OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  15.11.2022 15:52:58

V Německu vítají pojištění elektrokoloběžek. Za pravdu jim dávají statistiky

PojišťovnyNěmecku nejsou ze záplavy jezdců na elektrokoloběžkách a na elektrokolech nadšení. GDV kritizuje především vysoký počet nehod a s nimi spojené velké škody. A analýza německých statistiků jim dává za pravdu.

Zrádná elektrokola

Podle německého spolkového statistického úřadu Destatis vzrostl za poslední roky počet nehod s účastníkem na e-biku opravdu strmě: podle policejních hlášení bylo takových kolizí s újmou na zdraví loni celkem 17 285, zatímco v roce 2014 to bylo ještě jen 2 245 podobných havárií. Pro srovnání uvádí statistici rovněž data za takové události u bicyklů bez pohonu: v roce 2014 policisté registrovali 76 643 nehod se zraněním, zatímco loni klesl počet těchto událostí na 67 931. Příčinou tohoto sestupného trendu je ovšem rostoucí obliba kol „s motorizací“, tedy na elektropohon.

U zranění při kolizích elektrokol převažují újmy na zdraví samotných jezdců (tedy u těch událostí, které jsou nahlášeny policii): loni bylo zraněných jezdců 17 045, což odpovídá zhruba osminásobku počtu ošetřovaných jezdců z roku 2014 (2 223 osob). Podobný vývoj lze sledovat i u osob, které nehodě na elektrokole podlehly: loni přišlo o život 131 osob, zatímco o 7 let dříve to bylo 39 osob.

Na elektrokoloběžkách přibývají kolize mladých

Spolkový statistický úřad Destatis registroval za loňský rok celkem 5 535 nehod elektrokoloběžek, při nichž došlo ke zdravotní újmě. Zranilo se celkem 4 882 osob, které na elektrokoloběžce jeli, z toho 5 zranění bylo smrtelných. Většina osob, kteří jsou účastníky neštěstí s tímto dopravním prostředkem, jsou mladší lidé. Loni byl jejich průměrný věk 31 let. Více než 4 z 10 bylo méně než 25 let. Pro porovnání: u bicyklů bez pohonu byl přibližně každý čtvrtý účastník nehody se zraněním mladší 25 let (přesně 27,8 %), zatímco u elektrokol byl podíl mládeže mnohem nižší (9,1 %).

Naopak starší ročníky bourají na elektrokoloběžkách velmi zřídka (3,4 % jezdců se zraněním ve věkové skupině 65+), zatímco jejich podíl na zraněných jezdcích na kolech a elektrokolech je v tomto segmentu mnohem vyšší (15,7 %, resp. 33,5 %).

Elektrokoloběžky potřebují povinné ručení

Elektrokoloběžky vykazují podle pojišťovenNěmecku podobnou škodní bilanci jako mopedy a malé motocykly. Pro tento účel si vyhotovily vlastní analýzu. Po více než 3 letech od povolení elektrokoloběžek do silničního provozu předložili nyní pojistitelé statistiku škod. „V roce 2020 se stalo na pojištěných vozidlech vinou jezdců 1 150 nehod, u nichž každá třetí měla za následek vznik škody. Odpovědnostní pojistitelé zaplatili za každou z těchto událostí v průměru 3 850 EUR,“ bilancoval poznatky Jörg Asmussen, šéf německé asociace pojišťoven GDV.

„Elektrokoloběžky nejsou žádné hračky. Nepatří na chodník a nesmějí být řízeny dětmi do 14 let. Nelze na nich jezdit ve dvou nebo dokonce ve třech,“ připomněl hlavní zásady pro provoz elektrokoloběžek v Německu Jörg Asmussen. "Vysoká odškodnění za kolize ukazují, jak správné a užitečné je rozhodnutí zákonodárců, že bude zavedena povinnost sjednat povinné ručení pro elektrokoloběžky. Protože jezdci často nedodržují pravidla. K nejhorším prohřešků patří jízda na chodnících, kde vážně ohrožují chodce.“

Podle závěrů studie Destatis jsou dalšími nejvážnějšími příčinami havárií elektrokoloběžek požití alkoholu nebo návykových látek a nepřiměřená rychlost.

Zdroj:
versicherungswirtschaft-heute.de/politik-und-regulierung/2022-07-13/gdv-watscht-leichtsinnige-e-scooter-fahrer-ab/
www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2022/07/PD22_N043_46241.html

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688