Research (J&T BANKA)
Investice  |  20.08.2022 08:53:17

Příští týden setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole, výsledková sezóna doznívá, na pražský trh Start přicházejí Bezvavlasy

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na zápis z posledního zasedání FOMC a na dobíhající výsledkovou sezónu.

Zápis z posledního zasedání FOMC potvrdil, že Fed plánuje další zvyšování sazeb, ale výrazně se rozevřely názorové nůžky uvnitř měnového výboru, jakým tempem dál pokračovat. Část členů se obává, že se inflační tlaky v ekonomice tak rozšířily, že to bude nutit Fed k ještě razantnějšímu utahování měnové politiky než dosud. Naproti tomu se objevily první hlasy, že dosavadní zvyšování sazeb (75 b.b. v červenci a červnu) je příliš razantní a bude správné počkat a zjistit, jak se v ekonomice vyšší sazby projeví, a tedy i zpomalit tempo zvyšování sazeb. Trh se zprvu více zaměřil na holubičí poznámky, ale celkově pokračování měnové restrikce převzalo otěže ve zbytku týdne.

Výsledkovou sezónu v zámoří dotvářely hlavně maloobchodní řetězce, jejichž výsledky vyzněly smíšeně. Nechtěli bychom ale opomenout například sektor polovodičů, kde pozitivně překvapilo výhledem třeba Cisco.

Potvrzení v pokračování měnové restrikce v USA dále lákalo na trh prodejce. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 odepsalo 1,0 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 v uplynulém týdnu ustoupila o 0,6 % t/t. Domácí index PX pod tlakem možných sektorových daní odepsal 3,2 % t/t na 1221,5 bodu.

Společnosti na BCPP

Pojišťovna VIG reportovala za druhé čtvrtletí tohoto roku 12% r/r růst hrubého předepsaného pojistného na 3,0 mld. EUR a zisk před zdaněním 154 mil. EUR (+24,4 % r/r). Růst pojistného VIG zaznamenala napříč všemi segmenty a regiony. Náklady na pojistná plnění pak rostly pomaleji než předepsané pojistné (+9,0 % r/r). Čísla na zisku před zdaněním překonala naše odhady (154 vs. oček. 139 mil. EUR). Vzhledem k přetrvávajícím rizikům spojeným s konfliktem na Ukrajině firma neuvedla výhled do konce roku. Titul zakončil týden na 565 (-1,7 % t/t).

Český prodejce vlasové kosmetiky Bezvavlasy oznámil, že nabídne na trhu Start pražské burzy až 30 % akcií. Podíl budou prodávat současní jediní akcionáři a také zakladatelé společnosti Aleš Hudeček a František Novotný. Akcie budou nabízeny za 490 – 630 /ks, přičemž výnos by mohl činit až 213,5 mil. . Úpis bude probíhat od 18. srpna do 1. září. Dalších 5 % firmy upíší v privátní části úpisu investor Jaroslav Šura, gen. ředitel společnosti Jaromír Muchka a specializovaný fond společnosti Starteepo, a to za cenu 490 /ks. Současným akcionářům tak zůstane ve společnosti 65 %. Společnost Bezvavlasy realizuje většinu tržeb přes internetové prodeje a byla by tak po společnosti Pilulka druhou e-commerce společností s akciemi na pražské burze. Společnost měla loni tržby 450 mil. , zisk před odpisy EBITDA 41,4 mil. a čistý zisk 32,6 mil. . V r. 2026 plánuje znásobit tržby na 1,3 mld. .

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Avast (202 , +3,3 % t/t). S tím, jak se blíží faktické vypořádání fúze s NortonLifeLockem, tak se přibližuje cena na trhu ceně vypořádání. Ta navíc s posilujícím dolarem ještě mírně roste vzhledem k tomu, že vypořádání je amerických dolarech. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group (572,4 či -6,3 % t/t). Akcie negativně reaguje na jakoukoliv zmínku o možné sektorové dani na bankovní sektor. Navíc se nedařilo ani evropskému bankovnímu sektoru vzhledem k očekávanému zhoršení ekonomického výhledu v Evropě na pozadí rostoucích cen energetických komodit.

Výhled na příští týden

Předposlední prázdninový týden by se měl nést v poklidném tempu co se významnějších impulzů týče. Investoři se zaměří na sympózium centrálních bankéřů v Jackson Hole (25. - 27. 8.), kde se bude sledovat především páteční vystoupení Powella. Trh se bude věnovat jeho vyjádření k současnému nastavení měnové politiky Fedu a možné úvahy o ekonomickém vývoji nejen v USA. Neméně sledované budou i vystoupení dalších centrálních bankéřů/ek včetně zástupců ECB. V případě ECB nejsou zcela jasné její další kroky, a o to více mohou být zmíněné zprávy zajímavé. Celkově jsme na příští týden neutrální vzhledem k absenci výraznějších očekávaných impulzů.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za červenec (oček. 0,6 po 2,0 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na srpen (oček. 55,3 po 55,1 bodech m/m). V Německu se zaměříme na čtvrteční indexy IFO na srpen, kde se očekávání mírné zhoršení na všech úrovních.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688