OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  12.12.2022 11:59:54

Zkoumání vlivu klimatické změny na závažné živelní události

Na americkém portálu Insurance Journal byl zveřejněn článek, který vychází z vědecké studie o klimatu. Vědci zkoumali především roli, kterou klimatická změna sehrála u jednotlivých klimatických událostí za poslední dvě dekády.  

Závěry výše zmíněné studie potvrzují varování, že globální oteplování změní náš svět. Dále je v ní objasněno, které informace nejsou zatím k dispozici. Luke Harrington, jeden z autorů studie z Victoria University ve Wellingtonu, tvrdí, že pokud jde o vlny veder a extrémní dešťové srážky, tak vědci prý mnohem lépe chápou, jak se intenzita těchto událostí mění v důsledku klimatické změny. Méně znalostí a poznatků je o tom, jak klimatická změna ovlivňuje ničivé požáry a sucho.

Pro zpracování výše uvedené studie příslušní vědci využili stovky vědeckých studií či výzkumných prací, jejichž cílem bylo vyčíslit, jak klimatická změna ovlivnila extrémní události, přičemž aplikovali počítačovou simulaci a pozorování počasí.  Vědci dospěli taktéž k závěru, že v řadě zemí s nízkým či středně velkým příjmem existuje velký nedostatek dat, což znesnadňuje pochopení toho, co se v těchto regionech děje.  U jednotlivých klimatických rizik dospěli autoři studie k těmto závěrům.

Vlny veder

Zde je vysoce pravděpodobné, že klimatická změna věci zhoršuje. Velmi mnoho těchto událostí napříč světem se stalo díky klimatické změně intenzivnějšími a pravděpodobnějšími. Obecně se dá tvrdit, že dříve měla vlna veder pravděpodobnost 1 ku 10, ale nyní je pravděpodobnost třikrát vyšší. Teploty jsou vyšší o 1 stupeň Celsia ve srovnání se stavem bez klimatické změny. Na aktuálních poznatcích z Asie i Evropy lze dokumentovat, že frekvence těchto klimatických událostí vzrostla.

Dešťové srážky a povodně/záplavy

V předposledním červnovém týdnu tohoto roku nastaly v důsledku silného deště rozsáhlé povodně v Číně. V tutéž dobu byl postižen Bangladéš povodněmi, jež vyvolaly záplavy. Celkově se dá tvrdit, že silný déšť se stává běžnější a intenzivnější událostí. Důvodem je, že teplejší vzduch drží více vlhkosti a bouřkové mraky jsou pak „těžší“, a to předtím, než se začnou vyprazdňovat. Situace se ovšem různí v jednotlivých oblastech světa. Některé oblasti „dostávají“ opravdu málo dešťových srážek.

Sucho

U tohoto rizika bylo pro vědce velmi obtížné vyčíslit, jak klimatická změna ovlivňuje sucho. Faktem je, že některé regiony trpí pokračujícím suchem. Vyšší teploty v západní části USA vedou k rychlejšímu tání sněhové pokrývky a podporují odpařování. Sucho ve východní Africe bylo doposud spojováno přímo s klimatickou změnou. Vědci ale nyní tvrdí, že pokles (množství srážek) v jarním dešťovém období je vázán na teplejší vodu v Indickém oceánu. To způsobuje, že deště většinou spadnou už nad oceánem.

Ničivé požáry

Vlny veder a sucho zvyšují také riziko ničivých požárů, obzvláště tzv. mega požárů, jež zasáhnou plochu větší než 100 000 akrů (1 akr = cca 4000 m2). Například opravdu silný požár řádil v dubnu 2022 ve státě Nové Mexiko (USA), přičemž tamní sucho bylo větší, než se očekávalo, a i proto se tento požár vymkl kontrole, přičemž poničil plochu o rozsahu 341 000 akrů.

Tropické cyklóny

Globálně se prý četnost bouří nezvýšila. Nicméně cyklóny jsou nyní častější v centrálním Pacifiku a severním Atlantiku a méně časté v Bengálském zálivu, západní části severního Atlantiku či v jižní části Indického oceánu. Lze prý dokázat, že tropické bouře se stávají intenzivnějšími a dostávají se ve větší míře na pevninu, přičemž přinášejí více deště, a to většinou v jediné oblasti. 

Zdroj: www.insurancejournal.com/news/international/2022/07/01/674387.htm#

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688