OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.07.2022 13:23:58

Platební formy versus Němci: Hotově, nebo mobilem?

Platební formy versus Němci: Hotově, nebo mobilem?

Nová studie agentury psyma ukázala, že sice většina Němců zná ty největší poskytovatele mobilních plateb, nicméně jen menší podíl z nich také tyto možnosti využívá ve svém praktickém životě. Více než každý čtvrtý oslovený účastník výzkumu používá mobilní platbu své hlavní banky, každý pátý má Payback Pay. Nabídky Apple Pay a Samsung Pay zatím našly podstatně méně příznivců v praxi.

Před více než 11 lety, přesně 26. března 2011 přišel Google se svou peněženkou „Google Wallet“. Ta představovala první možnost v historii trhu, jak rychle a snadno zaplatit chytrým telefonem. Zatímco tato první vymoženost mobilních plateb narážela ve své době na skepsi a mnoho odmítavých reakcí, ukazuje se dnes i v takovém „hotovostním“ státu, jakým je Německo, že u pokladen se množí placení mobilem. Tomuto trendu pomohla velmi koronavirová krize, jež podpořila bezhotovostní styk. Mobilní platba se přeměnila z něčeho menšinového a „speciálního“ v hygienicky příznivou alternativu placení.



V jakém rozsahu je ale skutečně akceptována a využívána v Německu? Na to hledala odpověď právě zmíněná studie agentury Psyma. A výsledkem výzkumu je, že sice většina Němců zná největší poskytovatele z oblasti mobilních plateb, ale jen menší podíl z nich je skutečně bere vážně a využívá. Každý čtvrtý respondent platí aplikací své banky, každý pátý má Payback Pay. Slušně se drží ještě Google Pay (16 % uživatelů), zatímco Apple Pay (8 %) a Samsung Pay (2 %) u spotřebitelů zatím propadly. Samsung Pay je dokonce pro 4 respondenty z 10 zcela neznámý.

Jako další mobilní platba funguje PayPal využívaný více než 30 miliony Němců aktivně, nicméně většinou nikoli k placení u pokladny kamenných obchodů, nýbrž při on-line nákupech nebo k platbám mezi přáteli. Naopak aplikace Apple Pay, mobilní platby domácích bank nebo Payback Pay přicházejí na řadu především při nákupech v supermarketech, dalších obchodech nebo na čerpacích stanicích.



Jaké výhody mobilních plateb si Němci cení

Mobilní platby mají pro mnoho německých konzumentů četné výhody: většina například oceňuje úsporu času (72 %), ale také bezpečný (56 %) a pohodlný (54 %) postup při placení. V porovnání se starší populací mají mladí mimoto také pocit, že mohou touto cestou lépe kontrolovat své finance v aplikaci. Na dotaz, zda může být takovými platebními metodami zcela odbourána hotovost, odpovídá ale německá veřejnost nad 50 let přesvědčivě: většina je proti zrušení hotovosti.

Co brání rozšíření mobilních plateb

Hlavním důvodem proti používání mobilů k placení je praktická neznalost, protože 45 % respondentů ve studii se prostě touto záležitostí ještě nezabývalo. Téměř každý třetí oslovený považuje tuto možnost za přebytečnou. Dalším vážným argumentem „proti“ je podle více než čtvrtiny dotázaných (27 %) nedostatečné zabezpečení plateb. Naopak námitku, že nevlastní smartphone, uvedla jen 3 % respondentů.



Celkově používá asi každý třetí Němec nejméně jednu mobilní aplikaci k placení. Obeznámení s nimi je podstatně vyšší než skutečné používání. Nabídky mobilních plateb jsou považovány za rychlé a pohodlné; aspekt zabezpečení by mohl být z pohledu konzumentů ještě optimalizován, aby se důvěra spotřebitelů v poskytovatele zvýšila. Pro část obyvatelstvaNěmecku představuje mobilní platba atraktivní alternativu k placení hotovostí nebo kartou, zejména v kamenných obchodech i na pumpách.

Studie psyma probíhala loni na přelomu června a července na vzorku 1233 osob ve věku 18–69 let formou on-line panelu. Šlo o reprezentativní výzkum.

Zdroj: www.marktmeinungmensch.at www.newsroom.psyma.com

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688