Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  03.09.2022 14:46:49

Akcie Coca-Cola v pondělí oslaví 103 let na burze. Uhodnete, o kolik narostla původní investice do 1 akcie?

Historie světoznámé nápojové společnosti Coca-Cola sahá až do roku 1892. Na kapitálový trh však vstoupila „až“ po 1. světové válce 5. září roku 1919. Jednu akcii Coca-Cola šlo při vstupu na burzu NYSE koupit za 40 USD. Jak přiblížíme níže, nyní by jich však akcionář měl nesrovnatelně více. O úpis se tehdy postarala předchůdkyně banky SunTrust, která v rámci transakce získala akcie za 100 tisíc USD. Po 68 letech jejich držení, resp. v roce 1987 je banka prodala za více než 2 mld. USD.

Obecně pokud by někdo držel akcie Coca-Cola od zmiňovaného roku 1919, jejich počet by v portfoliu výrazně narostl. Vzhledem k růstu ceny totiž společnost postupně přistoupila celkem k jedenácti splitům (štěpení) akcií. A to v různých poměrech. Naposledy se tak stalo v roce 2012, tehdy v poměru 1:2.

Zkrátka z jedné původní akcie z roku 1919 by nyní akcionář měl již 9 216 akcií Coca-Cola. Akcie Coca-Cola, pod označením „KO“, v pátek uzavřely na NYSE poklesem na ceně 61,15 USD. Z původní jedné akcie za 40 USD jde tak aktuálně hovořit o hodnotě přes 563 tis. USD. Za 103 let tedy zhodnocení přes 1,4 mil. procent. A to se vlastně tedy jedná jen o kurzové zhodnocení. Z historického pohledu „stoletá“ investice do akcií Coca-Cola byla každopádně skvělou investicí i po zohlednění inflace. Zboží, které v USA tehdy stálo 100 USD, se dnes totiž pořídí zhruba za 1 600 USD, tedy „jen“ za šestnáctinásobek…

Původně byly akcie Coca-Cola samozřejmě vydány v listinné podobě.

 

Coca-Cola a dividendy

Nápojový gigant patří v zámoří k několika společnostem, které si historicky dlouhodobě potrpí na pravidelnou nepřerušovanou výplatu dividend. Coca-Cola se tak zařadila k tzv. dividendovým aristokratům. S přerozdělováním zisku akcionářům začala již v roce 1920. Navíc posledních šest dekád v řadě každoročně požitek pro akcionáře navýšila. Letos se vrátila k obvyklejšímu navyšování požitku o 2 centy, v předchozích třech letech to bylo jen o cent.  Letos tedy čtvrtletně rozděluje po 0,44 USD. Například poslední zdvojnásobení dividendy společnosti „zabralo“ 12 let.

Na aktuální fyzickou výplatu dividendy se akcionáři mohou těšit počátkem října. Stačí akcii vlastnit k rozhodnému datu 16.9., jinými slovy titul se s aktuálním nárokem bude obchodovat naposledy ještě ve středu 14. září, když na čtvrtek je již stanoven tzv. ex-date. Dividendový výnos lze u titulu aktuálně stanovit na 2,9 procent.

Loni Coca-Cola v souhrnu mezi akcionáře na dividendách rozdělila přes 7,26 mld. USD. Největším akcionářem je dlouhodobě Warren Buffett, resp. jím spoluřízená skupina Berkshire Hathaway vlastnící 400 mil. akcií. Jen v roce 2021 tedy na dividendách získala na 672 mil. USD.

Reinvestice dividend mohly zhodnocení znásobit

Sama společnost jako zajímavost při posledním splitu akcií v roce 2012 uvedla, že pokud v roce 1919 akcionář koupil zmiňovanou akcii za 40 USD a všechny následně získané dividendy každoročně reinvestoval zpět do akcií společnosti, měl by v nich tak po necelých 93 letech již majetek dokonce 9,8 mil. USD. V době zmiňovaného oznámení splitu se akcie Coca-Cola obchodovaly u hladiny 37 USD (již po zohlednění štěpení). Nyní po dalších 10 letech lze tedy jen díky zhruba 65% kurzovému posunu počítat s mnohem výraznější teoretickou částkou…

Vývoj akcií Coca-Cola (KO) v tomto století


Při pohledu na kurzový vývoj titulu v jednotlivých letech, lze až na "covid" v posledních letech hovořit o relativním klidu s pozvolným nárůstem. Jak plyne z našeho níže uvedeného grafického přehledu za posledních 50 let, titul ale také zaznamenal řadu divokých kurzových ročních výkyvů.   

 

Akcie Coca-Cola jsou dlouhodobě od roku 1987 součástí prestižního indexu DJIA třiceti nejvýznamnějších amerických korporací. Prvně se v daném indexu ocitly vlastně v divokých letech 1932 až 1935. Coca-Cola za svou historii díky i akvizicím každopádně výrazně narostla, trh ji aktuálně oceňuje na zhruba 264,5 mld. USD. Doplnit ještě lze, že akcie Coca-Cola zaznamenaly historické maximum letos v dubnu, když se intradenně obchodovaly až za 67,20 USD. V pátek tedy zakončily v porovnání o necelou desetinu níže. V pondělí zůstanou americké burzy díky státnímu svátku uzavřeny, „oslavu“ 103 let na burze tedy akcie Coca-Cola obchodně prožijí až o den později.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688