Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  26.08.2022 15:33:56

Projev premiéra Fialy na slavnostním otevření Památníku třem odbojům a protinacistickému odbojáři, generálu Josefu Mašínovi

Předseda vlády Petr Fiala se v pátek 26. srpna 2022 zúčastnil slavnostního otevření Památníku třem odbojům a protinacistickému odbojáři, generálu Josefu Mašínovi v Lošanech na Kolínsku, kde vystoupil s projevem.

Vážená paní Mašínová, vážené dámy a pánové, milí hosté, otevíráme dnes v Lošanech malé, ale mimořádně důležité muzeum – Památník tří odbojů.

Památník vznikl na místě statku rodiny Mašínů, aby připomínal odkaz českého hrdiny generálmajora Josefa Mašína a jeho rodiny. Josefovy ženy Zdeny, pronásledované nacisty i komunisty, která zemřela ve vězení, a jejich dětí, které šly ve stopách svého otce a bojovaly proti komunistické totalitě, tak, aby ho nezklamaly.

Josef Mašín byl mimořádně statečný muž, legionář, významný bojovník proti nacismu, člen legendární odbojové skupiny Tři králové, který si svou hrdost a vzdor vůči okupantům dokázal udržet až do své popravy v roce 1942. V jedné z místností Památníku najdete vzkaz, který Josef Mašín napsal svým dětem z vězení krátce před svou popravou, a já myslím, že je to text, který by si měl přečíst opravdu každý.

Dovolte mi z něho alespoň zacitovat krátkou pasáž: „Nechtěl jsem připustit, abyste jednou i Vy byli porobenými otroky, nýbrž abyste zůstali svobodnými a volnými občany. Pamatujte si, že hájit svobodu své vlasti a národa jest první povinností každého uvědomělého Čecha. I Vy jednou musíte takto postupovat.“

Synové Josefa Mašína, Ctirad a Josef, zakladatelé odbojové Skupiny bratří Mašínů, pokračovali v otcových stopách a i oni bojovali proti totalitě. V jejich případě proti té komunistické. Následný útěk jejich skupiny do Západního Berlína se stal legendárním. Komunisté se poté krutě pomstili nejen Václavu Švédovi a Zbyňku Janatovi, kteří byli během útěku dopadeni, ale i rodinných příslušníků uprchnuvších.

I to dokazuje nelidskost totalitních režimů – nacisté a komunisté nebojovali pouze proti svým protivníkům, ale mstili se i na jejich dětech, příbuzných a přátelích. I proto je třeba si boj proti komunismu a nacismu neustále připomínat. I proto je skvělé, že jsme se dnes zde sešli. Památník tří odbojů vznikl z iniciativy nezávislé občanské iniciativy několika odborníků a jejich přátel, byl kompletně financován z masové veřejné sbírky.

Spolek, který za památníkem stojí, tedy vyrostl „zdola“… a společně s paní Zdeňkou Mašínovou se mu po několika letech podařilo úspěšně přetvořit zničenou, pozapomenutou usedlost na toto důstojné pietní místo a vzdělávací centrum, které se – doufejme – bude ještě rozrůstat.

Paní Mašínová, pánové, děkuji vám za vaše úsilí a doufám, že sem zavítá co nejvíc lidí. Děkuji a přeji vám inspirativní návštěvu Mašínova statku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688