Export (export.cz)
Ze světa  |  14.09.2022 16:11:42

Litva hodlá rozšířit a modernizovat letiště v kaunasu

Litevské ministerstvo dopravy a inovací hodlá co nejrychleji rozšířit a modernizovat mezinárodní letiště ve druhém největším litevském městě Kaunasu. Cílem je zvýšení kapacity letiště na dva miliony cestujících ročně a rozšíření počtu cílových destinací na 31.

Foto: Shutterstock

Státní podnik Litevská letiště podepsal během léta se společností Kelprojektas smlouvu na vypracování architektonického konceptu kaunaského letiště. Zadavatel požaduje rozšíření stávajícího letiště o více než polovinu, mají být vybudovány nové startovací a přistávací dráhy, parkovací plochy pro letadla a prostory na testování letadlových motorů. Koncept letiště má být připravený do začátku roku 2023 a během prvního čtvrtletí 2023 by mělo být vypsáno výběrové řízení na zpracovatele projektu. Se zahájením výstavby se počítá v roce 2024.

NOVÝ TERMINÁL

Předmětem projektu má být rovněž výstavba nového terminálu pro zvýšení kapacity letiště ze současného jednoho milionu odbavených cestujících na dva miliony ročně. Součástí projektu má být i výstavba nových duty-free obchodů, výdejen zavazadel, toalet, odletových bran a rozšíření příletové haly z destinací mimo schengenský prostor.

Nejedná se o první modernizační práce na tomto letišti, dílčí rekonstrukce menšího rozsahu probíhají již od roku 2020. Navýšení kapacit kaunaského letiště má potenciál přispět k podpoře atraktivity Litvy nejen jako turistické destinace, ale i jako tranzitní země pro cestující z/do severských zemí. Projekt je součástí vládního plánu na rozvoj litevských letišť do roku 2030.

PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ FIRMY

Modernizace a rozšíření kaunaského mezinárodního letiště představuje příležitost pro české firmy s obdobnou zkušeností v ČR, pro něž se může jednat o zajímavou možnost expanze na nový trh a zabezpečení spolupráce na lukrativní vládní zakázce. Příležitost je vhodná pro firmy zabývající se stavebními, konstrukčními, dodavatelskými či montážními službami. Mohou se  pokusit vstoupit do veřejných výběrových řízení, případně navázat spolupráci jako subdodavatelé.

Ucelená informace o aktuálních veřejných zakázkách vyhlašovaných podnikem Litevská letiště je k dispozici pouze v litevštině na webových stránkách zadavatele. Také můžete kontaktovat obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky ve Vilniusu (e-mail: commerce_vilnius@mzv.cz, tel. +370 5 266 10 56, Dr. Kristina Karvelyte).

Tomáš Vostrý, zástupce velvyslance, Velvyslanectví ČR ve Vilniusu



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688