Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  17.08.2022 15:26:50

Inflace sice kulminuje, ale návrat ke 2 % může být hodně pomalý

Červencové růsty spotřebitelské inflace v ČR (17,5 % r/r) i v USA shodně zaostaly za tržními odhady a v případě ČR i po dlouhé době za inflační prognózou České národní banky (ČNB) s 18,8 %. Obratem se objevila řada komentářů, že inflace již dosáhla vrcholu (to platí primárně pro USA) a že to nejhorší je již za námi. Debatu o kulminaci spotřebitelské inflace (CPI) v tomto týdnu přiživilo i červencové zpomalení tzv. výrobní inflace (PPI) v ČR na 26,8 r/r a rovněž i rozhovory s centrálními bankéři E. Zamrazilovou a J. Fraitem.

Je tedy vrchol spotřebitelské inflace vyjádřený jako meziroční změna cenové hladiny skutečně za námi či skoro za námi? V tomto ohledu jsme bezpochyby blízko inflačního vrcholu, ačkoliv inflace podle mého skromného odhadu bude kulminovat až v nadcházejících měsících kolem 20 %. Ještě důležitější je však podle mě to, jak rychle se inflace (meziroční změna) vrátí zpět ke 2 %, tj. k inflačnímu cíli ČNB. Horolezeckou terminologií, jak rychle sestoupáme z vrcholu do základního tábora. Příběhů o tom, že cesta dolů může být často ještě obtížnější než cesta na vrchol je celá řada a bohužel to platí i pro sestup současné inflace na zmíněná 2 %.

Pokud se podívám na poptávkovou stranu, tak zde se začíná objevovat stále více náznaků, že růst spotřebitelské inflace kvůli převisu poptávky začíná slábnout. Extrémně vysoké ceny energií a potravin znamenají to, že řada domácností musí omezit výdaje v dalších oddílech spotřebního koše. Rovněž efekt útrat tzv. covidových úspor začíná slábnout. Předchozí zvyšování úrokových sazeb ČNB se již začíná pozvolna odrážet ve zpomalení tempa růstu cen nemovitostí, což je skrz tzv. imputované nájemné důležitá složka inflace. Blížící se hospodářská recese hovoří rovněž pro slábnutí poptávkových inflačních tlaků. Je zde však minimálně jeden velký otazník a tím je mzdově-inflační spirála. Čím více bude zaměstnancům pokles reálných příjmů kompenzován růstem nominálních mezd, tím větší je pravděpodobnost, že se dostaneme do smyčky – vyšší růst mezd, nižší pokles inflace, což opět povede k většímu tlaku na růst mezd. Pokud by se, byť i částečně, tato mzdově-inflační spirála realizovala, tak se inflace bude ke 2 % vracet pozvolněji a udržitelné dosažení 2 % může být i poznání problematičtější. Termíny jako inflační očekávání ekonomických subjektů či fiskální politika vlády ponechávám stranou.

Při pohledu na nabídkovou stranu začíná zřetelně zpomalovat růst cen komodit. V červencové výrobní inflaci je to velmi dobře patrné např. u ropy či u průmyslových kovů a částečně i v zemědělství, ačkoliv zde je i zřetelný vliv sezónnosti. Co však zatím rozhodně neklesá ani nekulminuje, jsou ceny energií. A s ohledem na geopolitické riziko je výhled na vývoj cen energií extrémně nejistý a dvouciferný růst cen elektřiny a zemního plynu pro domácnosti se může i kvůli časovému zpoždění udržet až do roku 2024.

Výsledně tak sestup inflace ke 2 % může být pomalejší, než očekává v nové prognóze ČNB (2,1 % pro 2. čtvrtletí 2024). Nehledě na to, že všechny prognózy, byť sebelepší, mají své limity. Jen pro připomínku, když ČNB před rokem, tj. na začátku srpna 2021, zveřejňovala novou prognózu, tak v ní pro letošek (rok 2022) odhadovala růst spotřebitelské inflace o 2,8 %. Aktuální prognóza inflace pro letošní rok činí podle ČNB 16,5 %! I takové změny se mohou dít a tím v žádném případě nechci shazovat prognózy ČNB (patří k tomu nejlepšímu, co je k dispozici), ale jen konstatovat, že přílišné spoléhání na modely a na přesná čísla se nemusí vždy vyplatit. Prognóza se s následnou realitou může totiž opravdu hodně míjet, což dokazuje letošní rok.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

11.12.2023Inflace sice brzdí, ale zůstává vysoko Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.11.2023Paradox: Inflace sice stoupla, ale přesto se vrací ke svému cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688