Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  08.09.2022 19:22:34

Ethereum je už jen krok od přechodu z konsenzu Proof of work na vrstvu konsenzu Proof of stake. S očekávanou změnou se čím dál více mluví o možnosti "flippeningu" bitcoinu kryptoměnou ethereum

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

Od úplného vzniku celého systému Ethereum (ETH) v roce 2017 se mluví o tom, že by tato kryptoměna jednou mohla dosáhnout větší hodnoty, než kterou má nyní Bitcoin. Po raketovém nástupu, který hned v počátcích ETH zaznamenalo, když se v červnu 2017 krátce dostalo na cenovou úroveň ~0,14 bitcoinu (BTC), se situace zklidnila a slova o možném vystřídání BTC na pozici leadera ethereem utichly. Ovšem s tím, jak se blíží dlouho očekávaný finální přechod ETH systému na konsenzus proof of stake (PoS), začíná kryptokomunita opětovně toto téma nastolovat. Debata o tzv. "flippeningu", nebo-li převrácení či přeskočení v těchto dnech nabývá na síle také proto, že se v odborných kruzích objevují hlasy, že po přechodu na PoS by se ETH mohlo stát skutečným deflačním aktivem.

Zároveň je zřejmé, že čím více se o tomto tématu odborníci přou, tím více to přitahuje zájem zbytku kryptokomunity a téma má přesah i vně komunity. V čem se však odborníci v této sporné otázce shodnou, je to, že i když nedojde k úplnému převrácení, tak alespoň dojde k flippeningu ETH vůči BTC přinejmenším v některých ukazatelích. Největší neshody se pak vedou o to, ve kterých ukazatelích k takovému převrácení dojde a zda očekávaný přechod pomůže ETH stát nejhodnotnější kryptoměnou z pohledu tržní kapitalizace. Za jedno pak jsou v otázce, jak by se takový vývoj promítnul do hodnoty BTC. Shodují se na tom, že i kdyby k flippeningu skutečně došlo (alespoň v některých ohledech), nesnížilo by to současný status BTC jako uchovatele hodnoty.

Co znamená flippening

V původním slova významu to znamenalo, že ETH svou hodnotou překoná nejstarší kryptoměnu BTC a stane se jedničkou na trhu. Vzhledem k tomu, že žebříčky kryptoměn jsou nejčastěji sestavovány podle objemu tržní kapitalizace, které dosáhly, muselo by ETH pro naplnění takového cíle dosáhnout takřka dvojnásobné hodnoty, než na které je dnes a zároveň by se nesměla zvýšit hodnota BTC. Ve výsledku by tak ETH muselo dosáhnout přibližně ceny 0,156 BTC za jedno ETH. Aktuálně se však ETH pohybuje jen kolem úrovně 0,08482 BTC. I tento výrazný cenový nepoměr vede leckterého odborníka k opatrnějším závěrům, když jsou alespoň prozatím skeptičtí v tom, že by se ETH díky přechodu na PoS mohlo stát nejhodnotnější kryptoměnou z pohledu tržní kapitalizace. Nicméně nevylučují, že by se tak mohlo stát někdy v budoucnu.

Bitcoin si své postavení vybudoval hlavně díky tomu, že hned od svého vzniku byl nastaven finální počet mincí, který bude celkově vytěžen. To dává BTC deflační potenciál. Zároveň se nikdo nikdy oficiálně nepřihlásil jako tvůrce celé bitcoinové sítě. A i když dnes uvádíme jako nejvíce pravděpodobnou variantu, že Bitcoin vytvořil Satoshi Nakamoto, tak stejně netušíme, jak vypadá. Ale hlavně, BTC byl první a dokázal se osvědčit v tom krátkém čase, ve kterém vůbec existenci nějakých kryptoměn registrujeme. Neprovází ho žádné obtíže, nestal se terčem žádných forků a veškeré krádeže BTC probíhají vesměs na půdě velkých kryptoburz či soukromých kryptopeněženek. 

Generální partner fondu Boolean Fund, Mark Jeffrey, se jako jeden z mála přiklání k tomu, že po přechodu na PoS se ETH stane nejvíce hodnotnou kryptoměnou. Dodává k tomu, že:

"Někteří říkají, protože bude ethereum po sloučení deflační, bude mít pak stejnou vlastnost nedostatku, díky které bitcoin prudce vzrostl. A protože kromě toho má ethereum také skutečnou užitečnost jako plyn pro vypořádací vrstvu – tyto dvě věci dohromady způsobí, že ethereum bude nakonec cennější než bitcoin,"

Existuje tak podle něj velká šance, že se ETH po změně konsenzu stane primární vypořádací vrstvou podobnou hotovostním platbám ve světě fiat financí pro velkou část kryptografického ekosystému. ETH však stále naráží na své limity v počtu zpracovaných transakcí za sekundu. Aby se mohlo skutečně stát jedničkou na trhu, musí výrazně zlepšit rychlost a škálovatelnost svých transakcí. V tomto ohledu je na tom mnohem hůře než jiné kryptoměny typu Solana, Avalanche, Fantom atd. Tyto kryptoměny dokáží zpracovat mnohonásobně větší objemy transakcí za zlomek času, než který by na stejný objem transakcí potřeboval blockchain Etherea.

Také Mihailo Bjelic, spoluzakladatel platformy Polygon (MATIC), která se zabývá škálováním etherea, je mírně skeptický k předstihnutí BTC v pozici jedničky ETH z hlediska tržní kapitalizace. Ale stejně jako jiní se přiklání k možnosti, že se to může stát alespoň u dílčích statistik, jako je třeba denní objem obchodů a transakcí. Ostatně to se už také děje, a to ještě ani nedošlo k dlouho očekávanému přechodu na konsenzus PoS. Jeden takový "flippening" se udál nedávno na opčním trhu, když ETH dosáhl v otevřených kontraktech celkového objemu 5,7 mld. USD, zatím co BTC si připsal jen 4,3 mld. USD. To dává signál, že by se ETH mohlo stávat populárnějším obchodním nástrojem než BTC.

Když k tomu přičteme dlouho očekávanou změnu konsenzu, mohli bychom se dočkat převrácení i ve významnějších faktorech. Klidně se může stát, že ETH převrátí pozici BTC v otázce jeho významnosti a důležitosti pro celý kryptografický průmysl. BTC je pro celý trh významný už jen tím, že to je projekt, který celé toto odvětví odstartoval. Druhým nejvýznamnějším projektem se stalo ETH. Na rozdíl od BTC se však ETH může pyšnit a chlubit ohromující úrovní inovací a velkou škálou svého využití. Navíc v posledních měsících dochází k hromadnému přijetí celého kryptoprůmyslu. To vše v kombinaci s nadcházejícím přechodem na PoS může z Etherea udělat vlajkovou loď celého odvětví.

Má se Bitcoin obávat převrácení Ethereem?

V kryptokomunitě se objevují otázky, co by se stalo s BTC, kdyby jej na pozici leadera trhu vystřídalo ETH? Vzhledem k tomu, že po přechodu těžby metodou proof of work na metodu proof of stake a sloučení obou vrstev do jedné, lze očekávat pouze další růst ETH, jsou takové otázky na místě. Mihailo Bjelic k tomu dodává, že:

Ethereum bude po sloučení pouze nabírat na síle, což znamená, že nakonec možná budeme muset aktualizovat své představy o tom, co je možné.

Asi nejzákladnější otázka, kterou si leckdo pokládá, je, jestli by potenciální převrácení pozic nějak ovlivnilo hodnotu a význam BTC? Odborníci jsou v odpovědi za jedno. A to, že hodnota BTC by se nesnížila. K převrácení by došlo růstem hodnoty ETH a nikoliv poklesem hodnoty BTC. Už jen proto, že obě platformy jsou naprosto jiné a v odvětví plní dvě naprosto odlišné ekonomické funkce. Těžba metodou proof of work, která je BTC alespoň prozatím vlastní, se bude vždy vyznačovat nejvyšší mírou bezpečnosti a nejmenším rizikem. Vzhledem k neustále se stupňujícímu tlaku na energetickou udržitelnost celého odvětví se může v budoucnu stát, že metoda těžby PoW bude naprosto výjimečná a tím pádem benefity, které skýtá, udělají BTC ještě cennějším. Odborníci se také shodnou na tom, že BTC prostě je jak v rámci kryptokomunity, tak už i za jejími hranicemi vnímám jako uchovatel hodnoty a tedy jako paralela ke zlatu ve světě fiat financí.

Ethereum naopak poskytuje své systémy jako základ pro projekty typu Web3, NFT, či je podpůrným systémem pro decentralizované finance (DeFi). Lze tak očekávat, že rozvoj všech zmíněných projektů se zároveň promítne do rostoucí hodnoty ETH. A i když plánovaný přechod z PoW na PoS pomůže ETH k dalšímu rozvoji, zároveň se vzdá všech výhod, které těžba metodou PoW poskytovala. Přece jen PoS za PoW poněkud zaostává v otázce zabezpečení, decentralizovanosti a robustnosti. Minimálně nyní, kdy se do finálního sloučení počítají hodiny, maximálně dny, je konsensuální mechanismus PoS náchylný ke zranění, protože validátoři transakcí jsou soustředěni do hrstky institucí. ETH tak bude, alespoň prvních několik týdnů, mnohem méně decentralizovaný a nejspíš také víc regulovaný. Za prozatím nízký počet validátorů nejspíš může výše vkladu, kterou musí obětovat každý, kdo se chce stát budoucím validátorem, když tento vklad činí 35 ETH.

Dopad do kryptografického trhu

Přesto, že případné převrácení nemusí mít dopad na hodnotu BTC a jeho pozici jedničky na trhu, může se negativně promítnout do jiných kryptoměn. Kryptoměny typu Solana, Avalanche atd., dnes převážně těží ze své velké škálovatelnosti. A i když plánovaný přechod ETH na konsenzus PoS přinese systému významné zrychlení zpracování transakcí, tak hodnot konkurentů alespoň prozatím stejně nedosáhne. Nicméně snížit atraktivitu by jim aspoň částečně mohl. Navíc po sloučení obou vrstev PoW s PoS jsou v plánu další inovace, které dozajista přitáhnou velkou pozornost dalších uživatelů. ETH tak bude nabízet mix případů využití s rychlejším zpracováním transakcí. Potencionální "flippening" tak určitě trhu jako celku neuškodí. Naopak se z pohledu budoucího vývoje může dokonce jevit jak přínos pro celé odvětví.

Také další odborníci zastávají názor, že jakýkoli druh převrácení by byl pro kryptoměny čistě pozitivní. Znamenalo by to totiž, že Ethereum přilákalo více využití a bylo zároveň všeobecně více přijato. A vzhledem k tomu, že kryptoměnový trh má tendenci stoupat a klesat víceméně jako celek, pravděpodobně by se zvýšilo používání a přijetí napříč všemi oblastmi. Takový vývoj by dozajista zvýšil počet dalších inovací, a to nejen v síti ETH. Navíc stále zůstane velké procento uživatelů, kteří budou vždy oceňovat lepší zabezpečení BTC a svůj volný kapitál tak raději vloží do tohoto nativního tokenu.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

13.09. 10:21  Nebude PoS konvergovat k CDBC? (Týpek Dejv)
09.09. 09:56  Nebo ne. (kairos)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688