Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.07.2022 06:04:00

Přehnané obavy z recese, Fed bude ale muset zvedat více, než se čeká - T. Rowe Price

Úvahy o tom, jak moc recese poškodí americké hospodářství, jsou trochu přehnané. Pro Bloomberg to uvedla ekonomka společnosti T. Rowe Price Blerina Uruci. Jako hlavní důvod uvedla pokračující sílu amerického trhu práce, která by se měla dál promítat do spotřebitelských výdajů a poptávky.

Trh práce je podle expertky obecně silný, propouštění či pozastavení přijímání nových zaměstnanců je patrné jen u technologických firem a ve finančním sektoru. Jde tedy o to, zda se tento trend přenese do dalších odvětví. Pokud by k tomu došlo, byla by to známka, že se situace na trhu práce skutečně zhoršuje.

Jak by se na ekonomické aktivitě mohlo projevit ochlazení na realitním trhu? Podle ekonomky je toto ochlazení odrazem toho, jak moc se v předchozím období zhoršila dostupnost nemovitostí. Tedy jak moc se zvedly ceny absolutně i relativně k příjmům. Nyní se zvedají také sazby a reality patří k sektorům, které jsou na sazby nejcitlivější.

Na druhou stranu ale Uruci není podle svých slov stále přesvědčena, že slabší realitní trh se projeví na výdajích domácností. Jejich silné rozvahy a situace na trhu práce totiž znamenají, že domácnosti jsou schopny ustát určité tlaky jak ze strany inflace, tak ze strany vývoje na trhu nemovitostí. Neznamená to však, že Fed je ve složitější pozici, když se snaží poptávku ochladit? Ekonomka se skutečně domnívá, že Fed kvůli silnému trhu práce a poptávce bude muset zvedat sazby více, než jsou nyní nastavena očekávání. Jinak řečeno, síla poptávky znamená, že centrální banka bude muset více šlápnout na brzdy.

Spotřebitelské výdaje jsou také samozřejmě tahounem tržeb obchodovaných společností. T. Rowe Price se podle ekonomky nyní zaměřuje zejména na sektor služeb a zboží běžné spotřeby, protože tímto směrem podle ní půjde změna struktury v poptávce. Celkově jsou pak čísla týkající se ekonomické aktivity poznamenána tím, jak se mění zásoby, spolehlivějším indikátorem může nyní podle ekonomky být vývoj spotřeby a na trhu práce.

Ekonomka odhaduje, že ke konci letošního roku se sazby dostanou k 4 %, pak si Fed dá pauzu a bude sledovat, jak se vyšší sazby promítají do ekonomiky a trhu práce. Scénáře pro příští rok jsou pestré. Pokud přetrvají inflační tlaky, sazby se mohou dostat na 5 %, protože snížení inflace je nyní pro centrální banku prioritou.

Zdroj: Bloomberg, Youtube


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:27  Spanish retails sales much lower than expected X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688