mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  19.08.2022 21:05:08

Ministerstvo zdravotnictví a UNICEF spojily síly pro zlepšení dostupnosti lékařské péče v České republice

Česká republika v rámci partnerství s Dětským fondem OSN (UNICEF) získá prostředky a technickou pomoc na projekty v oblastech zvýšení dostupnosti primární zdravotní péče pro ženy, děti a dorost, vzdělávání lékařských i nelékařských oborů ve zdravotnictví, zvýšení povědomí o očkování i poptávky po něm v řadách ukrajinských uprchlíků, prevence sexuálně přenosných nemocí a lékařské péče pro děti a dorost. Odhadovaná hodnota finančních prostředků poskytnutých ze strany UNICEF je 92 milionů a v případě potřeby je možnost ji navýšit.

Tisková konference Ministerstva zdravotnictví a vedoucí české mise UNICEFMemorandum s ministerstvem zdravotnictví je součástí asistence organizace UNICEF státům, jejichž zdravotnické systémy čelí zvýšené poptávce v důsledku příchodu ukrajinských uprchlíků.

„Velmi děkuji partnerům z UNICEF za pomoc. Česká republika přijala nejvíce uprchlíků na počet obyvatel na světě a statisícům z nich obratem udělili dočasnou ochranu spolu se statusem státních pojištěnců, kterým stát hradí zdravotní péči za stejných podmínek jako českým pojištěncům. To samozřejmě přineslo řadu nečekaných výzev, které partnerství s UNICEF pomáhají řešit,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Na projektech bude za českou stranu kromě Ministerstva zdravotnictví spolupracovat mj. také řada fakultních nemocnic, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů či Národní ústav duševního zdraví.

„Podpora ukrajinským uprchlíkům ze strany české vlády a občanů je skutečně pozoruhodná. Rozsah a vleklý charakter krize zároveň vyvíjejí značný tlak na zdravotnický systém. Chceme podpořit Česko při poskytování zdravotní péče uprchlíkům. Inovativní součástí tohoto partnerství je zapojení samotných uprchlíků do rozšiřování přístupu ke zdravotní péči jak pro uprchlíky, tak pro českou populaci. V rámci tohoto partnerství mají ukrajinští zdravotníci možnost zapsat se do programu akreditace k výkonu lékařské praxe v České republice napříč různými zdravotnickými profesemi, včetně dětské péče,“ uvedla Yulia Oleinik, designovaná vedoucí české mise UNICEF pro reakci na uprchlickou krizi.


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688