Okénko BIG EXPERT  |  19.07.2022 13:23:53

Johnson&Johnson vykázal pokles čistého zisku o 23 %

Před dnešním otevřením newyorské burzy zveřejňuje své výsledky hospodaření za druhý kvartál i zdravotnický gigant Johnson&Johnson. Společnost vykázala tržby ve výši 24 miliard amerických dolarů, které vzrostly meziročně o 3 % a mírně tak překonaly odhad 23,82 miliard USD. Čistý zisk na akcii dosáhl 1,80 USD, oproti loňsku tak společnost zaznamenala pokles o 23,4 %. Kromě poklesu nebyly naplněny ani odhady analytiků, kteří věřili v růst na 2,55 USD na akcii. 


Největší nárůst tržeb o 12,4 % společnost zaznamenala v segmentu léčiv, který táhl kupředu protinádorový léčivý přípravek Darzalex spolu s lékem Stelara, který se používá proti zánětlivým onemocněním způsobeným oslabenou imunitou. Růst tržeb podpořil i nárůstu divize lékařských technologií o 3,4 %, zejména díky kontaktním čočkám. V neposlední řadě se zvýšily i tržby v Consumer health, kde se o růst tržeb o 2,9 % postaraly léky bez předpisu na horní cesty dýchací. Toto zvýšení může indikovat větší náchylnost spotřebitelů na respirační onemocnění, což by mohlo mít za následek nárůst případů onemocnění Covid-19 v podzimním období.


Johnson&Johnson se dlouhodobě řadí k blue chip akciím indexu S&P 500. Společnost dlouhodobě pracuje s nízkým dluhem, přesto je velmi profitabilní. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku dosáhla hrubá marže společnosti 67 %, zatímco o rok dříve to bylo o 0,5 % více. Společnost tak přímo pocítila vliv zdražujících se výrobních vstupů. Za pokles čistých zisků se zasadily i investice do výzkumu a vývoje, které jsou pro zdravotnictví kruciální. Nárůst této položky byl meziročně o více než 9 %.


Společnost prozatím nevydala žádná očekávání na rok 2022. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je nejistota přiměřeně předvídat následky soudních řízení, mimořádných zisků nebo nákladů souvisejících s akvizicemi. Analytici velkých bank oslovení agenturou Bloomberg na nové zprávy zatím nereagovali. Prozatím jediným, kdo doporučuje nákup akcií s cílovou cenou na 205 USD za akcii je analytička Citi Joanne Karen Wuensch.  


Akcie na zhoršený čistý zisk prozatím nijak nereagovaly a v předburzovním prodeji jsou k dispozici za 174,12 USD.

Akcie Johnson&Johnson navzdory poklesu čistého zisku prozatím nijak nereagovaly. Zdroj: xStation5 

Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688