Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  01.08.2022 14:58:49

Smyčka kolem čínské ekonomiky se pomalu utahuje..

Druhá největší ekonomika světa čelí několika výzvám. Musí se vypořádat s nedostatkem likvidity na trhu nemovitostí a od minulého týdne klepe na dveře další krize v podobě desítek tisíc Číňanů, kteří nechtějí splácet své hypotéky. Celkově se očekává, že závazky budou činit přibližně 350 miliard USD. Výrazné trhliny se začínají objevovat i v největším národním programu výstavby infrastruktury v hodnotě 800 miliard USD, kde rozvojové země, kterým Čína půjčila, hlásí problémy se splácením svých dluhů. 

Problém splácení hypoték je pro čínský bankovní sektor zásadní, protože trh s nemovitostmi byl v posledním desetiletí jedním z důležitých faktorů růstu tamní ekonomiky. Podle listu Wall Street Journal však nyní Číňané začali odmítat platit za nedokončené rozvojové projekty. Prudký nárůst zájmu o bydlení v zemi totiž vedl k předprodejům nemovitostí a splácení hypoték měsíce či roky před dokončením samotných staveb.  V roce 2020 však vláda potlačila rychlé zadlužování developerů v zemi a stanovila tvrdé limity, což vedlo ke zpomalení výstavby a nelibosti plátců, kteří nechtějí na své nemovitosti déle čekat. Odhady hovoří o předpokládané ztrátě 300 až 350 miliard USD, pokud dlužníci přestanou platit za všechny rozestavěné byty a domy.

Dluhová past

Další časovanou bombou může být výše zmíněný stavební program v rámci iniciativy nazvané Nová hedvábná stezka, kterou Čína zahájila před devíti lety. Nyní však není jisté, zda země, kterým poskytla pomoc v rámci tohoto projektu, budou schopny své závazky splatit. Čína obecně dlouhodobě čelí kritice za to, že chudým zemím poskytuje nevýhodné půjčky a má problémy s jejich splácením, čehož se snaží využít k posílení svého vlivu. Neschopnost splácet totiž často nutí země k platbám ve formě zboží nebo půdy. Úskalí problémů tohoto „nástroje globální expanze“ odhalila již v roce 2021 studie AidData, která popsala problém nadměrného zatížení, korupce a udržitelnosti dluhu. Vzhledem k současné hospodářské situaci, v níž se svět nachází, se však nabízí otázka, zda si Čína tímto způsobem „neúmyslně“ nevytváří dluhovou past.

Pandemie změnila pravidla hry

Pandemie COVID-19 a související omezení způsobily rozvinutým ekonomikám značné hospodářské problémy a rozvojové ekonomiky srazily na kolena. Hospodářský kolaps Srí Lanky, která má vůči Číně dluh ve výši nejméně 5 miliard eur, je modelovým příkladem toho, kam by situace mohla dospět, a podle světových úřadů hrozí, že se do podobné situace dostanou i další země, jako jsou Laos a Maledivy. Právě Čína je jedním z největších věřitelů těchto států. Nesplácení dluhů jiných rozvojových zemí by jí mohlo v současné situaci rychle rostoucího zadlužení země způsobit velké problémy. Podle odhadů agentury Bloomerg by celkové dluhy státu, podniků a občanů dohromady mohly letos dosáhnout až 275 % HDP.

Jedna špatná zpráva za druhou

Čína se letos musela vypořádat s mnoha negativními zprávami. Kromě výše zmíněných problémů došlo v dubnu ke kolapsu bank v regionu Henan, kde zmizelo 6 miliard USD a klienti se náhle nemohli dostat ke svým penězům. Teprve po několika protestech zasáhl hlavní čínský bankovní regulátor CBIRC, aby je odškodnil. Kromě toho se 24. července na internetových stránkách CBIRC objevila informace, že regulátor vyšetřuje také inspektora z henanské pobočky pro disciplinární přestupky. Další podrobnosti zatím nebyly zveřejněny.  Logickým vyústěním této situace jsou vznikající otázky a obavy, zda i další banky na místním trhu nebudou v platební neschopnosti, což by současnou situaci ještě zhoršilo a přelilo další vlnu negativních nálad na místní čínský trh i na trh globální.

Olivia Lacenová, analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

30.01.2024Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu Cyrrus (Cyrrus)
26.01.2024Ospalý rozjezd české ekonomiky - ekonomika letos opět poroste, ale jen pomalu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.12.2022ASML a technologická smyčka kolem Číny Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688