Export (export.cz)
Ze světa  |  29.08.2022 14:52:41

Prosazujte naše ekonomické zájmy, vyzval Fiala diplomaty

Válka na Ukrajině, energetika a ekonomická diplomacie. To jsou tři hlavní témata projevu předsedy vlády Petra Fialy, který pronesl při příležitosti každoroční porady velvyslanců v Černínském paláci v Praze.

Premiér Petr Fiala během projevu v Černínském paláci. Foto: Vláda ČR

Složitá mezinárodní situace, která v současné době dopadá na českou ekonomiku, přináší spoustu výzev, kterým je potřeba jednotně a důrazně čelit. S řešením těchto výzev napomáhá také česká ekonomická diplomacie.

Petr Fiala ve svém projevu zdůraznil, že je důležité pokračovat v hledání nových zdrojů, alternativ a obchodních vztahů, které nahradí přerušené obchodní řetězce. Při obnově české ekonomiky je potřeba usilovně propojovat ekonomické, rozvojové či akademické spolupráce, stejně jako pomáhat českým firmám při vstupování na nové trhy. Exportní firmy jsou významnými přispěvateli do státního rozpočtu, a tudíž podpora českým firmám při vstupu do perspektivních regionů je klíčová.

Vedle hledání nových spojenců a nových trhů se do popředí dostává také surovinová, energetická či zemědělská diplomacie. Ohniska růstu světové poptávky na trhu se strategickými surovinami se výrazně proměňují a ceny stoupají. Důležitým úkolem pro ekonomickou diplomacii je pomoci zprostředkovat uzavření významných kontraktů v zemích, kde má Česko co nabídnout. Ať už se jedná o letectví, zdravotnictví nebo další obory, daří se v Česku podle premiéra vyvíjet nejmodernější technologie a prodávat stále více produktů s vysokou přidanou hodnotou. Nové strategie, které ministerstvo zahraničí připravilo, aby zlepšilo českou obchodní pozici, počítají s rozšířením působení českých exportérů na území států Afriky a Indopacifiku.

Ekonomická diplomacie není jen úkolem MZV

Česká ekonomická diplomacie stojí před složitou výzvou. Je potřeba vystoupit mimo zaběhnuté postupy a hledat možnosti, které by Česku mohly pomoci při nedostatku surovin, přerušení dodavatelských řetězců, ale také v oblasti energetiky. Je potřeba vyvíjet výzkumné spolupráce, které nám pomohou řešit energetickou krizi, a také jednat o potenciálu investic do přeměny naší ekonomiky a energetiky. Ekonomická diplomacie však není pouze úkolem pro ministerstvo zahraničí, nýbrž i pro další resorty.     

Na závěr svého projevu Petr Fiala ocenil práci českých diplomatů a zdůraznil, že úspěšná zahraniční politika stojí v první řadě na kompetentní diplomatické službě, na schopných lidech, na jejich profesionalitě, pracovitosti a oddanosti naší zemi.

Dominik Joza, Odbor ekonomické diplomacie MZV ČR

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688