Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.08.2022 06:08:00

Tesla rozštěpila svoje akcie. Bude kouzlo tentokrát stačit?


Po rally svých akcií v objemu 280 miliard dolarů od konce května přikročila Tesla k prověřené metodě, jak si zajistit další zisky. Při čtvrtečním otevření amerických trhů s akciemi začal platit stock split akcií této společnosti, v pořadí druhý během posledních dvou let. Vyjít by to ale nemuselo, domnívá se agentura Bloomberg.

"K této korporátní akci zpravidla firmy přistupují proto, že se cena jejich akcií postupem času zvýšila natolik, že je již příliš vysoká pro retailové investory. Cílem je tedy cenu akcie snížit a zvýšit tak její atraktivitu pro drobné investory a zároveň její likviditu na trhu, upozornil nedávno v dedikovaném materiálu o korporátních akciích Libor Svoboda z Patria Finance.

V roce 2020, kdy ke splitu Tesla přikročila naposledy, stouply její akcie více než osminásobně. Tehdy však bylo ve hře faktorů vícero. Teď jde firma ve šlépějích Amazon.com a Alphabetu, kde se na následné výkonnosti akcií těchto firem ukázalo, že tato kdysi mocná taktika na podepření valuace ztrácí v burácejícím medvědím trhu svoji sílu.

Výkonnost akcií Alphabetu třídy A od začátku roku do 23. srpna ukazuje graf níže. Prudký propad je dán právě štěpením akcií, které proběhlo v červenci na dvou třídách jejích akcií poměrem 20 ku 1. Namísto předešlých zhruba 2200 USD stála jedna akcie následně zhruba 110 USD. Tržní hodnota firma se tímto krokem nezměnila.

stock splite Alphabet akcie

Růst, který za stock splitem zůstává jako kouřová clona, platí mnohem víc na býčím trhu, kdy drobní investoři berou akcie hákem,“ říká Greg Martin, spoluzakladatel Rainmaker Securities. “Na medvědích trzích bývají drobní investoři angažováni už méně a institucionální hráči by se nikdy nenechali ošálit tím, aby po stock splitu do akcie vstupovali.”

Jsou to právě rizikovější růstové akcie jako Tesla, které v tomto roce nesou na svých zádech břímě pokažené nálady na akciových trzích. Titul letos zatím odepsal 14 procent a pokud se nevzpamatuje, čeká ho první roční pokles od roku 2016. Na roční minimum si Tesla sáhla 24. května. Od té doby sice do středy připsala zhruba 42 procent, tento měsíc ale začalo nadšení retailových investorů na trzích obecně zase vyprchávat, jak ukazuje i graf níže:¨

10

Společnost Vanda Research tvrdí, že v týdnech po nastartování stock splitu mají investoři sklon nákupy akcií „drasticky“ omezovat. A to může platit i pro Teslu.

Další otázkou je valuace Tesly. V ní je podle Catherine Faddisové, investiční ředitelky v Grace Capital, aktuálně „spousta naděje, spekulace a hrdinské oběti“. Aby si teď investor akcii koupil, musí věřit, že za deset let bude Tesla generovat 800 miliard dolarů na tržbách. To je zhruba desetinásobek toho, co se odhaduje pro letošek.

Akcie Tesly se nyní obchoduje na zhruba 58násobku odhadu budoucích zisků v porovnání s 18násobkem pro index S&P 500. Průměrná cílová cena analytiků předjímá pro příštích 12 měsíců pokles titulu o zhruba 4 procenta, upozornil Bloomberg.

Od konce března, kdy Tesla o záměru uskutečnit štěpení akcií informovala, klesly do středečního závěru její akcie o 12 procent. Jejich výkon tak ani zdaleka nedosahuje výsledků z roku 2020, kdy si titul od oznámení po poslední závěrečnou cenu před začátkem obchodování očištěným o split připsal 60 procent. Ve středu akcie Tesly po očištění o split zavírala na 297,10 USD/akcii. Ve čtvrtek v úvodu newyorské obchodní session stouply o 2 procenta, pak ale sestoupily do záporu.

Zapomenout by se nemělo ani na sérii problémů, od potíží v čínské produkci přes vysoké náklady na suroviny po spor zakladatele Elona Muska s Twitterem, který může případnou velkou slávu po stock splitu zastínit.

Pokud se ale sentiment širší investiční obce opět zlepší, mohly by se akcie Tesly díky své popularitě mezi malými investory pořád krátkodobě podívat nahoru. A jak poznamenává Martin: Načasování štěpení se může nakonec ukázat jako dobrá volba. Americký zákon o klimatu totiž podle něj vytvoří novou, nezanedbatelnou poptávku po elektromobilech. A na tomto trhu je Tesla lídrem.

Tesla uskuteční split, bude mít jenom osm komponent z indexu Nasdaq 100 akcie oceněné na více než 500 USD za jednu:

14

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz, CNN Business


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688