Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  03.10.2022 08:30:40

Zdražování drtí české domácnosti. Jak budovat finanční polštář i v době krize?

Češi se obávají dopadů inflace na hospodaření svých domácností. Zdražování pociťují české domácnosti nejvíce u spotřebního zboží, pohonných hmot či cen za elektřinu. Ve snaze zlepšit svou finanční situaci omezují Češi své výdaje a většina z těch, co ještě nezačali, to plánuje. Utáhnout opasek bude muset každý z nás. Budování finanční rezervy nabývá v době krize na významu. Jenže jak tvořit rezervy, když jsou příjmy stejné, ale výdaje rostou neúměrným tempem?

České domácnosti se obávají dopadů inflace

Zdražování těžce dopadá na české domácnosti. Ze srpnového průzkumu agentury MEDIAN pro společnost Broker Consulting vyplývá, že všeobecné zdražování pociťuje 94 % tuzemské populace. Nejcitelněji zdražování vnímáme u potravin, pohonných hmot a energií. Polovina těch, kdo pociťují vlnu zdražování, dokonce již omezila své výdaje, dalších 40 % to plánuje.

Ti, kteří nemají vytvořenou dostatečně vysokou finanční rezervu, mohou prožívat opravdu zlé časy. Dostatek financí a úspor má totiž prokazatelně pozitivní vliv na naši psychiku. Jejich nedostatek nás naopak dostává pod tlak a o slovo se hlásí stres. Začít budovat finanční polštář je ale možné kdykoli a také zde platí, že je lepší začít pozdě než nikdy.

Jak omezit výdaje? Slevy a stravování doma

Jako hlavní nástroj pro tvorbu úspor volí více než polovina Čechů aktivní vyhledávání slev a také omezení zbytných výdajů běžného provozu. Třetina dotazovaných se chystá výrazně nebo z části snížit náklady na stravování v restauracích, čtvrtina respondentů omezí výdaje na kulturu či cestování. Každý čtvrtý dotahovaný se už touto cestou připravuje na pokrytí zvýšených nákladů za energie během topné sezóny, dalších 35 % se k tomu v brzké době chystá.

Další cestou, jak zlepšit své finanční zázemí a přilepšit svému rodinnému rozpočtu, je zvýšení příjmů formou brigády či přivýdělku. Potvrzují to také výsledky výzkumu, ze kterých vyplývá, že se k takovému kroku se chystá 26 % respondentů, dalších 23 % si už další formu přivýdělku nalezlo.

Plánování je základ všeho

Převážná většina se dotazovaných se domnívá, že bude nutné do budoucna více myslet na „zadní vrátka“ a začít více plánovat domácí finance. Plánování a správné sestavení rodinného rozpočtu je přitom nejzásadnější krok k tomu, abychom se naučili dobře vycházet se svými penězi a začali vytvářet finanční rezervy. Zároveň z průzkumu vyplynulo, že čím méně mají Češi naspořeno, tím více se s touto tezí aktuálně ztotožňují a chystají se dané v budoucnu změnit. „Současná situace může být pro mnohé lidi více než obtížná právě díky absenci plánu a rezerv. Je nutné si ale uvědomit, že máme za sebou dva těžké roky v sevření koronavirových opatření, které pro některé obyvatele nebyly jednoduché,“ komentuje Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

Odkládejte si peníze stranou

Velmi častým způsobem, jak Češi spoří na horší časy, je odkládání stejné částky každý měsíc stranou.  Takový způsob je vhodný pro ty, kteří mají pravidelní příjem a dokáží s železnou pravidelnosti odkládat částku ve stejné výši. Můžete však zkusit také metodu ukládání určitých procent z každého nákupu. Jak to probíhá v praxi? Z každého výdaje, který vás čeká, si dáte stranou například 10 %. Pokud si koupíte nový pár bot za 1 000 korun, uložíte si 100 korun stranou. Zní to jako kapka v moři, ale pokud to uděláte s každým nákupem, máte základ pro tvorbu rezervy na světě. Vedlejší výhodou tohoto způsobu šetření je, že si lépe zhodnotíte, zda danou věc opravdu potřebujete. Pokud si věc nekoupíte, můžete si uložit její celou hodnotu.

Není podstatné jak, ale kdy

Není důležité, jakým způsobem začnete šetřit a vytvářet rezervy. Záleží na tom, abyste nečekali na chvíli, kdy budete vydělávat víc, na dobu, kdy budou potraviny či energie levnější. Podstatné je, abyste začali hned a klidně jen s malými částkami. Když se vám bude finančně dařit lépe, budete spořit více a rezerva se bude o to více navyšovat.

Hlavu vzhůru, po každé bouřce vyjde slunce

Určitě nevěšte hlavu, pokud jste teprve na začátku a finanční rezervu teprve začínáte budovat. Už jen to, že nad její potřebou uvažujete, je krok správným směrem. A jakmile budete mít finanční polštář vytvořen, můžete být na sebe patřičně hrdí. V případě dostatečné finanční rezervy máte mnohem menší riziko, že sklouznete do dluhové pasti a budete muset žít ve strachu, co přinese další den. Budete s větší lehkostí čelit všem životním nástrahám. Přinese vám do života více klidu a duševní pohody. Získáte také větší míru svobody rozhodování, vyšší sebevědomí, ale také slušný základ pro investování, díky kterému může váš život nabrat úplně nový směr. Ale o tom zase někdy příště.

 

 

 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688