Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Komodity  |  31.08.2022 10:35:59

Průzkum: Náklady kuřáků rostou, týdně utratí 470 Kč, o 70 Kč více než loni. Roste podíl alternativ


Už téměř pětina českých kuřáků (19 %) přednostně využívá zařízení na zahřívání tabáku. V době pandemie covidu získaly alternativy kouření desetinu nových zákazníků. Vyplývá to z průzkumu Český kuřák 2022 společnosti Imperial Brands.

Čeští dospělí kuřáci se začínají ve stále větší míře přiklánět od klasických cigaret k alternativním produktům, jako je zařízení na zahřívání tabáku. Podle výsledků průzkumu Český kuřák 2022 se jejich počet ve srovnání s rokem 2021 zvýšil o                       5 procentních bodů na 19 procent.

Tento trend potvrzuje i úspěch zařízení Pulze a náplní iD, které společnost Imperial Brands uvedla na český trh před rokem. Pulze během krátkého období zaznamenal silnou poptávku a aktuálně jej pravidelně používá 70 tisíc registrovaných uživatelů.

Česká republika společně s Řeckem patřila mezi první evropské trhy, kde bylo zařízení Pulze uvedeno na trh. Ocenili jej i zákazníci v programu Volba spotřebitelů jako nejlepší novinku roku. Těší nás a jsme vděční za to, že nám spotřebitelé dali důvěru a naši novinku vyzkoušelo v prvním roce od uvedení na trh více než 70 000 z nich. Jako Imperial se zavazujeme pokračovat v inovacích a přinášet relevantní produkty pro chvíle uvolnění a potěšení,“ uvádí Bojan Stoevski, Market Manager společnosti Imperial Brands pro Českou republiku. 

K nárůstu používání alternativ podle oslovených kuřáků přispěla změna jejich návyků v období celosvětové pandemie onemocnění Covid-19. Ve srovnání s rokem 2021 totiž upřednostňuje zařízení na zahřívání tabáku nebo elektronické cigarety o 10 procent více respondentů, kteří pravidelně kouří. Preference užívání jednotlivých produktů se liší podle jednotlivých generací. Lidé nad 45 let jednoznačně preferují klasické cigarety, u mladších je to již jen 44 procent a pro respondenty do 30 let je typické používání zařízení na zahřívání tabáku nebo elektronických cigaret.

„Je skvělé vidět, že spotřebitelé mění své návyky a zaměřují se na méně škodlivé výrobky namísto klasických cigaret. To vše by pochopitelně nebylo možné bez našich partnerů, kteří s námi sdílejí stejnou vizi a podporují nás v této transformaci“, dodává Bojan Stoevski.

Podle výsledků průzkumu se také meziročně navýšily náklady, které zákazníci vynaloží týdně za cigarety nebo náplně do alternativ. V průměru český kuřák utratí za cigarety a náplně 470 korun týdně, což je o 70 více než před rokem. Nejvíce (500 korun) utratí kuřáci klasických cigaret a uživatelé zařízení na zahřívání tabáku. Naopak nejnižší jsou náklady uživatelů elektronických cigaret – 270 korun za týden.

Výzkum Český kuřák 2022 byl pro společnost Imperial Brands realizován výzkumnou agenturou Datank metodou online dotazování (CASI) na vzorku 1009 respondentů ve věku 18 až 70 let.

 

Mgr. Markéta Lavrenčíková
Corporate & Legal Affairs Manager, Imperial Brands



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688