Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  31.08.2022 06:06:00

Několik dalších měsíců bude náročných. Credit Suisse sráží svůj pohled na akcie

Credit Suisse doporučila investorům, aby po sympoziu centrálních bankéřů v Jackson Hole globální akce ve svých portfoliích podvážili. Trhy jsou nyní konfrontovány se zpomalujícím růstem, narůstající hrozbou hospodářské recese a zvýšenou inflací, napsal v pondělí investiční ředitel Credit Suisse Group Michael Strobaek. Několik následujících měsíců bude podle něj bolestivých.

Centrální bankéři na svém setkání v americkém horském středisku minulý týden potvrdili svoji kampaň za zkrocení inflace pomocí vyšších úrokových sazeb. Do té doby hojně kolující teze o možném brzkém holubičím obratu americké a dalších velkých centrálních bank je teď evidentně mimo mísu, domnívá se Strobaek.

Nejenom dluhopisoví, ale i řada akciových investorů po celém světě nesprávně sázela na to, že Fed by mohl signalizovat zpomalení ve zpřísňování měnové politiky. MSCI World Index nastoupal ode dna do vrcholu mezi červnem a srpnem 13 procent (graf níže). Když šéf Fedu Powell v pátek naděje na rychlejší obrat k volnější měnové politice zmařil, prošly si globální akcie intenzivním dvoudenním výprodejem.

15

Pro Credit Suisse je to druhý downgrade za necelý měsíc. Letní rally využil její investiční tým ke snížení alokace do akcií na neutrální z doporučení overweight. To se stalo 10. srpna. Teď podle Strobaeka uvidíme v nadcházejících měsících větší volatilitu, úplný exit z akcií ale nedoporučuje. Držet příliš velké množství hotovosti by totiž v situaci, kdy se míra inflace v řadě zemí blíží nebo přesahuje 8 %, znamenalo “pokles kupní síly”.

Místo toho švýcarská banka doporučuje držet aktiva, která mohou profitovat dlouhodobě, nebo dluhopisy rozvíjejících se trhů v tvrdé měně, které vůči dluhu vyspělých trhů poskytují značnou výhodu z hlediska výnosů. “Domnívám se, že v nadcházejících měsících nás bude čekat střet s realitou,” uvedl expert. V tuto chvíli se ale banka uchyluje k opatrným pozicím a prognóza absolutní návratnosti pro vyspělé i rozvíjející se trhy je „naprosto neatraktivní“.

Na další bolestivé týdny začali svoje klienty připravovat i někteří experti na technickou analýzu. Podle Jonathana Krinského, hlavního technického analytika trhů ve společnosti BTIG, bude pro index S&P 500 pravděpodobně další klíčovou úrovní opory hladina 3900 bodů (viz graf níže). Prolomení minim z letošního června expert nepředpokládá, zásadní průlom pod hladinu 3900 by ale podle něj tuto tezi mohl změnit. Při sesunu indexu pod 4000 bodů už by ale měly sentiment i nastavování pozic dospět do dost pesimistické fáze na to, aby se vytvořil "hezký" bod pro vstup do čtvrtého čtvrtletí.

16

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688