Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  17.08.2022 17:00:00

Revoluce na spadnutí! Přechodu Etherea z Proof of Work na Proof of Stake již nic nebrání – poslední test byl úspěšný

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Tvůrci druhé největší kryptoměny Ethereum pokračují v postupných krocích, jejímž výsledkem bude přechod celé sítě z těžby metodou proof of work (PoW) na těžbu metodou proof of stake (PoS). Začátkem června proběhlo úspěšné sloučení (Merge) v nejstarší testovací síti Ropsten. Touto integrací PoW s PoS v testnetu Ropstenu byla připravena půda pro závěrečné otestování sloučení v sítích Goerli a Seoplia. Nejprve došlo ke sloučení testnetu Ropsten s testnetem Seoplia. V minulém týdnu pak přišel na řadu poslední testovací Merge, kdy se sloučil testnet Goerli s testnetem Prater. Konkrétně 11. Srpna byl spuštěn závěrečný Merge v testnetu Goerli. Tímto krokem tak byla dokončena poslední zkouška před hlavní zářijovou událostí, a to před finálním přechodem celé sítě na konsenzus PoS.

Termín přechodu

Přesto, že podle spoluzakladatele Etherea, Vitalika Buterina by podle původního plánu mělo dojít k finálnímu sloučení až na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí (září/říjen) letošního roku, tak úspěšné testovací Merge tento přechod alespoň lehce urychlily. Během čtvrtečního hovoru se vývojáři Etherea (ETH) totiž začali rovnou bavit o možných termínech sloučení, kdy může dojít k finálnímu přechodu z konsensuálního mechanismu PoW na PoS. Mezi navržená data, kdy by k přechodu, a tedy k největší podzimní události na poli kryptoměn, mělo dojít, patří 15., 16. a 20. září. Tyto termíny alespoň byly sdíleny v dokumentu během hovoru.

Nutné je však zmínit, že nejdřív bude muset být spuštěn upgrade, bez kterého by nebyl spuštěn celý proces sloučení. Tento upgrade se nazývá Bellatrix a mezi ním a samotným sloučením musí uplynout přibližně dva týdny. Tato časová prodleva je zapotřebí proto, aby měli vývojáři dostatečné množství času pro případ, že by se něco s Bellatrixem pokazilo a bylo nutné na to reagovat. Zároveň však vývojáři probírali i možné zrychlení hashrate tak, aby se mohla potřebná doba mezi upgradem Bellatrix a samotným Mergem co nejvíce zkrátit. Padaly návrhy na zkrácení o polovinu, tedy na 7denní prodlevu. Nakonec však byl domluven kompromis v podobě 10denního prodlení mezi Bellatrixem a samotným finálním sloučením.

Další podmínkou, která během hovoru mezi vývojáři zazněla, bylo, aby samotný Merge proběhnul nejlépe v některý všední den vyjma pátku. Chtějí se vyhnout tomu, aby ke sloučení došlo o víkendu, popřípadě v pátek, aby nezasáhli do víkendu. Z toho vyplývá, že většina vývojářů je pro to, aby Bellatrix byl spuštěn v pondělí 5. září, potažmo v úterý 6. září. V první variantě by v případě desetidenního prodlení mohlo ke sloučení dojít buď 15., nebo 16. září. V případě 14denního prodlení by ke sloučení došlo 19., potažmo 20. září. Takový scénář se shoduje i s předchozím odhadem vývojáře Tima Beika, který již v polovině července navrhl jako předběžné datum sloučení 19. září.

Většina s přechodem souhlasí

A i přesto, že ne úplně všichni 100% podporují přechod ETH z konsensu PoW na PoS, tak většina komunity s ním souhlasí. Buterin k očekávanému sloučení na vývojářské akci ETH v Soulu řekl, že neočekává žádné negativní dopady a zároveň se ani neobává, že by síť byla "výrazně" poškozena dalším hard forkem. Jedním z mála, kdo případný hard fork podporuje, je Justin Sun ze společnosti TRON. Poslední pokus o hard fork proběhnul ve stejné době jako závěrečný test sloučení v testnetu Goerli. A i když autoři hard forku tvrdí, že byl úspěšný, tak skutečnost je jiná. Vypadá to tedy, že finálnímu sloučení již nemůže nic zabránit ani uškodit a v září budeme svědky historického počinu, který udělá z ETH velmi atraktivní a žádanou institucionální investici. Minimálně tak tuto fúzi vnímá agentura Bloomberg Intelligence (BI), která toto tvrzení uvedla ve své zprávě.

Zpráva agentury Bloomberg Intelligence

Zpráva dále naznačuje, že růst ETH bude záviset na jeho využitelnosti jako sociálního a ekonomického nástroje. To, že ETH má potenciál se takovým nástrojem stát, dokládá i rostoucí objem ETH v posledních letech, který je uzamčený v chytrých kontraktech. Celkový objem uzamčeného ETH se za tři roky zvýšil o 1,4 %, na rozdíl od NFT, které vlivem dění na světových trzích zažívají dočasný útlum. Agentura BI jde ve svých úvahách ještě dál, když se domnívá, že po přechodu na konsenzus PoS bude mít ETH potenciál vytlačit dokonce stablecoiny a decentralizované finanční aktivity. Stablecoiny utrpěly velký otřes poté, co jeden z největších stablecoinů na světě (TerraUSD) musel zastavit svůj blockchain a vyhlásit krach tohoto projektu. Na něco takového nebyl celý segment kryptotrhu připraven a ještě několik týdnů až měsíců jsme byli svědky tzv. dominového efektu, kdy se do existenčních problémů dostávali další a další kryptografické společnosti, které měly své aktivity s tímto stablecoinem svázány. 

Ethereum v klíčových ukazatelích poráží bitcoin

S ohledem na pozitivní vývoj ETH v posledních týdnech agentura BI naznačuje, že by samotné ETH mohlo být špatně oceněno. Své tvrzení opírá o porovnání aktivních uživatelů, počtu transakcí a počtu adres s nenulovými zůstatky. Při srovnání těchto tří základních ukazatelů na řetězci je zřejmé, že ETH aktuálně překonává výkonnost bitcoinu. Bitcoin, stejně jako stablecoiny a DeFi, utrpěl ztráty jednak v důsledku krachu tokenu TerraUSD, kdy byl hromadně prodáván na pokrytí prohlubujících se ztrát dílčích projektů a druhak podlehl inflačním tlakům, se kterými začal FED výrazněji bojovat skrze zvyšování úrokových sazeb. Rostoucí úroky se negativně promítly do takřka všech rizikových investic, akcie technologických společností nevyjímaje. Pokles hodnoty bitcoinu do značné míry koreloval s poklesem hodnoty akcií těchto firem. 

I přesto, že počet aktivních adres ETH s nenulovým zůstatkem v posledním roce spíše stagnuje a nedoznává výraznějšího růstu, tak jsou na historickém maximu. Dopomohl jim k tomu růst v předchozích letech. Po porovnání ve tříletém horizontu zjistíme, že jen za toto celkové období počet aktivních adres vzrostl o 113 % a tím překonal bitcoin. Počet aktivních bitcoinových adres se totiž ve stejném období snížil o 30 %. 

Také dva zbylé klíčové parametry jako počet aktivních uživatelů a celkový objem transakcí vyznívají lépe pro ETH. Například 26. července 2022 se 7denní klouzavý průměr aktivních uživatelů ETH zvýšil o 46 %, tj. o 180.000 aktivních uživatelů za jeden měsíc. A přesto, že v tomto období poklesla cena ETH o 29 %, tak celkový objem převodů ETH zareagoval v podstatě jen propadem o 7 %.

Příležitostí je tokenizace více aktiv

Agentura BI tak v kryptoaktivech spatřuje velkou investiční příležitost a konstatuje, že se vydávají cestou futures a burzovně obchodovaných fondů. Chytré kontrakty, podobně jako futures, poskytují investorovi expozici vůči aktivům, aniž by musel dané aktivum vlastnit. Z investičního rámce existuje jen velmi málo omezení, které by mohly bránit tokenizaci všech různých druhů aktiv. Možné budoucí riziko mohou skýtat snad jen technické a regulační překážky. 

Pokud budou v září spuštěny dva potřebné upgrady Bellatrix na konsensuální vrstvě a Paris na prováděcí vrstvě, čímž dojde k přechodu na těžbu metodou PoS, domnívá se BI, že by s ohledem na tento Merge mohlo ETH koncem letošního roku dokonce nabízet výnosy z kolkování ve výši 6-9 % s deflačním modelem emise. Bohužel však nelze očekávat, že by plánované sloučení přineslo pokles tzv. poplatků za plyn. Alespoň to tvrdí jeden z výzkumníků DeFi, když říká, že poplatky jsou funkcí poptávky po blokovém prostoru a že přechod na PoS tak na jejich výši nebude mít vliv. I přes tuto drobnou komplikaci lze očekávat, že když plánovaný Merge v září proběhne bez větších obtíží, tak také nejspíš zároveň dojde k širšímu institucionálnímu přijetí, což dozajista ještě více ETH zatraktivní.

Nadcházející fúze Etherea, která změní vrstvu konsensu z PoW na PoS, s největší pravděpodobností bude rozhodujícím faktorem pro urychlení vzestupu Etherea na úroveň institucionálních investic. Všechny oči se tak v září budou upírat na toto sloučení a následný vývoj celé Ethereové sítě.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688