Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  06.09.2022 09:53:12, aktualizováno 09:54:06

Největší americká banka chystá přesun zaměstnanců z Frankfurtu do Londýna, bojí se zimních blackoutů v Německu. Stabilní dodávky ruského plynu v EU má teď jen Maďarsko

Největší americká banka JP Morgan se chystá přesunout své zaměstnance z Frankfurtu do Londýna. Obává se, že Německo se bude přes zimu potýkat s blackouty, před nimiž chce chránit je i svůj byznys. Plány banky jsou součástí souboru nouzových opatření, která hodlá uplatnit, zhorší-li se v Německu dále energetická situace.

V souvislosti s brexitem někteří tvrdili, že bankéři budou utíkat z Londýna, situace je opačná…

Německo společně s Českou republikou totiž představuje dvě země EU, které jsou vůbec nejvíce dotčeny přerušením dodávek plynu potrubím Nord Stream 1. V pátek minulý týden ruský plynárenský gigant Gazprom oznámil, že kvůli technickým potížím s turbínou a ovšem i kvůli sankcím, které jsou jejich důvodem, dodávky přeruší. Na dodávkách z Nord Streamu 1 je závislé jak Německo, tak Česko, do jehož plynovodní sítě přivádí plyn z Nord Streamu 1 plynovod OPAL. Tímto potrubím však momentálně žádný plyn neteče (viz graf níže). Stejně jako Česko je od ruského plynu zcela odříznuté Německo.

Přitom ovšem Rusko nadále plyn dodává do EU ukrajinským tranzitním plynovodem, a to Slovensku, Rakousku a Itálii. Ovšem i těmto zemím posílá jen zhruba třetinu nasmlouvaného objemu. Naopak nad rámec nasmlouvaného objemu dodává plyn Maďarsku, které je nyní z hlediska dodávek ruského „ostrůvkem stability“ v EU. Maďarsko ale získává ruský plyn z plynovodu TurkStream, který surovinu vede z Ruska do Turecka po dně Černého moře a pak dále na Balkán. A přes Srbsko právě i do Maďarska. Budapešť si o prázdninách vyjednala navýšení dodávek, má však s Gazpromem přímý kontrakt.

Už letos v červenci a v srpnu byl TurkStream, zprovozněný teprve roku 2020, historicky vůbec poprvé hlavním plynovodním zdrojem dodávek ruského plynu do Evropy. Červencová data jsou však zkreslena plánovanou odstávkou Nord Streamu 1, která je pravidelnou každoroční záležitostí. Letos odstávka trvala deset dní. Historicky přelomová tak jsou právě srpnová data. Podle údajů analytické společnosti S &P Global Commodity Insights Rusko v srpnu dodalo do Evropy Turk Streamem celkem 1,2 miliardy metrů krychlových plynu, zatímco tranzitním cestou přes ukrajinské území 1,1 miliardy metrů krychlových a Nord Streamem 1 jen necelou miliardu.

Jak v posledních deseti letech přitékal do Česka plyn z Nord Streamu 1… (v milionech kubíků denně, zdroj: Bloomberg)

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688