Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.07.2022 16:30:01

Teze o kryptoměnách jako formě zajištění proti inflaci padla (2. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Odborníci předpokládají, že vysoká míra inflace se přeleje i do roku 2023, čemuž odpovídá i postupné predikované zvyšování úrokových sazeb Americkou centrální bankou minimálně do konce letošního roku. S takovým vývojem také souvisí odhady odborníků, kteří se domnívají, že kryptoměny, ač jsou již relativně blízko svému dnu, tak jej ještě přece jen nedosáhly. V případě Bitcoinu dno odhadují v okolí úrovně 10, potažmo 15 tisíc dolarů. V případě Etherea odhadují pokles ke zhruba 500 dolarům. I když v odhadech hladiny dna se ne vždy shodnou, tak v případě dalšího volatilního vývoje na straně kryptoměn jsou za jedno.

Jak by mohla dlouhodobá inflace ovlivnit kryptoinvestice

V květnu došlo ke krachu algoritmického stablecoinu známého jako Terra (UST), který během několika dní vymazal tržní kapitalizaci kryptoměn ve výši 400 miliard dolarů. Byla to dokonalá bouře. I v reakci na tuto událost si kryptoinvestoři čím dál častěji kladou otázku, jaký dopad do jejich investic bude mít dlouhodobější vysoká míra inflace. Brandon Neal, provozní ředitel úvěrového protokolu DeFi Euler a bývalý obchodník Federální rezervní banky v New Yorku, k této otázce říká:

„Nemuselo by nutně platit, že krypto je dobrým zajištěním proti inflaci. Možná to byla jen náhoda a až dosud se krypto pouze tvářilo, že je dobrým zajištěním proti inflaci. Kryptoměny jsou příliš mladou třídou aktiv, než abychom mohli s jistotou říci, jak je inflace ovlivní.“

Naopak Chris Brendler, výkonný ředitel a senior analytik společnosti D. A. Davidson, říká, že: 

„Bitcoin by se časem mohl stát dobrým zajištěním proti inflaci, protože je decentralizovaný a není vázán na žádnou centrální banku, ale současná volatilita a spekulace na trhu s kryptoměnami převyšují jeho základní hodnotu, protože se stále jedná o novou třídu aktiv.“ 

Vzhledem k tomu, že je to vůbec poprvé, co se Bitcoin, potažmo jiná kryptoměna potýkají s následky globální ekonomické krize, nechtějí odborníci hned vynášet odsuzující soudy a ve svých komentářích k zajištění proti inflaci jsou zdrženlivější. Sami jsou zvědaví, jak se budou trhy vyvíjet, jakmile dojde ke stabilizování trhů.

Všeobecné přijetí kryptoměn koncem loňského roku vyvolaly u některých lidí pocit, že digitální aktiva by mohla sloužit právě k zajištění proti inflaci. Hromadně tak rozšiřovali svá investiční portfolia i o tento produkt. Nicméně potřeba okamžité likvidity poté, co začaly růst úrokové sazby, znamenala, že v první řadě došlo k odprodeji spekulativních aktiv a v portfoliích si investoři ponechali léty ověřené tituly. Až budou mít kryptoaktiva za sebou delší historii a technologie, které s sebou přinesly, budou mít širší uplatnění na trzích, tak se kryptoměny možná díky svým vlastnostem opravdu stanou kýženou pojistkou proti inflaci, ale tentokrát tomu tak ještě není.

Co znamená inflace pro investory do kryptoměn?

Je naprosto neoddiskutovatelných faktem, že lidé takřka vždy hledají možnosti, jak zabránit, nebo alespoň co nejvíce eliminovat vliv inflace do hodnoty jejich investic. Někteří investoři se spokojí se spořicími účty, či termínovanými vklady, jiní investují do nemovitostí, popřípadě umění a jiní zase dají prostor spekulativním investicím. Ať tak, či tak vesměs se snaží najít produkt, popřípadě sestavit takové portfolio, které trvale překoná růst investice a navíc takovou investici zhodnotí.

Vzhledem k jasně předem stanovenému množství kryptomincí, které budou uvolněny do oběhu, v případě Bitcoinu se třeba jedná o 21 mil., a k decentralizaci, tzn., že žádná vláda nedokáže jakkoliv takovou kryptoměnu ovlivnit, se objevují názory, že by kryptoměny a decentralizované finance (DeFi) mohli jednou nahradit zákonná platidla jednotlivých států. K tomu Brandon Neal, provozní ředitel úvěrového protokolu DeFi Euler a bývalý obchodník Federální rezervní banky v New Yorku, k této otázce říká:

„V krátkodobém a střednědobém horizontu je důležité být realistou, že stávající systém tu bude v té či oné podobě ještě nějakou dobu. Na statusu zákonného platidla opravdu, ale opravdu záleží."

Nicméně čím dál více globalizovanější svět spíše nahrává integraci kryptoměn a DeFi do běžného života. Další přínos, který byl do té doby skryt, se ukázal po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která donutila několik milionů obyvatel velmi narychlo opustit své domovy, mnohdy třeba jen s tím nejnutnějším, co mohli unést, někdy i bez toho. Poté, co tato migrace nastala, nejedna směnárna u nás zakázala směnu ukrajinských hřiven. V tu chvíli byly tyto peníze uprchlíkům k ničemu a nic si za ně ani nepořídili. Je znám nejeden případ, kdy se za této situace osvědčily právě kryptoměny, přesněji stablecoiny, které jsou nejčastěji navázány na americký dolar v poměru 1:1. Poté, co uprchlíci doputovali do cílové destinace, mohli si stablecoiny vyměnit zpět na dolary a s těmi už běžně nakládat v prostředí Fiat financí. Tito uprchlíci nemuseli žít ve strachu, co bude s jejich úsporami, když by náhodou byl uspořádán run na banku v jejich domovině, nebo by zmrazení transakcí s ukrajinskou hřivnou bylo dlouhodobější. Nehledě na fakt, že by se do jejich úspor vydatně zakousla ukrajinská inflace, která přesahuje 20 %. 

Jak dál?

Co tedy dělat s investicí do kryptoměn, popřípadě DeFi, když se ukazuje, že ani Bitcoin není zajištěním proti inflaci, za jaké byl vydáván? V odpovědi na tuto otázku jsou odborníci jednotní. Shodují se na tom, že i v případě kryptografického trhu platí stejná pravidla a zákonitosti jako v případě jakýkoliv jiných investic. Nejlepším zajištěním proti inflaci tak je stále diverzifikace. Tzn., že do svého portfolia přidáte širokou škálu různých tříd aktiv od akcií, dluhopisů a indexových fondů, až po kryptoměny a ETF. Zejména v případě investice do ETF zmiňují, že takový druh investice může pomoci diverzifikovat portfolio lépe než vybírání jednotlivých akcií. Dokonce existují blockchainové ETF, skrze které lze investovat do společností, které ať již přímo investovaly do blockchainu, nebo jej alespoň podporují tím, že tuto kryptografickou technologii začleňují do svých systémů.

Výhodou minimálně těch nejznámějších kryptografických technologií je to, že se na jejich vývoji podílí velké množství odborníků, jsou dostatečně finančně zajištěny a mají přesah do široké škály produktů běžně již dnes používaných, přičemž stejné procesy dokáže vykonat za mnohem nižší náklady. Blížící se upgrade na blockchainu Etherea a plánový upgrade na blockchainu Bitcoinu znamená, že ve středně až dlouhodobém horizontu lze předpokládat růst celého segmentu. Minimálně se jedná o faktory, které by mohly podpořit alespoň dlouhodobý růst hodnoty.

Pokud se někdo přece jen rozhodne v této spíše obtížné době investovat do krypta, v takovém případě odborníci doporučují investovat do široké škály tržních fondů, které zahrnují několik sektorů. Také upozorňují, aby stále vzhledem k rizikové povaze takové investice, netvořila investice do kryptoaktiv více než 5 % celkového portfolia. A v neposlední řadě upozorňují nato, že v případě takové investice musí být investor připraven i na variantu, že projekt, do kterého investuje, může zkrachovat a tím pádem přijít o celou svou investovanou částku. Asi ani netřeba zmiňovat, že než se vůbec někdo pustí do tohoto druhu investování, měl by mít vypořádány všechny své rizikové závazky.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688