Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  19.09.2022 09:04:45

Fed zvýší úroky o dalších 75 bodů. Posune vrchol sazeb v aktuálním cyklu

Fed zvýší úroky o dalších 75 bodů. Posune vrchol sazeb v aktuálním cyklu

Jan Berka
09:04 19. září 2022

Klíčové body

  • Fed doručí další zvýšení sazeb o 75 bodů.
  • Prognóza by měla ukázat posun vrcholu sazeb v cyklu.
  • Jestřábí rétorika s vyššími sazbami je rizikem silnějšího dolaru, vyšších sazeb středních splatností a výprodeje rizikových a procyklických měn.
Zdroj: Depositphotos

Americká centrální banka ve středu doručí další výrazné zvýšení úrokových sazeb. Očekáváme již třetí úpravu o 75 bodů v řadě. Vedle toho bude zveřejněna aktualizovaná prognóza. Zajímat nás bude zejména výhled sazeb s ohledem na jejich potenciální vrchol v aktuálním úrokovém cyklu.

Měnový výbor Fedu má ke zkrocení inflace stále daleko. Meziroční celková inflace v srpnu sice klesla, její jádrové vyjádření však vzrostlo výrazně nad tržní konsensus. Vyhráno nemá ani s ohledem na spotřebitelská inflační očekávání. Jejich měření newyorským Fedem i Michiganskou univerzitou vykázala v posledních číslech pokles, šlo však zejména o vliv volatilní složky energií, konkrétně pohonných hmot, navíc se nadále drží citelně nad inflačním cílem.

V takovém prostředí Fedu nezbývá nic jiného, než posunout úrokové sazby do více restriktivních hodnot. Prostor pro úpravu tempa zvyšování směrem dolů podle nás nemá. Po srpnové inflaci naopak jistá část trhu začala spekulovat o možnosti navýšení úroků až o jeden procentní bod. Vzhledem k proinflačním podmínkám a napjatému trhu práce by takový krok měl své opodstatnění. My však očekáváme, že guvernér Powell a spol. dají přednost cestě nepřekvapení. Tři čtvrtě procentního bodu by měli bez problémů obhájit s ohledem na snižující se podíl firem plánujících zvyšovat ceny či celkové utažení podmínek financování skrze efekt bohatství u akcií a realitního trhu, tak i s ohledem na vývoj kurzu dolaru a nominální i reálných tržních sazeb.

Aktualizovaná prognóza by měla ukázat změny zejména u výhledu letošního roku, a to směrem k nižšímu růstu, vyšší inflaci a vyšší míře nezaměstnanosti. V roce 2023 a 2024 pak čekáme změny zejména s ohledem na vývoj sazeb. Souhlasíme s aktuálním tržním výhledem, že Fed v příštích měsících doručí další úpravy sazeb, které posunou vrchol úroků v aktuálním cyklu minimálně do pásma 4,25-4,5 %. Předpokládáme, že nad hranicí 4 % se pak udrží po celý příští rok.

Guvernér Fedu Powell by si měl udržet dosavadní jestřábí naladění, které si celý měnový výbor udržuje od symposia centrálních bankéřů v Jackson Hole. Opatrně by se měl vyjadřovat k otázce úpravy tempa zvyšování úroků. Trh je na tuto otázku evidentně velmi citlivý, avšak trvající široce rozprostřená inflace těmto debatám příliš prostoru nedává.

Šéf měnového výboru by se proto měl vyhnout komentářům, které by skončily stejným scénářem jako po červencovém zasedání. Z hlediska síly dolaru, vývoje akcií i tržních sazeb by Fed měl nadále usilovat o pokračující utahování podmínek financování. Čím jasnější jestřábí poselství podpořené vyššími sazbami po delší dobu, tím riziko silnějšího dolaru a oslabení rizikových aktiv.

Cokoliv přesahující aktuální tržní výhled (např. posun výhledu vrcholu sazeb k 5 %) by dle našeho odhadu mělo podpořit dolar směrem více pod úroveň parity proti euru a spolu s tím i pokračující nárůst tržních sazeb, zejména středních splatností. Inverze výnosové křivky by se dále prohloubila. Do výprodejního tlaku by se mohly dostat i procyklické měny a měny regionu. Od koruny však nečekáme výraznější oslabení, jelikož nadále pracujeme se zásahy centrální banky.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 0,9972 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 110,01 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 0,9953 do 1,0020 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,51 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 24,58 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,45 až 24,54 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 24,41 do 24,80 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 20:23  Powell a PPI dolaru nepomohli 🧭 - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)
Út 17:41  Meme akcie táhnou zisky na Wall Street X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688