Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  12.09.2022 16:23:40

Rusko následuje Čínu a zavádí státem kontrolovanou digitální měnu

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

Rusko již nějakou dobu přemýšlí o způsobech, jak snížit svou závislost na americkém dolaru v rámci politického cíle nazývaného "dedolarizace". Jednou z možností, o které tamní političtí představitelé přemýšlejí, je státem řízená a regulovaná digitální měna. Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu a západní státy na něj uvalily bezprecedentní ekonomické sankce, práce na spuštění pilotního projektu nabraly na obrátkách.

Digitální rubl

V ruském právu zatím nejsou přesně definovány podmínky k nakládání s digitálními aktivy. Úředníci tak pro definování kryptoměn zatím používali širší pojem "Digitální finanční aktiva". V prvním pololetí tak k tomuto tématu připravilo ruské ministerstvo financí návrh zákona "O digitální měně", který definuje, co to jsou kryptoměny, jak s němi mohou uživatelé nakládat a jak je regulovat z centrální úrovně. Ruku v ruce s projednáváním tohoto zákona se připravuje mechanismus pro integraci digitálních měn do tamního finančního systému. Mikhail Mishustin se k tomuto tématu vyjádřil na zasedání o strategickém vývoji ruského finančního systému, když prohlásil, že:

„Digitální aktiva se mohou stát alternativou k tradičním osadám a usnadnit platby za dovoz a vývoz. Jedná se o bezpečnou alternativu pro všechny strany, která je schopna garantovat nepřetržité platby za dodávky zboží ze zahraničí i za export.“

Přesto, že guvernérka Ruské centrální banky, Elvira Nabiullina, zastává dlouhodobě skeptičtější názor na integraci digitálních měn do tamního platebního systému, tak nedávno i ona připustila, že by kryptoměny mohly být použity v mezinárodních platbách, ale jen za předpokladu, že "neproniknou" do ruského finančního systému. Tyto kroky tak plně korespondují s postojem Moskvy, která se chce do budoucna soustředit na posilování finanční nezávislosti země, postupně ukončit používání národních měn tzv. "nepřátelských zemí" a zvýšit podíl rublu na mezinárodních platbách.

Vývoj platformy

Snahy o potlačení zahraničních měn pak urychlily vývoj digitálního rublu. Začátkem roku tak Ruská centrální banka spustila pilotní projekt své digitální měny a od září již mohou vybraní uživatelé provádět první transakce. Digitální rubl má alternovat jiné kryptoměny, akorát že není decentralizovaný a nezávislý. K tomuto účelu také banka spustila testovací provoz aplikace pro transakce, kterou mohou uživatelé používat na svých mobilních zařízeních. Společně s aplikací je však zapotřebí, aby si uživatelé ještě zřídili digitální peněženku. Teprve poté se uživatelé mohou plnohodnotně zapojit do testování tohoto projektu. Prostřednictvím výše zmíněných nástrojů mohou směňovat své bezhotovostní prostředky za digitální rubly a s těmi následně provádět další finanční operace, prozatím tedy jen v rámci meziinstitucionálních transakcí.

Do projektu je aktuálně zapojeno více jak deset úvěrových a bankovních institucí, které na ruském trhu působí. Zatím zřejmě největší institucí, která se na testování podílí, je ruská banka Promsvyazbank, která patří mezi desítku největších bank v Rusku. Nutno však podotknout, že banka byla v roce 2018 znárodněna a od té doby jsou skrze ni financovány úvěry pro ruský vojenský průmysl. I kvůli tomu se banka ocitla na sankčním seznamu západních zemí po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. A tak je více než pragmatické zapojení této banky do pilotního projektu digitálního rublu, který může již nyní alespoň částečně mírnit dopady sankcí na tuto banku. Cílem pilotního testování je zpřístupnění digitálního rublu široké veřejnosti již v roce 2024.

Bankovní sektor participuje na projektu

Promsvyazbank navíc byla mezi prvními, která implementovala jednoduchou a srozumitelnou technologii pro provádění transakcí s digitálními rubly v mobilní aplikaci a úspěšně ji otestovala. Viceprezident banky, Alexander Černoščekin, k tomu uvedl, že:

„V tomto nástroji vidíme velký potenciál, od kterého očekáváme, že se stane novým standardem vypořádání v ruské ekonomice.“

Prozatimní fungování aplikace se jeví jako úspěšné, když veškeré transakce jsou účtovány v reálném čase a uživatelé tak okamžitě vidí své zůstatky. Nástraha digitálního rublu však tkví v tom, že se v žádném případě nebude jednat o anonymní transakce. Sám Černoščekim k tomu dodal, že zatím co uživatelé s digitálním rublem získají spolehlivé a bezpečné převody, tak stát získá další nástroj pro správu rozpočtových plateb a cílenou sociální podporu.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688