Okénko BIG EXPERT  |  22.09.2022 12:48:19

Česká zbrojovka: Válka na Ukrajině je hrozbou, ale i příležitostí

Před dnešním otevřením pražské seance vykázala Česká zbrojovka (CZG.CZ) své výsledky hospodaření za 1. pololetí letošního roku. Společnost utržila 7,05 mld. Kč, čímž překonala odhady analytiků, které činily 7,025 mld. Kč. Jednalo se tak o meziroční růst ve výši 49,1 %. Čistý zisk pak oproti stejnému období v loňském roce stoupl o 87,9 % na 1,1 mld. Kč (odhad 758 mil.). Čistý zisk na akcii pak v prvním pololetí činil 34,9 Kč. Výsledky hospodaření byly ovlivněny nedávnou akvizicí amerického Coltu.

Na růstu tržeb se výrazně podílela poptávka po krátkých palných zbraních, kterých Česká zbrojovka prodala 210 948 kusů, čímž zvýšila prodej oproti 1H21 o 15,4 %. Celkový počet prodaných zbraní pak činil 362 741 (meziroční nárůst o 19,2 %). EBITDA upravená o jednorázové vlivy akvizic z roku 2022 pak meziročně vzrostla o 49 % na 1,794 mld. Kč. Největší podíl na tržbách bylo zaznamenáno v USA (57,98 %), zatímco Česká republika se podílela 8,23procenty. V březnu letošního roku došlo taktéž ke zvýšení objednávek zbraní ze strany tuzemského ministerstva obrany, které původní dohodu z dubna 2020 rozšířilo o 1,18 mld. Za poslední 2 roky by tak měl státní účet u České zbrojovky tvořit 3,53 miliardy korun.

Válka na Ukrajině a protiruské sankce způsobily komplikace v dodavatelských řetězcích, zejména v energetických komoditách a oceli. Kvůli tomuto faktoru se zvýšily náklady na výrobu České zbrojovky v 1. pololetí meziročně o téměř 2 miliardy kč, což se negativně propsalo do hrubé marže.



1H22

1H21

Hrubá marže

43,6 %

57 %

EBITDA marže

25,5 %

25,4 %

Srovnání hrubé marže a upravené EBITDA marže za 1. pololetí roku 2021 a 2022. Zdroj: zpráva společnosti

Společnost odhaduje, že za celý letošní rok budou tržby činit 14,0 - 14,6 mld. korun. Jedná se tak odhad meziročního růstu tržeb o 31 - 36 %. EBITDA by dle České zbrojovky měla dosáhnout 3,0 - 3,3 mld. korun. 

Akcie České zbrojovky (CZG.CZ) se po dnešním zveřejnění výsledků obchodují do strany. Akcie společnosti mohou v následujícím období těžit ze snahy Ruské federace o prodloužení války. V průběhu příštího roku by mohla společnost uzavřít další kontrakty s Vládou ČR, která v návrhu rozpočtu na příští rok zvýšila rozpočet ministerstva obrany z 89 na 110 mld. korun. Na výši státních investic do zbrojního průmyslu závisí i vývoj války na Ukrajině. 

Česká zbrojovka (CZG.CZ), interval H1. Akcie se po zveřejnění výsledků hospodaření za 1. Pololetí letočného roku obchodují do strany. Zdroj: xStation5

Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688