plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  25.08.2022 00:00:00

Plzeň: Templářský víkend přinese velkolepou rekonstrukci bitvy o Akkon

Templářský víkend přinese velkolepou rekonstrukci bitvy o Akkon

Od pátku 26. do neděle 28. srpna 2022 se na louce u sv. Jiří v Doubravce odehraje jeden z největších historických festivalů svého druhu v České republice i Evropě. Templářský víkend přinese velkolepou rekonstrukci bitvy o Akkon sestavenou podle historických pramenů. Utká se několik stovek šermířů a rytířů na koních. Návštěvníci nahlédnou do dobového vojenského ležení, nebudou chybět ukázky řemesel, historické tržiště, arabská čajovna či hudební vystoupení. Při slavnostním zahájení v pátek v 15:30 hodin dojde během vystoupení k inscenované popravě starosty Městského obvodu Plzeň 4 Tomáše Soukupa. Areál bude pro diváky přístupný od 15 hodin po předložení vstupenky.

Vizuál akce (zdroj: www.militaristempli.cz)

Vizuál akce (zdroj: www.militaristempli.cz)

„Jedním z největších zážitků, který připravujeme, je možnost si na vlastní kůži okusit, jaké to je stát na bitevním poli, když se na vás řítí 65 koní těžké kavalérie následované několika sty šermíři při zinscenovaném útoku na diváky,“ řekl Milan Michael Štrunc, předseda pořádajícího Spolku scénického šermu Militaris Templi.

Na návštěvníky čeká strhující bitva o město Akkon, o jehož pád bude usilovat armáda mamlúků (elitní islámští bojovníci euroasijského původu), kteří při vystoupení použijí i těžký obléhací stroj trebuchet. Celým příběhem provede velmistr templářského řádu Vilém z Beaujeu, jemuž svůj nezaměnitelný hlas propůjčí plzeňský herec Přemysl Kubišta. Rekonstrukce bitvy vychází z historických pramenů, datována je na rok 1291 a byla posledním zásadním vojenským střetem v dějinách křížových výprav mezi evropskými křižáky a muslimy. Velkolepá rekonstrukce bitvy se odehraje v sobotu 27. srpna od 15 hodin a následně bude v příběhu pokračovat od 21:30 hodin.

Pestrý program dále přinese mystickou ohňovou show v podání skupiny Hellfire, různá scénická vystoupení, šermířský turnaj o Zlatou drátěnku nebo koncert Daniela Hůlky, skupin Cocotte Minute či Brutus. V areálu si lidé mohou prohlédnout rytířský tábor, vybavení a ubytování vojáků, táborovou kapli nebo navštívit arabskou potulnou čajovnu. Organizátoři připravili dobové tržiště s velkou nabídkou zboží i bohatý sortiment občerstvení. Doprovodný program nabídne scénu Cesta časem zaměřenou na ukázky šermu a jeho výuku, šermířskou výstroj a výzbroj, dále show s koňmi, katovnu, alchymistu, lukostřelbu a mnoho dalšího.

Organizátorem akce je Spolek scénického šermu Militaris Templi za podpory města Plzně, Městského obvodu Plzeň 4 a dalších partnerů. Část výtěžku ze vstupného bude věnována na dobročinné účely.

Vstupenky je možné zakoupit na místě nebo předem na webu www.militaristempli.cz, kde je k dispozici i podrobný program akce.

Text: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 25. 8. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688