Okénko BIG EXPERT  |  06.08.2022 20:05:45

Polovodičový sektor: Která z firem se jeví jako nejlepší investice?


Tržby polovodičového sektoru jsou již delší dobu v útlumu. Dle dat Americké asociace polovodičového průmyslu (SIA), dochází k nepřetržitému poklesu aktivity již 6 měsíců. Jedná se tak o nejdelší dobu poklesu od dob obchodní války USA s Čínou v roce 2018. Jaké jsou však vyhlídky tohoto odvětví? Jak se ve druhém čtvrtletí dařilo největším firmám?

Polovodičový sektor lze vnímat jako barometr ekonomiky. V posledních dekádách se světovým HDP koreloval 3měsíční klouzavý průměr celosvětových tržeb polovodičového průmyslu. Kvůli obavám z recese začala aktivita v tomto sektoru klesat. O nedávné zrychlení sestupného trendu se postaraly i zprávy korejského Samsungu, který vlivem špatných vyhlídek do blízké budoucnosti snížil objem plánovaných investic. Na poptávku tlačí kromě hrozby recese i neustále se zvyšující inflace, jež nutí spotřebitele měnit návyky a produkty tak nemají odbyt. Olej do ohně pak přilévají vysoké úrokové sazby, které se v USA díky silnému trhu práce ještě více zvýší. Tržby polovodičového sektoru v červnu letošního roku meziročně vzrostly o 13,3 %, což je o 4,7 % méně než v květnu. Taiwan, který je největším exportérem pociťuje největší pokles nových objednávek v historii. Mimo jiné je nabídková strana ohrožena rizikem války s Čínou, jež poblíž hranic zahájila “taktická cvičení”. Jižní Korea, druhý největší výrobce čipů, pak zaznamenala červencový růst 2,1 %, při červnovém růstu 10,7 %. Jednalo se tak o zpomalení ve 4. měsíci v řadě.


Korelace tržeb polovodičového sektoru a nominálního světového HDP. Zdroj: Bloomberg

Poslední týdny se nesly v duchu vykazování výsledků hospodaření polovodičových gigantů za 2. kvartál roku. Málokde bychom hledali protichůdnější výsledky. Zatímco Taiwan Semiconductor a AMD svými zisky překvapily, americký Intel stál na opačné straně.

Taiwan Semiconductor (TSM.US)

Taiwanský výrobce zveřejnil výsledky již 14. července. Společnost vykázala čistý zisk na akcii 0,31 USD, čímž překonala odhady o 3 centy. Meziročně se tak jednalo o 67% růst. Tržby dosáhly 18,13 mld. USD (odhad 17,49 mld.), což je meziroční růst o 44 %. Taiwan Semiconductor je známý pro využívání technologie tzv. ultrafialové litografie, která je považována za nejlepší dostupnou technologii. Zařízení k výrobě ji dodává nizozemská společnost ASML Holdings (ASML.NL). Největší komplikací pro unikátní obchodní model společnosti je obava z čínských útoků. Pravděpodobnost zahájení války ze strany Číny se po návštěvě americké předsedkyně sněmovny reprezentantů zvýšila. Pokud by k ní opravdu došlo, TSMC ztratí výrobní kapacitu, která je pro chod světového průmyslu kruciální.

AMD

Americký výrobce čipů vykázal nadmíru dobré výsledky. Tržby se postaraly o 70% meziroční růst, když překonaly odhady o 300 mil. USD na 6,55 mld. USD. Čistý zisk pak činil 1,05 USD, což bylo v souladu s prognózami. Vysoké tržby byly způsobeny růstem napříč segmenty a taktéž akvizicí společnosti Xilinx, která působí v divizi data center. Právě tento segment vygeneroval tržby ve výši 1,5 mld. USD (83 % meziročně) a poukázal tak na rozšiřování působnosti AMD na úkor Intelu. O růst tržeb divize pro spotřebitele se zapříčinila řada výkonných procesorů Ryzen, díky které vzrostly tržby segmentu meziročně o 25 % na 2,2 mld. USD.

Intel

Zatímco největší konkurenti Intelu získávali, navzdory zhoršující se ekonomické situaci, on výrazně ztrácel. Tržby skončily 15 % pod očekáváním, když společnost vykázala 15,32 mld. USD oproti odhadu 17,97 mld. USD. Čistý zisk dosáhl 29 centů, přičemž odhad činil o 39 centů více. Meziročně se tak jedná o 79% pokles. Již delší dobu společnost tahá za kratší konec. Pro její budoucnost je zásadní, aby se restrukturalizovala. Jedním z mála kladů na Intelu je rozložení výrobních kapacit. Až 90 % z nich se totiž nachází na území USA a do budoucna budou přibývat další. Intel již v lednu oznámil investici 20 miliard dolarů do stavby “největší továrny na světě”. 

Přestože společnosti vykázaly vesměs výborné výsledky, důraz by měl být kladen i na jejich profitabilitu a valuaci.


Marže

TSMC

AMD

Intel

Hrubá marže

59,06 %

46,23 %

36,46 %

Provozní marže

49,07 %

8,03 %

-4,57 %

Čistá marže

44,38 %

6,82 %

-2,96 %

ROA

20,49 %

8,01 %

11,76 %

ROE

33,97 %

10,06 %

20,50 %

Srovnání profitability ve 2Q22 společností Taiwan Semiconductors, AMD, Intel. Zdroj: Bloomberg

 

Ukazatel ocenění

TSMC

AMD

Intel

Price/Earnings

17,55

38,95

12,73

Price/Book

5,36

2,99

1,44

Price/Sales

7,12

6,47

1,97

Price/Free Cash flow

26,50

41,56

N/A

Srovnání ocenění společností Taiwan Semiconductors, AMD, Intel k 6.8.2022. Zdroj: Bloomberg

Z provedeného srovnání profitability a ocenění je patrné, že nejlépe dopadl Taiwan Semiconductors. Investice se nyní do této společnosti jeví kvůli geopolitickému vývoji jako velmi riziková. Navíc ukazatel vývoje ekonomické aktivity Bloomberg Economics Global GDP Tracker zaznamenává další poklesy světového HDP, se kterým jsou tržby sektoru v korelaci. V případě dalších poklesů světové ekonomiky, kterým jdou centrální banky svou politikou naproti, může dojít k výraznému zásahu polovodičového sektoru a tedy i úpravě valuací společností. 

Ukazatel vývoje ekonomické aktivity Bloomberg Economics Global GDP Tracker zaznamenává další poklesy světového HDP. Zdroj: Bloomberg




Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688