Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  08.08.2022 16:21:58

ČNB sazby v srpnu nezvýšila a kosmetické zvýšení sazeb by stejně nic neřešilo

Bankovní rada České národní banky (ČNB) v novém složení v čele s A. Michlem zasedala již v minulém týdnu a bylo k tomu již napsáno mnohé. Přesto podle mě neuškodí s chladnou hlavou zasedání zanalyzovat a vyvodit závěry směrem do nadcházejících měsíců. ČNB v souladu s předpoklady úrokové sazby ponechala beze změny (hlavní sazba na 7 %), stejně jako informaci, že bude bránit devizovými intervencemi korunu. Zde tedy k žádnému překvapení nedošlo, ačkoliv část finančního trhu očekávala, že by ČNB sazby přeci jen mohla sazby mírně zvýšit.

Překvapení je podle mě nutné hledat v nové makroekonomické prognóze. Navzdory téměř dvacetiprocentní inflaci, které bude dosaženo v nadcházejících měsících, totiž nová prognóza v základním scénáři ukazuje, že již nebude potřeba dále zvyšovat úrokové sazby, aby se spotřebitelská inflace v první polovině roku 2024 vrátila zpět na 2 % inflační cíl. Podpůrná argumentační linie dává smysl. ČNB totiž v příštím roce očekává výrazné zvolnění nákladových inflačních tlaků, které jsou zohledněny ve vývoji cen průmyslových a zemědělských výrobců. A faktem je, že kulminaci části nákladové inflace lze zřetelně vidět již nyní, např. v cenách průmyslových kovů. Poptávková inflace podle ČNB bude odeznívat v souladu s tím, jak domácnosti kvůli propadu reálných příjmů a vysoké inflaci citlivých položek spotřebního koše budou šetřit. V souhrnu inflaci ochladí nadcházející mělká recese české ekonomiky. Samozřejmě, že základní scénář je zatížen řadou rizik ať již proinflačních nebo protiinflačních.

To hlavní překvapení je však podle mě koncentrováno do srovnání základního scénáře nové prognózy s prodlouženým horizontem měnové politiky (18 – 24 měsíců) oproti tzv. alternativním scénářům se zvýšením inflačních očekávání a se standardním měnověpolitickým horizontem (12 – 18 měsíců). V obou případech totiž tyto alternativní scénáře ukazují potřebu zvýšit hlavní úrokovou sazbu ČNB až nad 10 %, což by však mělo podle ČNB naprosto minimální dopad do trajektorie inflace (viz. grafy CPI inflation a srovnání modré a červené křivky). Pokud má v tomto případě ČNB pravdu, tak by to znamenalo, že se ČNB s aktuálním nastavením sazeb dostala na hranici účinnosti měnové politiky prostřednictvím úrokového kanálu. Samozřejmě stále je nutné brát v potaz to, že se jedná jen o modelovou situaci a realita se od modelu může méně, více či úplně lišit.

 Zdroj: ČNB

A tím se dostávám k tomu, zda ještě ČNB nakonec bude či nebude dotlačena ke zvýšení sazeb v září či ve 4. čtvrtletí letošního roku. I v případě, že by se začala částečně realizovat tzv. mzdově-inflační spirála a dále rostla inflační očekávání domácích ekonomických subjektů, tak by pravděpodobně bankovní rada k žádnému razantnímu zvýšení sazeb nesáhla a přiznejme si, že zvýšení sazeb o čtvrtinu či polovinu procentního bodu by stejně nic neřešilo. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688