mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  16.09.2022 13:44:00

Návštěva delegace Solární asociace ČR v Nizozemsku

Návštěva delegace Solární asociace ČR v Nizozemsku

16.09.2022 / 13:37 | Aktualizováno: 16.09.2022 / 13:44

Ve dnech 5. – 6. září 2022 se ve spolupráci Solární asociace ČR, Velvyslanectví České republiky v Haagu a nizozemské firmy Meteor Systems BV uskutečnila další ze série podnikatelských misí, zaměřených na získávání zkušeností v relativně novém odvětví agrivoltaiky. Česká delegace ve dvou dnech navštívila zejména v oblasti jihovýchodního Nizozemska celkem pět agrivoltaických instalací v různých fázích provozu a zaměřených na různé plodiny a také absolvovala detailní prezentaci a prohlídku výroby v sídle partnerské firmy Meteor Systems ve městě Breda.

Českou delegaci vedli výkonný ředitel české Solární asociace Jan Krčmář a vedoucí sekce agrivoltaiky Solární asociace a člen fakulty elektrického inženýrství ČVUT Jiří Bím. Dalšími účastníky téměř dvacetičlenné mise byli zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva pro místní rozvoj a českých firem Agenal, Sanizo Solar, Rudolf Jelínek, PV Hluboká, Stavební firma Plus, IRE-TEX Praha, JRD Energo nebo Sady Klášterec nad Ohří.

Agrivoltaika je moderním odvětvím, které v sobě spojuje výhody a nesporné energetické benefity fotovoltaiky s pěstováním různých druhů plodin, v případě Nizozemska zejména ovocných. Toto propojení umožňuje získávat elektrickou energii při využití stávajících konstrukcí, které jsou nizozemskými pěstiteli běžně využívány pro zastínění, ochranu před škůdci nebo pro usnadnění sklizně u řady druhů ovoce. Firma Meteor Systems vyrábí a dodává do řady zemí celého světa skleníkové, hydroponické a zavlažovací systémy, které se přidáním vhodných solárních článků dají změnit na agrivoltaické stanice.

Podle prvotních poznatků je sice výkon instalované fotovoltaiky asi o 20 – 25 % nižší než u klasických pozemních panelů, nicméně výnosy z pěstovaných plodin tento nižší výkon více než nahradí a navíc část vyrobené elektřiny bývá využita přímo na provozní spotřebu pěstitele, což při aktuálních cenách energií představuje výraznou úsporu. Výnosy pěstovaných plodin závisí na míře zastínění fotovoltaickými panely, ale ani zde se nejedná o řádově nižší hodnoty, alespoň u těchto navštívených plodin (jahody, maliny, borůvky, třešně nebo hrušky).

Cílem exkurze bylo získání poznatků českých expertů z pilotního provozu agrivoltaických instalací v Nizozemsku, získání informací o jejich fungování, využívaných technologiích a vlivu umístění solárních panelů nad pěstovanými kulturami na kvalitu a kvantitu zemědělské produkce. Získané poznatky díky intenzivnímu programu mise nepochybně přispějí k budoucímu rozvoji tohoto inovativního odvětví v České republice.

Stanislav Beneš, obchodně-ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Haagu

Galerie


Agrivoltaika NL 2022


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688