Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.07.2022 09:10:00

ECB si dříve nebo později projde “italským” testem - Rozbřesk

ECB představila uplynulý týden štít, který má chránit strukturálně slabší ekonomiky před vyššími úrokovými sazbami - v případě spuštění se ECB v “neomezených objemech” postaví na obranu národních dluhopisových trhů.

Vyšším sazbám se eurozóna v nejbližších kvartálech kvůli rostoucí hrozbě inflace nevyhne a pomaleji rostoucí ekonomiky, obtěžkané vyšší strukturální nezaměstnaností a veřejným dluhem, budou mít problém takovou terapii strávit. Nový nástroj má zabránit nekontrolovanému nárůstu rizikových přirážek na “slabších” trzích. Vzhledem ke své velikosti je nejvíc v centru pozornosti trhů Itálie, která navíc čelí nové vnitropolitické krizi směřující k předčasným volbám. Trhy si tak mohou zkusit v nejbližších týdnech otestovat, jak moc to ECB s nasazením stabilizačního mechanismu TPI (Transmission protection instrument) myslí vážně.

Zdá se, že Itálie by v tuto chvíli na nový mechanismus v případě potřeby mohla dosáhnout - ne všechna kritéria jsou ovšem jednoznačně definována a ve finále o jejich plnění či neplnění rozhodne sama ECB na základě interní debaty. A zde může být kámen úrazu. Idea nového záchranného štítu TPI sice byla přijata v ECB jednomyslně (možná výměnou za agresivnější zvýšení sazeb), ale hlasování o spuštění mechanismu pro konkrétní zemi jako Itálie může být daleko komplikovanější.

Zvlášť, když za nárůstem rizikových prémií stojí do značné míry vnitropolitická nejistota a trhy tlakem na vyšší rizikové přirážky na italském dluhu jen “správně” dělají svou práci. Už se proto začínají ozývat hlasy německých ekonomů, které varují před “automatickým” spouštěním nového nástroje a vzduchem opět létají možnosti soudních sporů ohledně překračování kompetencí ECB. S nejistou politickou situací, zhoršujícím se ekonomickým výhledem a rostoucími úrokovými sazbami si proto trhy budou chtít zjistit, jak moc je ECB ochotná skutečně italské trhy bránit.

Pokud by Itálie potřebovala v budoucnu pomoci a ECB se rozhodla nový nástroj nespustit, zbyla by už jen poslední alternativa. Klasická pomoc z fondu ESM - ta by však byla spojena s “ponižujícími” konkrétními úspornými plány a pravidelnými externími kontrolami…


*** TRHY ***

Koruna

Česká měna se znovu postupně dostává do defenzivy. Úleva spojená s vědomím, že obnovená bankovní rada ve své většině plánuje pokračovat s intervencemi na podporu koruny, sice dočasně pomohla devizový trh zklidnit. Klíčové pro stabilizaci na devizovém trhu ovšem nakonec bude vidět i ochotu obnovené bankovní rady tváří tvář rostoucím inflačním tlakům zvyšovat úrokové sazby.

Eurodolar

Eurodolar se po překvapivém zvýšení sazeb ECB o 50bps minulý čtvrtek usadil na úrovni 1,02 a startuje týden, který bude opravdu hodně hektický. Kromě toho, že ve středu Fed zvýší sazby o 75bps, tak přijdou na řadu i velmi důležitá inflační čísla z eurozóny a také údaje o HDP za druhý kvartál jak pro USA (čtvrtek), tak pro eurozónu (pátek). Týden nicméně odstartuje dnes výsledek německého indexu Ifo, který zřejmě bude věštit technickou recesi (viz velmi slabá PMI minulý pátek). Kromě toho euro mohou čím dál více trápit rozšiřující se rizikové marže u italského vládního dluhu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.08.2023Snížení sazeb ČNB – spíš později než dříve (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.07.2022ECB si projde “italským” testem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688