eagri.cz (Mze)
Zemědělství  |  25.07.2022 00:00:00

Šelmy potřebují prostor. Ministerstvo zemědělství stanovilo vyhláškou pravidla pro jejich výběhy a krmení

Šelmy potřebují prostor. Ministerstvo zemědělství stanovilo vyhláškou pravidla pro jejich výběhy a krmení

25.7.2022

Tisková zpráva – Nová vyhláška o ochraně vybraných druhů šelem a lidoopů určuje jasné podmínky, které musí chovatelé dodržet. Ministerstvo zemědělství (MZe) ve spolupráci s odborníky stanovilo podmínky pro velikost, zabezpečení a konstrukci výběhů, požadavky na krmení a napájení šelem a lidoopů. Vyhláška začne platit od 1. srpna 2022.

Tygr ussurijský musí mít k dispozici venkovní výběh velký nejméně 300 metrů čtverečních, lev potřebuje minimálně 200 metrů. Lidoopi musí dostávat krmivo aspoň třikrát denně a musí být složené převážně ze zeleniny. Podle druhu lidoopa pak chovatel musí svému zvířeti zajistit i ovoce, ořechy nebo výhonky. Nová vyhláška také definuje, že chovné prostory pro vybrané druhy šelem a lidoopů musí být snadno přístupné, čistitelné, umožňovat řádnou péči o zvířata a svou velikostí a vybavením odpovídat potřebám daného druhu.

„Vyhláška stanovuje v nezbytné a potřebné míře požadavky, které musí dodržovat chovatelé šelem a lidoopů. Nemá být podrobným uživatelským manuálem, ale má stanovit základní životní podmínky, které musí chovatel svým zvířatům poskytnout. Konkrétní rozměry výběhů, ustájení, vybavení i pravidla pro krmení poslouží také jako užitečný nástroj veterinárním inspektorům při kontrolách chovů. Cílem vyhlášky je zlepšit ochranu chovaných zvířat,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Je také zakázáno držet vybrané druhy šelem nebo lidoopů v bytě nebo nebytovém prostoru, který není určen pro chov zvířat. Není možné zvířata venčit na pozemcích, které nejsou ohraničeny odpovídajícím způsobem. Za porušení předpisu může firma dostat pokutu až 3 miliony korun, fyzická osoba (občan) až 1 milion korun.

Vyhláška bude účinná od 1. 8. 2022, od tohoto data se vztahuje na nově budovaná, rekonstruovaná nebo poprvé do provozu uváděná zařízení. Pro dosavadní chovatele nabývají některá ustanovení vyhlášky účinnosti později, a to v případě větších stavebních úprav současných prostor. Finanční náklady si tak chovatel může rozložit do delšího časového období.

Návrh MZe připravilo ve spolupráci s odborníky, především se zástupci licencovaných zoologických zahrad a členy EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), kteří mají dlouholeté zkušenosti s řádnými podmínkami chovu vybraných druhů šelem a lidoopů.

Nová právní úprava navazuje na novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ta platí od února 2021 a zpřísnila podmínky chovu některých exotických zvířat. Zakázala například jejich rozmnožování mimo zoologické zahrady, dovoz zvířat ze zahraničí do ČR, pokud nejde o přírůstky do zoo. Možné už také není používat nově narozená volně žijící zvířata k drezúře nebo veřejnému předvádění v cirkusech. Nesmí se rovněž odebírat mláďata od matky nebo je předvádět veřejnosti v takzvaných mazlících koutcích.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688