Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  23.08.2022 13:03:00

Dopady inflace - budeme muset jíst na splátky? Prodejci už s tím počítají

Potraviny a základní vybavení domácnosti, oděvy, obuv a potřeby pro děti do školy, to jsou nezbytné výdaje, kterým se nelze vyhnout. A které navíc tvoří většinovou složku celého rozpočtu domácnosti. Přitom nákupy na splátky se v těchto oblastech rozjíždějí až v posledních letech, spouštěčem jsou především energie a s nimi související povšechná inflace.

Kup si jídlo nyní, splácej ho později

„Kup nyní, splácej později“ - klasické motto nákupů na splátky. Pořídit si něco ihned, aniž bychom měli našetřeno, splácet můžeme později a postupně. Výhodou je právě možnost užívat si pořízeného zboží mnohem dříve, než na něj vůbec nashromáždíme peníze. Nevýhodou je prodražení nákupu (s výjimkou situace, kdy se se splátkou vejdeme do tzv. bezúročného období). Vadit může i vzatý závazek ke splácení, třeba na několik měsíců do budoucna.

Vyplatí se odložené platby u potravin a spotřebního zboží, když je kupujeme opakovaně?

Pokud se jedná o pračku, myčku, mrazák, lednici, nábytek nebo auto, jde o nákupy jednorázové, kdy nám zboží má vydržet několik let, takže ho splatíme mnohem dříve, než mu skončí jeho průměrná životnost. 

Ale u potravin a spotřebního zboží je tomu přesně naopak. Kupujeme je pravidelně. Má tedy smysl zadlužit se na něco, co během cirka 14 dní stejně sníme - a musíme to koupit zase? Vlastně to i odporuje zásadám zodpovědného zadlužování

Prodejci smíšeného zboží, kam patří jak potraviny, tak základní drogerie a spotřební vybavení domácnosti, přistupují k odloženým platbám v této oblasti malinko odlišně. Cílí na období, kdy zákazníky čeká nárazové větší vydání, spojené s určitým obdobím v roce. Někteří lidé na ně totiž neměli možnost našetřit, případně tvorbu rezerv odkládali tak dlouho, už je zkrátka pozdě. A nákup proběhnout musí.

Vedle Vánoc jsou tu ještě další finančně vypjaté týdny

V této souvislosti nás hned napadnou Vánoce. Výdaje s nimi spojené jsou často obrovské. Větší výdaje nás ale čekají i v jiných měsících. V zimě jsou to plavecké a lyžařské kurzy dětí, kroužky na druhé pololetí, s koncem školního roku přichází škola v přírodě a výlety.

Prázdniny a tábory podniknou další útoky na naše bankovní účty, koncem prázdnin musíme nakoupit vybavení na další školní rok a zaplatit kroužky. Do toho připočítejme vyúčtování za vodu, plyn a elektřinu - a na potíže s nákupy základních potravin je několikrát do roka zaděláno

S prodejem jídla na splátky proto počítají jeho prodejci zejména v těchto vypjatých obdobích roku, a umožňují svým klientům využít různých (zvenčí dodávaných) služeb z oblasti krátkodobého zadlužení - odložené platby, platby různými druhy kreditních a revolvingových karet.

Každá z těchto služeb přitom vyžaduje jiný stupeň ověření úvěruschopnosti klienta.

Kde se najíte na dluh už teď, aniž byste museli žádat o úvěrový rámec a být prověřováni?

Bez schvalování můžeme v současnosti využít odložených plateb - samozřejmě s omezením doby splatnosti a výše částky, kterou k úhradě v obchodě využijeme. O které konkrétní služby se jedná? V e-shopu s potravinami to bude zejména Twisto (fintech Zip) a Mallpay (skupina ČSOB). Jejich využití je možné právě i bez registrace a schválení poskytnutí služby. 

Jak si odložíte platbu u online prodejce potravin:

  • Rohlik.cz nabízí platbu skrze Twisto

  • Kosik.cz umí přijmout úhradu od Mallpay

  • DámeJídlo.cz nabízí platbu skrze Twisto

U drogistických nebo papírenských e-shopů a online obchodů s oděvy a obuví se přidává ještě PlatímPak (Equa bank), HelloPay (Hello Bank) a další, kde už se ovšem bez registrace a schválení neobejdeme. Ostatní online prodejci potravin s nabídkou jejich dovozu až domů - jako je Scuk.cz, Wolt.cz, Bolt.eu, NákupDomů.cz, eCoop.cz a další - přijímají (zatím) jen debetní a kreditní platební karty. 

V čem je odložená platba liší od kreditní karty

Některé rozdíly už jsem zmínila, ale uveďme si je tu pohromadě. Jakmile se kupující pohybuje v nižších částkách a stačí mu 30denní splatnost, nemusí se u odložené platby nijak registrovat a už vůbec ne čekat na to, zda mu bude odložená platba schválena. To je obrovský rozdíl od schvalovacího procesu, který je spojen s vydáním kreditní karty.

Bezúročné období platí u odložené platby za všech okolností - kdežto u kreditní karty jen někdy. Jakmile víte, že dlužnou částku nedokážete včas uhradit, dohodnete si u odložené platby odklad, a za něj zaplatíte stanovený jednorázový poplatek. Pokud byste takto chtěli postupovat u kreditní karty, narazíte. Prodloužení splatnosti sice automaticky získáte, ale také se tím (většinou) zruší bezúročné období. Úroky prostě naběhnou ode dne, kdy byla platba kreditní kartou provedena. Detaily jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Kreditní karta na druhou stranu dokáže nabídnout více bonusů a vyšší využitelnou částku než odložená platba. V tomto ohledu se ale může jednat o dočasný stav. Provozovatelé odložených plateb své služby stále inovují a postupně také rozšiřují.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688