní síly, což za normálních podmínek znamená riziko nižšího HDP. Automatizace tak může umožnit, aby docházelo ke kompenzaci poklesu pracovní síly roboty. Jinými slovy, pro zachování růstu životní úrovně bychom měli doufat, že nás roboti a automatizace dokáží nahradit a proces transformace ekonomiky podporovat.



Data ukazují, že mnoho zemí to pochopilo: země, které nejvíce trápí demografický výhled, tedy pokles pracovní síly, tak dlouhodobě investují do robotizace a automatizace nadprůměrně více. Rekordmanem posledních let, i vzhledem ke své velikosti, je Čína. Ta vloni instalovala ve svých továrnách téměř tolik robotů jako zbytek světa.



Automatizace má i jeden zajímavý vedlejší efekt: ukazuje se, že zvýšení počtu robotů na pracovníka o 10% je spojeno se snížením podílu lidí s nízkou kvalifikací ve špatném zdravotním stavu o 10%. I díky tomu, že méně fyzicky pracují. Roboti léčí. K dnešnímu výročí: "Příčinu svého metafyzického neúspěchu není nenávidějící člověk nikdy schopen vidět v sobě samém a svém totálním sebepřecenění. Za všechno může v jeho očích okolní svět. Jenomže to je viník příliš abstraktní, neurčitý a neuchopitelný. Musí být personifikován, protože nenávist - jako veskrze konkrétní vzedmutí duše - potřebuje i konkrétní oběť. A tak si nenávidějící člověk nalézá konkrétního viníka. Je to samozřejmě viník jen zástupný, v podstatě nahodilý, a proto snadno zaměnitelný." Václav Havel 

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:16  Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:35  Ranní shrnutí (26.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688