Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2022 18:06:00

Prostředí nízkých procent? - 2023

V Goldman Sachs se nedomnívají, že příští rok přijde recese, zisky by ale podle analytiků banky měly růst jen minimálně. Podíváme se na tyto predikce a přidáme pár úvah o dlouhodobějším výhledu, o kterém by se dalo uvažovat na základě historického vztahu mezi ekonomickou aktivitou a ziskovostí obchodovaných firem.

Goldman Sachs v následujícím obrázku srovnává vývoj reálného produktu v ekonomice USA a vývoj zisků obchodovaných společností. Body je proložena nějaká přímka, korelace ale neuchvátí. Což není zase tak překvapivé. Jednak je srovnávána reálná proměnná (HDP) s nominální (zisky), takže vztah mezi nimi rozvolňuje inflace. Vývoj zisků firemního sektoru je vedle růstu ekonomiky také ovlivněn i měnícím se podílem zisků na příjmech. A pak jde také samozřejmě jen o zisky obchodovaných firem, které svou strukturou nekopírují celý korporátní sektor.
08
Zdroj: Twitter

V roce 2008 ekonomická aktivita klesla o více než 3 %, zisky se propadly o téměř 30 %. V roce 2021 ekonomika rostla o téměř 6 %, zisky téměř o 50 %. Rozptyl je tedy mohutný, pro letošní a příští rok ale v Goldman Sachs čekají relativně modelovou vazbu mezi hospodářskou aktivitou a ziskovostí obchodovaných firem. A to konkrétně takovou, že příští rok by měla ekonomika růst asi o 1+ % a zisky asi o 2 – 3 %. Prostředí nízkých procent.

Všimněme si, že proložená přímka implikuje ziskové recese už ve chvíli, kdy růst ekonomické aktivity klesne pod 1 %. Co je ale možná nejzajímavější, je růst kolem 2 %. Proč? Podle řady odhadů jde totiž potenciál amerického hospodářství. Tedy dlouhodobě udržitelný růst daný vývojem produktivity a výrobních faktorů. Kdybychom se i zde řídili proloženou přímkou, tak odpovídající „udržitelný“ růst zisků by se pohyboval tak max. kolem 5 %.

Pro zajímavost: Dejme tomu, že by šlo o prostředí, kdy by se inflace vrátila k 2 %. Nominální růst ekonomiky by tak dosahoval 4 %. Dejme tomu, že výnosy desetiletých dluhopisů by dosahovaly stejné výše, tedy 4 %. S rizikovou prémií na 5,5 % by tedy požadovaná návratnost u akciového trhu dosahovala 9,5 %. Pokud by obchodované firmy vyplácely 55 % svých zisků na dividendách a zisky rostly zmíněným tempem, férové (popsaným fundamentem ospravedlněné) PE by se pohybovalo na hodnotě 12,22 (onen výplatní poměr dělený rozdílem požadované návratnosti a růstu).

Současné PE se pohybuje kolem 17, je tedy vysoko nad onou hypotetickou hodnotou. Což znamená jediné, v jednom či více předpokladech je trh optimističtější. Jinak řečeno, je optimističtější ohledně poměru požadované návratnosti a očekávaného růstu. Citlivost je tu ale hodně vysoká – pokud by zisky rostly ne o 5 % ale o 5,5 %, férové PE se už blíží 14. To může být jeden z důvodů, proč si akcie tak často prochází turbulentními časy – stačí relativně malá změna v odhadu dlouhodobého fundamentu a výsledné „férové“ hodnoty se značně mění.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688