Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.08.2022 09:09:00

Tvůrce Taylorova pravidla o monetární politice Fedu a sedmdesátých letech - Víkendář

O čem diskutovali ekonomové a jaká byla mezi nimi nálada poté, co Fed pod vedením Paula Volckera dosáhl poklesu inflace? Na tuto otázku na Bloombergu odpovídal John Taylor, který stojí za známým Taylorovým pravidlem. Podle něj na počátku osmdesátých let panovaly živé vzpomínky na předchozí vysokou inflaci a na to, jak obtížné bylo dosáhnout jejího snížení. Taylor podle svých slov v roce 1982 říkal, že je třeba držet nastavený směr a „ukázalo se, že to byla správná věc.“ Jak ekonom vnímá současný vývoj?

Taylor míní, že americká centrální banka „sešla z cesty“ a držela sazby příliš nízko. Na druhou stranu ale míní, že je důvod k optimismu, protože vysoká inflace netrvá řadu let tak jako v sedmdesátých letech, ale je relativně krátkodobým jevem. Taylor také nedoporučuje „drakonické“ utahování monetární politiky. Míní, že bude vhodné, pokud bude Fed zachovávat dosavadní směr, v září zvedne sazby „možná o 75 bazických bodů“ a i poté se bude držet strategie, o které nyní hovoří.



Historie podle Taylora jasně ukazuje, jak důležitá je v podobných situacích komunikace ze strany centrální banky. Doufá tak, že Fed bude dávat jasně najevo, že jeho cílem je snížení inflace na cíl ve výši 2 % pomocí utažené monetární politiky. Na otázku týkající se finančních podmínek Taylor odpověděl, že Fed by měl sledovat vývoj na finančních trzích. „Fed ovlivňuje finanční trhy a ony ovlivňují jej,“ míní ekonom s tím, že i zde je důležitá jasná komunikace ohledně cíle centrální banky a nástrojů, které k němu povedou.

Trhy nemají podle experta rády nejistotu a tu může snížit to, pokud centrální banka jedná transparentně, ukazuje, co fungovalo v minulosti a co bude dělat nyní. Z tohoto pohledu jsou výhodná pravidla podobná tomu, co vytvořil právě Taylor. Taková pravidla totiž podle něj jasně ukazují, co je ještě třeba udělat na dosažení definovaného cíle. A to samo o sobě může vést k jeho rychlejšímu dosažení. Je podle ekonoma pro snížení inflace nutné, aby si americké hospodářství prošlo recesí?

Taylor míní, že recese nutná není. I v této souvislosti zmínil, že současná situace se liší od té v sedmdesátých letech, kdy se inflace postupně zvyšovala a zapustila v ekonomice hlubší kořeny. Nyní je období vysoké inflace stále relativně krátké a pro monetární politiku by mělo být tudíž jednodušší ji opět snížit, pokud bude nastavena správně. Fed by měl přitom klást důraz na to, že jeho současná politika v delším období hospodářství prospěje, včetně trhu práce.

Zdroj: Bloomberg, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688